Hem » Vin Fakta » Brunello di Montalcino – Toscanas stolthet

Brunello di Montalcino – Toscanas stolthet

Allt vin från Brunello di Montalcino tillverkas av druvtypen sangiovese. Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, runt tre mil från Siena. Ordet Brunello kan ungefärligt översättas till ”den lilla mörka” och syftar till sangiovesedruvan som växer i området. Om ett vin ska kunna tillhöra DOC Brunello di Montalcino måste man tillämpa fölande regler:


Runt Montalcino har man enligt historien odlat vin sedan 1300-talet, men den stil vi idag känner igen från området utvecklades inte förrän runt 1870 då Italiens olika regioner enades till ett land. Det var en man vid namn Biondi-Santi, en soldat i Garibaldis armé, som utvecklade den vintyp som efter en del modifikationer idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet. Biondi-Santi återvände hem från Garibaldikampanjerna för att hjälpa sin släkt att driva vingården Fattoria del Greppo, och här utvecklade han de gällande vinifieringsteknikerna, vilket skapade en mindre revolution i Montalcino, och till och med i resten av Toscana.

Brunello di Montalcino:

  • Alla viner måste bestå av 100 % sangiovese
  • Alla viner måste lagras i minst 4 år sammanlagt
  • Alla viner måste lagras minst två år på ekfat

Vinjournalens Toscana-tips!


Fattoi Brunello di Montalcino

Fattoi Brunello di Montalcino från Toscana är ett mycket trevligt vin med bra balans mellan tanniner och fruktighet. Komplex i smaken med inslag av mörka bär, plommon, viol och färska örter.


Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi | 289:-


Den metod Biondi-Santi tillämpade innebar att han separerade sangiovesedruvorna från andra druvtyper inför jäsningen, vilket man tidigare inte hade gjort. Detta resulterade i en mycket ren och högkvalitativ sangiovesesats som väckte stort intresse vid andra vingårdar. Vinerna blev även livligare och fruktigare, vilket berodde på att han lät druvorna endast genomgå en jäsning, och inte två som tidigare varit standard.


Bildgalleri – Toscana

Dela med sig:

Frågor och svar:

Vilken druva används för att tillverka vinet Brunello di Montalcino?

Allt vin från Brunello di Montalcino tillverkas av druvtypen sangiovese.

Var växer druvorna som används för att tillverka Brunello di Montalcino?

Druvorna växer på sluttningarna som tillhör den högt belägna byn Montalcino, runt tre mil från Siena.

Vad betyder ordet Brunello?

Brunello kan ungefärligt översättas till ”den lilla mörka” och syftar till sangiovesedruvan som växer i området.

Vilka regler måste följas för att ett vin ska kunna tillhöra DOC Brunello di Montalcino?

Alla viner måste bestå av 100 % sangiovese, alla viner måste lagras i minst 4 år sammanlagt och alla viner måste lagras minst två år på ekfat.

Vem utvecklade den vintyp som idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet?

En man vid namn Biondi-Santi, en soldat i Garibaldis armé, utvecklade den vintyp som efter en del modifikationer idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Brunello di Montalcino Fattoi
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:291 :-
Artikel nr:309701
Smak kakao, kanel, korinter, pinjenötter, tobak, utvecklad, mörka körsbär, fatkaraktär, kryddig, skogsbär
Arom fatkaraktär, kakao, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, skogsbär, tobak, utvecklad
Färg mörk, röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.