Hem » Vin & Mat » Experten tipsar: Vin till lax
Vin & Mat

Experten tipsar: Vin till lax

Vin till lax - Vinjournalen.se

Vad ska man då tänka på vid val av vin till lax i ugn? En gammalmodig riktlinje är rött vin till kött och vitt vin till alla laxrätter, oavsett man väljer vin till laxtartar eller vin till lax med dillstuvad potatis, men denna regel stämmer inte alltid.

Lax går att servera i många olika former; gravad, rökt, stekt, grillad och på många andra sätt. Dock är det inte bara tillagningssättet som påverkar ditt val av vin till lax, utan även tillbehören.

Trots att man gärna i första hand väljer vitt vin till lax eller till annan fisk, så är det vita vinvalet inte lika strikt idag när alltfler vinexperter talar om för oss att man numera även kan dricka rött vin till nästan alla typer av fisk för att testa nya smakupplevelser. Pinot noir- och röda Bordeauxviner rekommenderas ofta som måltidsdryck.

Rött vin till lax

I artikeln ’Rött vin till lax’ kan du läsa mer om lax tillsammans med rött vin och få förslag på hur du kan matcha druvor och vinstilar.

Om du vill grilla laxen är ett rött vin oftast att föredra eftersom fisken blir mer köttig när man har grillat den och då passar ofta ett rött vin bättre som ju är lite tyngre än ett fruktigt vitt vin. Men välj inte en alltför tung pinot noir som kan bli för dominant och t över smaken från laxen.

  • Föredrar du rött vin till lax är ett ungt, lätt, fuktigt rött passande. Prova Pinot Noir eller Gamay från Beaujolais.
  • En oekad Chardonnay är en klassisk rekommendation, men även andra krispiga, lite syrligare vita viner som Sauvignon Blanc bör provas till.
  • Mousserat vin, både vitt och rosé, skapar en kontrast till den feta laxen.
image - Vinjournalen.se

Överraskande nog passar alltså flera olika variationer av vin till lax. Som annars påverkar även tillbehör och tillagning valet av vin. Nedan följer vintips till de vanligaste tillagningsformerna av lax.

  • Till rå lax som i Sushi rekommenderas mousserande vin. Denna kombination låter inte någon gå oberörd.
  • Lax i ugn kan med fördel kombineras med ett lätt rött vin.
  • Vin till lax med citronsås bör nog helst vara et vitt vin.
  • Den lite saltare, sötare och syrligare gravade laxen passar ett halvtorrt, friskt och fruktigt vitt vin som tex. Riesling bättre.
  • Aromen i rökt lax återspeglas bäst av ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin. Se upp för röda viner som innehåller tanniner då de rökta aromerna i kombination med tanniner gärna smakar metall.
  • Grillad lax kombineras bäst med ett lätt och fruktigt rött som Pinot Noir. Men även här funkar vitt, gärna i kombination av Chardonnay.Läs gärna fler förslag i vår andra artikel ’Vitt vin till lax’ här.

Vid val av vin till lax bör alltså tas hänsyn till vilka aromer som beskriver rätten bäst och vilka tillbehör som serveras till. Paletten av kombinationer är bred, så prova dig fram och hitta din egen favorit!

Vinskolan – Matcha vittvin till Lax

För mera läsning om vin och matkombinationer :

Frågor och svar

Vad dricker man för vin till stekt lax?

Både grillad och stekt lax passar utmärkt med ett fruktigt rött som Pinot Noir. Men passar även bra ihop med ett vitt vin, gärna en Chardonnay.

Passar Riesling till lax?

Gravad lax passar fantastiskt ihop med ett halvtorrt, friskt och fruktigt vin som Riesling.

Kan man dricka rött vin till lax i ugn?

Om du vill servera rött vin till ugnsbakad lax kan du kombinera det med en lättare typ av rött vin.

Vad serverar man för vin till laxtartar?

Om du serverar rå lax som en tartar eller i sushi är ett mousserande vin en fantastisk kombination.

Vad dricker man för typ av vin till lax?

Ett gott lax vin kan vara både, vitt, rött, mousserat och u003cemu003eRosévinu003c/emu003e. Allt beror hur du tillagar laxen och vad du tycker är gott vin till lax. Idag finns det många olika typer av viner som passar till fisk även om det mest klassiska är att servera vitt vin till lax.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.