Amarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet?
De vanligaste Amarone-druvorna och andelarna som används:
- Corvina: Detta är det huvudsakliga vinet som används och utgör vanligen 60 till 80% av vinet. Det är också den sorten som används när man bara använder en druva för vinet.
- Rondinella: Det näst högsta druvinnehållet, och utgör 20 till 30% av den slutgiltiga produkten. De innehåller mycket socker och används mycket i Recioto-viner.
- Molinara: Den tredje druvan utgör 5 till 10% av vinet och ger en grad av syra och syrlighet till vinet.
Corvina och Rondinella är resistenta druvor som även tål lite kyligare klimat. De har kraftiga skal och passar därför för Appassimento-metoden, där man torkar druvor i 6 månader. Molinara är en utmärkt blanddruva som ger vinet en lenare profil.
Den viktigaste druvan är utan tvekan Corvina som har odlats i Valpolicella sedan 300-talet och återfinns i lite olika varianter och kloner. Corvina är den klassiska druvan, Corvina Veronese och Corvinone är kloner av den, men i princip samma druva. Som ett exempel måste Amarone ha mellan 45 % och 95 % av druvan Corvina.
De flesta av dessa lokala ”extra” druvorna som används är Oseletta, Negara och Croatina. De används till mycket mindre del, men bidrar alltid med någonting extra och väldigt speciellt till Amarone-vinerna.
Sedan försöker man även väcka liv i några andra gala druvor så att de får en revival. Så det finns några andra gamla aromatiska druvor som man till 10% per druva får använda som blanddruvor. Länge användes Molinara-druvan till en större del av blandningen på grund av syran och smakerna de gav till vinet. De senaste åren har procentsatsen förminskats för att bibehålla den mörka färgen på vinet och göra det mer attraktivt för konsumenterna.
De mindre använda druvorna har gått upp och ner i popularitet under åren då vinmakarna har försökt förbättra smaken, aromen och färgen på vinerna. Den perfekta blandningen av Amarone-druvor ger ett fylligt rött vin, som är mörkt, har mycket tanniner och en ljuvlig smak.
Här får du veta lite mer om viner från Valpolicella:
Frågor och svar om Amarone
Amarone vin består av druvorna Corvina, Rondinella och Molinara till minst 85% Corvina är den vanligaste druvan och utgör vanligtvis 45-95% av blandningen. Övriga druvor som används är Negrara, Forsellina, Pelara och Oseleta.
Ett typiskt Amarone tillbringar minst två år i ett fat och minst 4 år för en riserva. Den exakta åldringstiden varierar från producent till producent. Vissa vintillverkare lagrar sitt vin i ekfat i upp till 6 år. En del vinproducenter använder körsbärs-, kastanjer- och akaciafat men det vanligaste är klassiska ekfat.
Blandningen av dessa druvor amarone ger vinet en rik smak med höga nivåer av tanniner, socker och frukt vilket gör det underbart att dricka på egen hand. De flesta kombinerar Amarone med rött kött och kraftiga såser. En bra rekommendation är också att para ihop vinet med mogna ostar och mörk choklad. Tack vare sin mångsidighet passar Amarone bra till många olika typer av maträtter, så som vilt och grytor.
Amarone bör förvaras i en temperatur på mellan 8°C och 14°C. Medeltemperaturen kan dock vara lite högre. Undvik platser där temperaturen ändras hastigt då det förstör vinet. Luftfuktigheten måste vara runt 50% och 70% för att korken ska kunna ge flaskan en perfekt tätning. Vinflaskor är gjorda av tjockt mörkfärgat glas, men det är ändå viktigt att undvika direkt exponering av solljus. Vinflaskorna bör förvaras i ett mörkt utrymme, alternativt läggas i trälådor eller täckas över med ett tygstycke, så att ljuset inte tränger igenom.
Den lägsta tillåtna alkoholhalten i Amarone vin är 14%, men den genomsnittliga nivån ligger mellan 15 – 16 %. Det finns ingen vinlag som bestämmer den maximala alkoholhalten för Amarone, men genom naturlig jäsning har alkoholhalten svvårt att överstiga 18 %.
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Amarone della Valpolicella Classico
- Söta viner från Italien
- Röda viner från Italien
- Vita viner från Italien
- Rosé viner från Italien