Hem » Vin Fakta

Vin Fakta

För dig som alltid undrat över vilka viner som bör lagras eller hur Champagnens bubblor skapas, listar vi fakta om olika vinrelaterade ämnen. Vi förklarar olika produktionsmetoder, tipsar om hur du bäst lagrar vin och presenterar kuriosa fakta. Besök även vår vinordlista för förklaringar av vintermer eller vår vinatlas.

Varför lagras vin på ekfat?
Kort: eken tillför syre genom faten, men just i precis rätt mängd, eken ger också rött vin både bland annat strävhet (läs tanniner) och smak.
Vad tyckte ni var det bästa med Vinfestivalen i år?
Att det verkligen finns så många goda svenska viner och att svenska vinmakare visade både passion och kometens.
Vad är guyot?
Guyot-metoden är ett sätt att binda upp rankor bäst passar för just den specifika jorden och klimatet. Enligt Guyot-metoden växer rankan i spaljéer med ståltråd och som står i långa rader.
Vad är en årgångschampagne?
En årgångschampagne kallas även Vintage. Alla prestigefulla champagnehus tillverkar årgångschampagner vissa år då förutsättningarna varit särskilt gynnsamma, det bästa klimatet, de mognaste druvorna från exceptionella vingårdslägen osv
När skördar man vindruvor?
Skalets färg brukar avgöra om druvan är mogen eller ej. För gröna druvor gäller till exempel att när skalet börjar gulna lite och att sockerhalten ökar och det ger mer smak.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.