Det är alltid tufft för vingårdar och producenter när de väntar på en ny årgång, för att se hur vinerna blir. Många faktorer påverkar skörden som är utanför deras kontroll. Klimatet är förstås en sådan faktor.

Vianello Wines hjälper mindre och mediumstora italienska vingårdar och producenter och man arbetar just nu med 17 olika länder, bland annat Sverige.

vinallo1Leonardo Vianello är ägare av Vianello Wines berättar hur man alltid blir förväntansfull inför en ny årgång och hur spännande det blir varje gång ett nytt vin ska introduceras, särskilt nu, inför lanseringen av de röda vinerna från vingården Bennati i Venetien. Vinjournalen berättade nyligen att förutom Bennati Soave som funnits på Systembolaget sedan några år, nu även presenterar två härliga kvalitetsviner Valplicella Ripasso Superiore och Amarone della Valpolicella.

”Vi är mycket glada över att kunna presentera årets viner, eftersom vinerna kommer att bli fantastiska, trots av vi under våren hade några oväntat regniga dagar, som gjorde det lite tufft i början. Men sedan i juli började det bli ganska varmt men bara några enstaka skurar då och då.”

Totalt är man alltså mycket nöjd med årgången 2016 och Leonardo har även stora förväntningar på den vita Bennati Soave Classico som finns i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

”Även de vita druvorna i Soave har haft mycket tur med vädret i år och vi kommer att få ett doftande och elegant vin, så vi tror faktiskt att 2016 blir en fantastisk och minnesrik årgång. Men det är fortfarande för tidigt att ställa precisa prognoser, särskilt för de röda, Ripasso och Amarone. Skörden sker nu, så det är mycket spännande. ”

vanello2Amarone och Ripasso har en lång väg att gå efter skörd och den i Venetien så typiska appassimento-metoden som nu stundar. När det gäller Amarone och Valpolicella Ripasso måste druvorna torkas under längre tid innan de pressats för att få just den typiska koncentrerade vinstilen som har blivit så populär.

I Sverige är vi speciellt förtjusta i italienska viner, då särskilt Amarone och Ripassoviner.

”Javisst, märker vi av en större efterfrågan i Skandinavien och i Sverige i synnerhet när det gäller dessa viner. Med tanke på att svenskarnas älskar de venetianska vinerna, så förväntar vi oss också en bra försäljningskurva och vi är övertygade om att även våra två nya röda vinerna kommer att bli väldigt populära i Sverige”.

Leonardo Vianello avslutar med att säga:

”Avslutningsvis kan man säga att Ripasso faktiskt är vingården Bennatis mest populära vin och Amarone är en annan storsäljare, fast i en högre prisklass, förstås. Därför är vi glada att kunna erbjuda Sverige våra toppviner och ser fram emot att även i framtiden kunna presentera ännu fler exklusiva viner från Venetien”.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy