Allt vin från Brunello di Montalcino tillverkas av druvtypen sangiovese. Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, runt tre mil från Siena. Ordet Brunello kan ungefärligt översättas till ”den lilla mörka” och syftar till sangiovesedruvan som växer i området. Om ett vin ska kunna tillhöra DOC Brunello di Montalcino måste man tillämpa fölande regler:


Runt Montalcino har man enligt historien odlat vin sedan 1300-talet, men den stil vi idag känner igen från området utvecklades inte förrän runt 1870 då Italiens olika regioner enades till ett land. Det var en man vid namn Biondi-Santi, en soldat i Garibaldis armé, som utvecklade den vintyp som efter en del modifikationer idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet. Biondi-Santi återvände hem från Garibaldikampanjerna för att hjälpa sin släkt att driva vingården Fattoria del Greppo, och här utvecklade han de gällande vinifieringsteknikerna, vilket skapade en mindre revolution i Montalcino, och till och med i resten av Toscana.

Brunello di Montalcino:

  • Alla viner måste bestå av 100 % sangiovese
  • Alla viner måste lagras i minst 4 år sammanlagt
  • Alla viner måste lagras minst två år på ekfat

Vinjournalens Toscana-tips!


Produktbild för Brunello di Montalcino

Fattoi Brunello di Montalcino

Fattoi Brunello di Montalcino från Toscana är ett mycket trevligt vin med bra balans mellan tanniner och fruktighet. Komplex i smaken med inslag av mörka bär, plommon, viol och färska örter.


Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi | 259:-


Den metod Biondi-Santi tillämpade innebar att han separerade sangiovesedruvorna från andra druvtyper inför jäsningen, vilket man tidigare inte hade gjort. Detta resulterade i en mycket ren och högkvalitativ sangiovesesats som väckte stort intresse vid andra vingårdar. Vinerna blev även livligare och fruktigare, vilket berodde på att han lät druvorna endast genomgå en jäsning, och inte två som tidigare varit standard.


Bildgalleri – Toscana

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy