Hem » Vin & Mat » Japansk soulfood: Friterad Kakiage och en god Riesling

Japansk soulfood: Friterad Kakiage och en god Riesling

Kakiage. Billig mat som äts med tempurasås. Vi skrev i veckan om att Riesling passar så bra med asiatisk mat, så vi tänkte demonstrera och prova en läcker Riesling tillsammans med lite japansk tempura. Men det är inte vilken tempura som helst, det är Kakiage – riktig japansk soulfood som du hittar på finare restauranger i Kyoto och Tokyo.

Kakiage görs av tunna, hackade grönsaker eller skurna i stavar och små bitar av skaldjur, som räkor och bläckfisk, men kan även göras helt vegetarisk men i så fall kanske du vill hoppa ägget också, och då blir det ju ’vanlig tempura. ’

Det är nämligen det som skiljer Kakiage från vanlig tempura. Ägget. Kakiage friteras allra bäst, men kan även sänkas ner i kastrull med het olja.  I glaset har vi en ekologisk Riesling.

Friterad Kakiage av grönsaker och skaldjur

Vi kör ett vanligt recept men improvisera gärna!  Kvantiteten bestämmer du.

  • Morötter
  • Lök
  • Vårlök
  • Rädisa
  • Böngroddar
  • Räkor
  • Bläckfisk
  • 1-2 msk potatismjöl (beroende på kvantitet)

Skär grönsaker i tunna stavar, skiva löken tunt och lämna böngroddarna som de är.  Lägg i en skål och blanda med potatismjölet.

Frityrsmet  (du kan enkelt dubbla receptet!)

  • 2,5 dl vetemjöl (gärna det lätta Tippo -00 mjölet)
  • 2,5 dl isvatten
  • 1 helt ägg
  • lite salt

Vispa ihop mjöl och vatten i en annan skål. Rör i hela ägget och salta. Överarbeta inte. Häll blandningen över grönsakerna.

Fritera i rapsolja.  Hetta upp olja, ca 2 cm lager, i en kastrull. Testa med en lite n bit grönsak om oljan är färdig.  Skeda i blandningen och fritera sådär 5-6 minuter. Vänd när kanten har fått lite färg.

Tempura sås

  • 1,5 dl japansk sojasås
  • 1,5 dl risvinäger
  • 3 cm bit riven ingefära
  • 6 cm av den gröna delen av vårlöken, mycket fint hackad
  • 2 msk rostade sesamfrön

Rosta skalade sesamfrön i torr panna tills de är bruna. Håll ett öga så att det inte bränns, det går fort!  Riv ingefäran och hacka vårlöken mycket fint.

Blanda soja och risvinäger. Lägg i ingefära och vårlök. Blanda i sesamfröna.

Biecher Riesling | SB 12284 | Alsace | 99 kr

I 20 år har vi i Sverige kunnat njuta av Jean Biechers Rieslingviner och vi tycker mycket om dessa viner. Denna ekologiska ljust gula Riesling från vinmakaren Oliver Biecher är en torr och aromatisk och mineralisk Riesling som är mycket välbalanserad. Härliga toner av gröna äpplen blandas med stenfrukter, citrus och lite honung.  Passar alldeles utmärkt till fisk och skaldjur, men även till kryddade asiatiska rätter. Denna fina blommiga och fruktiga karaktär är typisk för klassiska Riesling från Alsace och detta fylliga vinet visar upp en trevlig kryddighet.

Familjen Biecher har varit verksamma i Alsace och byn Saint-Hippolyte sedan 1762 och är idag en av de fem största producenterna i regionen.

Mycket fin Riesling för en hundring!

Vill du veta mer om japanska viner och mat? 

Frågor och svar:

Vad är Kakiage och vad skiljer det från vanlig tempura?

Kakiage är en japansk soulfood som görs av tunna, hackade grönsaker eller skurna i stavar och små bitar av skaldjur. Det som skiljer Kakiage från vanlig tempura är att det innehåller ägg.

Vilka ingredienser används i en Kakiage?

I en Kakiage används morötter, lök, vårlök, rädisa, böngroddar, räkor och bläckfisk. Man kan även göra en vegetarisk version utan skaldjur och ägg.

Hur gör man en friterad Kakiage?

För att göra en friterad Kakiage, skär grönsakerna i tunna stavar, skiva löken tunt och lämna böngroddarna som de är. Blanda grönsakerna med potatismjöl. Vispa ihop vetemjöl, isvatten, ägg och salt i en annan skål. Häll blandningen över grönsakerna och fritera i rapsolja i ca 5-6 minuter.

Hur gör man tempurasås till Kakiage?

För att göra tempurasås till Kakiage, blanda japansk sojasås, risvinäger, riven ingefära, hackad vårlök och rostade sesamfrön.

Vilket vin passar bra till Kakiage?

En god Riesling, som den ekologiska Biecher Riesling från Alsace, passar utmärkt till Kakiage och andra kryddade asiatiska rätter. Vinet har en trevlig kryddighet och härliga toner av gröna äpplen, stenfrukter, citrus och lite honung.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.