Sauternesviner är som inga andra dessertviner på jorden

Vinerna härifrån måste blandas till av fyra olika druvsorter, som alla måste vara odlade på Sauternes vingårdar. Inte nog med att druvorna måste odlas lokalt, de måste också möta några en av världens högsta standard. Allt detta görs för att försäkra viner av så hög kvalitet som möjligt.

Fyra druvsorter som odlas i Sauternes:

  • Muscadelle
  • Sauvignon Blanc
  • Sémillion
  • Sauvignon Gris

Odlingsreglerna är så strikta att de kontrollerar plantornas densitet (6 500 plantor per hektar) och när druvorna får skördas (de måste väga 221g/l). Detta görs för att druvorna ska uppnå högsta möjliga sockerhalt när vinerna är färdiga. Endast när skörden är särskilt dålig tillåts chaptalisering för att öka alkoholhalten i vinerna.

Viner från Sauternes är dyrare än andra på grund av att druvorna inte bara handplockas, utan också undersöks tre gånger för att försäkra att enbart de bästa druvorna väljs. Vinerna måste också lagras i upp till 36 månader på dyra nya ekfat, en process som kostar i både tid och pengar. Men de är väl värda väntan då de är bland de finaste dessertvinerna i världen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •