Gör en häftig Timballo di Crosta och servera en god Valpolicella

Timballo di Crosta gör man gärna på en vardag i Italien. Timballo är en ugnsbakad pastatårta med en ostsmakande skorpa som bara är både god och enkel att göra. Timballo finns i en mängd olika variationer och har förfinats på en del restauranger. Den kan vara kantad med grillad aubergine, svamp, korv, mangold eller tryffel eller med små, små köttbullar. Man använder en liten pastavariant. Hittar du inga tunna pastaringer så kan du använda risoni, eller även tunn spagetti. Efter gräddningen i ugnen bör du ställa in på sidan i 10 minuter så att den blir tung och välsmakande och så att du fint kan skära i den.

Italien är all in på denna middag, så vinet blir förstås också från Italien, en druvtypisk och ekologisk Valpolicella.

Du behöver

 • 1 paket pastaringar, risoni eller tunn spagetti
 • 500 g nötfärs
 • 200 g tomatpasta
 • 2 finhackade vitlökar
 • 1 bladstång selleri, tunt skivad
 • 3 dl skivad svamp
 • 2 dl rött vin
 • 1 stor gul hackad lök
 • 2 lagerblad
 • torkad eller färsk basilika och/eller oregano
 • peppar och salt
 • 250 g riven peccorinoost
 • 1 paket ricotta (250 g)
 • 1 ägg
 • lite ströbröd
 •  

redwSå här gör du

 1. Stek selleri, vitlök, lök och svamp på medelvärme i en kastrull med lite olja tills grönsakerna blir mjuka c:a 10 minuter.
 2. Lägg i köttfärsen, dela och rör in den.
 3. Tillsätt vinet och kryddorna.
 4. Rör in tomatpastan och lägg i lagerbladen.
 5. Spä eventuellt med lite vatten och blanda allt väl.
 6. Lägg på ett lock och låt det sjuda i 1 ½ timme.
 7. Koka pastan och blanda med färssåsen.
 8. Ta ut lagerbladen och rör i peccorino, ricotta och ett helt ägg.
 9. Häll nu in hela blandningen i en välsmörad och bröad rund bakform. Tryck till den så att den blir kompakt och håller ihop.
 10. Strö över lite riven ost.
 11. Grädda 180° i c:a 30 minuter så att den fått en brun skorpa.
 12. Servera genom att vända Timballo upp och ner på en stor tallrik, strö över lite peccorino och skär bitar som av en tårta.

valpolVintips! Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

 • Område:  Venetien , Valpolicella , Valpolicella Superiore
 • Producent: Azienda Agricola Bettili Cristiana
 • Duvor:  Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.
 • Art.nr: 3040
 • Pris 129 kr
ekobild

Ripasso har blivit minst lika populär som Amaronen och är ett prisvärt alternativ för oss svenskar som tycker om ett kraftfullt vin med tanniner och hög syra. Precis som vi vill att ett gott italienskt vin ska smaka.

Alla läckra pastarätter matchas mycket väl med med goda Valpolicellan Tenuta Vignega Ripasso Superiore.  Den ekologiska Valpolicella kommer från producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana  i Venetien och vinet produceras av de inhemska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta som ofta används i just Valpolicella.

Det här är en smakfull och trevlig Valpolicella, fyllig och med fina tanniner och härliga frukter. Den har en intensiv bouquet av mogna moreller och med lätta inslag av vanilj och choklad. Lena tanniner och en distinkt fatton ger ett stilfullt och elegant vin med ihållande och trevlig avrundning.

Vingården Azienda Agricola Bettili är en passionerad familjeproducent som är verksam vid Tenuta Vignega i närheten av den pittoreska Gardasjön. Man fokuserar på ekologisk vinodling och tar eget ansvarar för varje steg under vinproduktionen. Famljen äger vingårdar både i Bardolino och Valpolicella.

Frågor och svar:

Vad är Timballo di Crosta och hur gör man den?

Timballo di Crosta är en ugnsbakad pastatårta med en ostsmakande skorpa. För att göra den steker man selleri, vitlök, lök och svamp, lägger i köttfärs, tillsätter vin och kryddor, rör in tomatpasta och låter det sjuda i 1 ½ timme. Sedan kokar man pastan och blandar den med färssåsen. Man rör sedan i peccorino, ricotta och ett ägg och häller hela blandningen i en bakform. Timballo gräddas i ugnen i 30 minuter tills den får en brun skorpa.

Vilka variationer kan man göra av Timballo di Crosta?

Timballo di Crosta kan varieras genom att kanta den med grillad aubergine, svamp, korv, mangold eller tryffel eller genom att lägga små köttbullar i den. Man kan också använda olika pastavarianter som pastaringar, risoni eller tunn spagetti.

Vilket vin rekommenderas att servera till Timballo di Crosta?

Det rekommenderas att servera en Valpolicella till Timballo di Crosta. Ett specifikt vintips är Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore från producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana i Venetien. Vinet är gjort på druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta och har en fyllig smak med fina tanniner och härliga frukter.

Vad är speciellt med Ripasso-viner?

Ripasso-viner har blivit populära och är ett prisvärt alternativ till Amarone. De är kraftfulla viner med tanniner och hög syra, vilket är typiskt för italienska viner. Ripasso-viner görs genom att man låter Valpolicella-vinet jäsa på druvskalen som används vid tillverkningen av Amarone-vin. Det ger vinet mer fyllighet och komplexitet.

Vad kan du berätta om producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana?

Azienda Agricola Bettili Cristiana är en passionerad familjeproducent som är verksam vid Tenuta Vignega i närheten av Gardasjön. De fokuserar på ekologisk vinodling och tar eget ansvar för varje steg under vinproduktionen. Familjen äger vingårdar både i Bardolino och Valpolicella.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.