Vad är egentligen terroir?
Ett fint vin kan förflytta dig till ursprungsområdet i fantasin. Man talar ofta om att viner smakar ”sydfranska” till exempel, men kan man verkligen känna det på smaken? Vi ska titta närmare på vilka aspekter som ingår i ett vins terroir och hur dessa påverkar smaken.
- Klimat
- Jord
- Terräng
- Tradition
De fyra ovanstående aspekterna är de viktigaste när man talar om terroir. När det gäller den första, klimat, brukar man dela in viner i två grupper: de som kommer från varmt respektive kallt klimat. I varmt klimat växer druvor med högre sockerhalt (vilket ger viner med högre alkoholhalt), medan viner från kalla klimat ofta har en tydlig syra.
Det finns hundratals olika sorters jord, stenar och mineraler som vinrankor kan växa i. Varje vingård har ofta några olika sorters jord i en och samma plantering, och varje sort påverkar vinets smak. Det finns inget vetenskapligt bevis på att mineralerna i jorden reflekteras i mineraliska smakkaraktärer, men de flesta vinexperter är överens om att det finns ett samband.
Något annat som spelar en relativt stor roll för vinodling är områdets terräng. Här är det flera olika faktorer som spelar in såsom höjd, närhet till hav/sjö, berg/dalar, solexponering, områdets ekosystem osv. Ett bra exempel på vin som påverkas av sådana faktorer är vinerna från argentinska Mendoza som ligger på 1200 meters höjd. Dessa viner har en syrlig karaktär på grund av de kyliga nattemperaturerna i området.
En sista faktor som kan påverka ett områdes terroir är tradition. Detta gäller dock inte alla vinområden, utan endast de som har en tydlig vintradition som är specifik för området. Ofta tillverkar man viner på ett sätt som är beroende på områdets klimat, och därför kan man se tradition som ett av särdragen i ett områdes terroir.