Allt vin från Brunello di Montalcino tillverkas av druvtypen sangiovese. Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, runt tre mil från Siena. Ordet Brunello kan ungefärligt översättas till ”den lilla mörka” och syftar till sangiovesedruvan som växer i området. Om ett vin ska kunna tillhöra DOC Brunello di Montalcino måste man tillämpa fölande regler:
Runt Montalcino har man enligt historien odlat vin sedan 1300-talet, men den stil vi idag känner igen från området utvecklades inte förrän runt 1870 då Italiens olika regioner enades till ett land. Det var en man vid namn Biondi-Santi, en soldat i Garibaldis armé, som utvecklade den vintyp som efter en del modifikationer idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet. Biondi-Santi återvände hem från Garibaldikampanjerna för att hjälpa sin släkt att driva vingården Fattoria del Greppo, och här utvecklade han de gällande vinifieringsteknikerna, vilket skapade en mindre revolution i Montalcino, och till och med i resten av Toscana.
Fattoi Brunello di Montalcino från Toscana är ett mycket trevligt vin med bra balans mellan tanniner och fruktighet. Komplex i smaken med inslag av mörka bär, plommon, viol och färska örter.
Den metod Biondi-Santi tillämpade innebar att han separerade sangiovesedruvorna från andra druvtyper inför jäsningen, vilket man tidigare inte hade gjort. Detta resulterade i en mycket ren och högkvalitativ sangiovesesats som väckte stort intresse vid andra vingårdar. Vinerna blev även livligare och fruktigare, vilket berodde på att han lät druvorna endast genomgå en jäsning, och inte två som tidigare varit standard.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok