Experten tipsar: Vin till lax

Vad ska man då tänka på vid val av vin till lax? En gammalmodig riktlinje är rött vin till kött och vitt vin till lax, men denna stämmer inte längre.

Lax går att servera i många olika former; gravad, rökt, stekt, grillad och på många andra sätt. Dock är det inte bara tillagningssättet som påverkar ditt val av vin till lax, utan även tillbehören.

Trots att man gärna i första hand väljer vitt vin till lax eller till annan fisk, så är det vita vinvalet inte lika strikt idag när alltfler vinexperter talar om för oss att man numera även kan dricka rött vin till nästan alla typer av fisk för att testa nya smakupplevelser. Pinot noir- och röda Bordeauxviner rekommenderas ofta som måltidsdryck.

I artikeln ’Rött vin till lax’ kan du läsa mer om lax tillsammans med rött vin och få förslag på hur du kan matcha druvor och vinstilar.

Om du vill grilla laxen är ett rött vin oftast att föredra eftersom fisken blir mer köttig när man har grillat den och då passar ofta ett rött vin bättre som ju är lite tyngre än ett fruktigt vitt vin. Men välj inte en alltför tung pinot noir som kan bli för dominant och t över smaken från laxen.

  • Föredrar du rött vin till lax är ett ungt, lätt, fuktigt rött passande. Prova Pinot Noir eller Gamay från Beaujolais.
  • En oekad Chardonnay är en klassisk rekommendation, men även andra krispiga, lite syrligare vita viner som Sauvignon Blanc bör provas till.
  • Mousserat vin, både vitt och rosé, skapar en kontrast till den feta laxen.

Överraskande nog passar alltså flera olika variationer av vin till lax. Som annars påverkar även tillbehör och tillagning valet av vin. Nedan följer vintips till de vanligaste tillagningsformerna av lax.

  • Till rå lax som i Sushi rekommenderas mousserande vin. Denna kombination låter inte någon gå oberörd.
  • Den lite saltare, sötare och syrligare gravade laxen passar ett halvtorrt, friskt och fruktigt vitt vin som tex. Riesling bättre.
  • Aromen i rökt lax återspeglas bäst av ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin. Se upp för röda viner som innehåller tanniner då de rökta aromerna i kombination med tanniner gärna smakar metall.
  • Grillad lax kombineras bäst med ett lätt och fruktigt rött som Pinot Noir. Men även här funkar vitt, gärna i kombination av Chardonnay.Läs gärna fler förslag i vår andra artikel ’Vitt vin till lax’ här.

Vid val av vin till lax bör alltså tas hänsyn till vilka aromer som beskriver rätten bäst och vilka tillbehör som serveras till. Paletten av kombinationer är bred, så prova dig fram och hitta din egen favorit!

 

För mera läsning om vin och matkombinationer:

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •