Verdejo

Verdejo ursprung och distribution runt om i världen

Verdejo Blanco eller bättre känd som Verdejo kommer ursprungligen från Spanien. Dess viner har medelhög syra med örtartade nyanser och lätta inslag av svarta vinbär och mineraler. Dess viner är vita, aromatiska och mycket subtila. Vi hittar smaker av citron, grapefrukt och örter. Denna druvsort förbättras med åren, och lagring resulterar i ett vin med god struktur och tydlig mandelsmak.

Den högsta produktionen av denna druvsort finns i Spanien, i städerna Rueda och Castilla y León. Verdejo finns också i USA och har också börjat odlas i Australien. Trots dess likhet i namn är denna sort inte densamma som Verdelho, Verdelho är av portugisiskt ursprung och presenterar andra typer av egenskaper.

Det sägs att vinstocken troligen togs från Algaida, Nordafrika och att de första vinstockarna planterades i Rueda under 1000-1100-talen under Alfonso VI:s regeringstid. Vad vi vet är att druvan är en korsning mellan Traminer (Savagnin) och Castellana Blanca.

Terroir Verdejo gynnar från

Det är en druva med medelstora knoppar och medellång mognadsperiod. I Rueda-regionen hittar vi det största antalet plantager i världen. Jordarna på denna plats är djupa och sandiga jordar, och är i allmänhet ganska motståndskraftiga mot phylloxera. Dessutom är denna sort mycket motståndskraftig mot torka och anpassar sig mycket väl till mindre bördiga och steniga jordar.

Vi kan hitta två typer av viner: lätta viner, som har örtartade toner och friska fruktsmaker som är klara att dricka, och andra som är lagrade på ekfat, där de får mer kropp och extra toner av mandel och honung. Viner märkta Rueda Verdejo är 85-100 % Verdejo medan vita blandningar från Rueda vanligtvis blandas med Sauvignon Blanc eller Viura (Macabeo).

Mat som passar med Verdejo

Denna typ av vin passar mycket bra med vitt kött som kyckling, fläskfilé, eller vegetariska alternativ som seitan och tofu. Vi kan också njuta av dess intensiva smak med vissa ostar som pecorino, manchego, feta eller halloumi. Varför inte med lite sparris, avokado eller frukt som kokosnöt och mango?

Pinot Grigio

Fakta ruta om Pinot Grigio

Pinot Gris eller Pinot Grigio

Pinot Gris på franska, eller även känd som Pinot Grigio i Italien, är en mutation eller klon av Pinot Noir och är en druva med få tanniner och medelhög syra. Oavsett var druvorna odlas hittar vi smaker av citrus, grönt äpple eller vit persika. Syran i Pinot Gris gör den ännu torrare än Chardonnay.

Ursprung och utbredning

Pinot Gris finns i olika länder som Frankrike, Australien, och Tyskland. I den Nya Världen finns druvan i länder som USA, Chile och Argentina. Viner från Nya Världen har lägre syra jämfört med dem från Gamla Världen. I Italien, till exempel, skördas druvorna tidigare för att bevara syran.

Liksom Riesling, Gewürztraminer och Moscatel anses Pinot Gris också vara en “nobel druva” från Alsace. Historiska data finns så långt tillbaka som från medeltiden i Bourgogne-regionen i Frankrike. Druvan var känd vid den tiden under namnet Fromenteau.

Vinjournalens tips på Pinot Grigio

Chateau Bianca

En mycket välstrukturerad Pinot Gris med en fin balans mellan syra och längd. Här finner man härliga smaker av päron, stenfrukt och med en en touch av citron och honung följt av en lång eftersmak.

Här trivs Pinot Grigio

Liksom Pinot Noir gynnas denna druvsort av medelhöga höjder, med väldränerad jord och generöst med näringsämnen. Mycket sol och låga temperaturer är optimala för dess tillväxt, vilket resulterar i en god koncentration av smaker vid skördetid.

Olika typer av viner

Pinot Grigio-viner sträcker sig från vita, rosé- och mousserande viner. Pinot Grigio beskriver man som ett torrt vin med en lätt kropp och en medelhög syra. I vissa regioner i Italien använder man det för att göra mousserande viner som Prosecco. Dessutom är det med denna variant möjligt att skapa Gran Cru-viner från Alsace.

Mat som passar med denna druva

Pinot Grigio är särskilt passande med maträtter som innehåller fruktiga element som citron. Pinot Grigio passar mycket bra med färska grönsaker, vitt kött eller skaldjur.

Sushi med vit vin

Våga prova med: kyckling, kalkon, havsabborre, sjötunga, ceviche, eller sushi. Ja, sushi! Häftigt, eller hur? Vi får inte heller glömma de goda ostarna som Gruyère, Munster eller Grana Padano, som alla passar med Pinot Grigio.

Cabernet Franc

Primära dofter av Cabernet Franc

Cabernet Franc har mellanhög strävhet och mellanhög syra. Tack vare sin robusthet är den välkänd för att producera viner av hög kvalitet. Cabernet Franc från friska klimat ger vanligtvis högre syra, medan viner från varmare zoner ger oss söta smaker som jordgubbar och torkad frukt. Cabernet Franc har en karakteristisk arom av paprika som brukar vara lätt att känna igen. Cabernet Franc blandas lätt ihop med Cabernet Sauvignon men har mindre syra, och de är faktiskt nära släkt.

Historiska anteckningar om Cabernet Franc

De första uppgifterna om Cabernet Franc är från 1700-talets Bordeaux, men då kallades druvan för Bouchet och man tror att Cabernet Franc ursprungligen härstammar från den baskiska delen av södra Frankrike nära gränsen till Spanien. Cabernet Franc är även känd för att tillsammans med Sauvignon Blanc gett upphov till Cabernet Sauvignon och är dessutom förälder till Merlot. En spännande fakta är att Cabernet Francs paprikaarom kommer av ett ämne som kallas metoxypyraziner som är plantans naturliga insektsskydd.

Cabernet Franc härstammar från Frankrike och finns numer väl utbrett i regionerna Bordeaux och Loire, därefter följt av Italien (Toscana, Friuli, Veneto) och USA (Napa Valley, Central Coast, Columbia Valley, New York).

Vinjournalens tips på Cabernet Franc Blend

La Dame de Malescot

La Dame de Malescot produceras av Château Malescot St Exupery vilket är ett av slotten som finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Smaken är komplex med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, kakao och örter.

Cabernet Francs vinrankor kan anpassa sig till flertalet olika jordmåner, och framför allt trivs de i sandiga, kalkhaltiga marker. De tål även svalare klimat som Loiredalen, vilket passar dess relativt tidiga mognadsprocess. Beroende på vilket område druvorna kommer från kan vi hitta smaker och aromer som röd paprika, jordgubb, och chili.

Kända viner från Cabernet Franc

Cabernet Franc kan kombineras på många olika sätt, och erbjuder oss allt från lätta röda viner till rosévin. Cabernet Franc i en blandning med Merlot är bland de mest kända, och högst värderade, vinerna i världen, bland annat från Pomerol, Saint Émilion med producenter som Château Pétrus, Château Ausone och Château Angélus alla i Bordeaux, men även Cabernet Franc från Loiredalen är välkända.

Vad äter man med Cabernet Franc?

glas rött vin tallrik pasta tomat rustikt rosmarin

Tanninernas strävhet och den uppfriskande syran gör det möjligt att skapa kombinationer med tomatbaserade rätter som pizza, eller med grillade grönsaker. En lättare variant, eller till och med ett rosévin, är ett bra komplement till ljust kött som kyckling eller fläsk, medan om vi pratar om lamm eller nötkött vore en fylligare Cabernet Franc det perfekta valet för att på så vis njuta av alla smakerna till sista droppen.

Björnbär

Björnbär ligger nära vildhallon med en aning mörkar fruktkaraktär. Viner från druvan Syrah från ett svalare klimat har oftast inslag av denna arom.

Skumbanan

Det kan även referera till viner som jästs på speciella jäststammat som är vanligt förekommande i Beaujolais.

Gräddkola

Som vanilj associeras gräddkola främst med amerikanska ekfat som till följd av sin mer porösa struktur utsöndrar mer vanilin än fransk ek.

Balanserat

Ett vin med bra balans är en positiv egenskap mena ett vin med dålig balans i många fall beskrivs som kantigt eller grovt. Ett balanserat rött vin har en alkohol som väl balanserar med syra, frukt, tanniner och dess fatkaraktär. I vita viner så söker man balans mellan alkohol, syra, sötma och dess eventuella fatkaraktär.

Bränd

Att ett vin smakar bränt kan bero på att vinet har utsatts för viss syrekontakt av musten under själva vinifikationen. Vanligen är det viner i varmare växtklimat som associeras med denna arom, exempelvis i länder som syd Europa och Sydafrika.