Experten tipsar: Vin till lax

Vad ska man då tänka på vid val av vin till lax? En gammalmodig riktlinje är rött vin till kött och vitt vin till lax, men denna stämmer inte längre.

  • Föredrar du rött vin till lax är ett ungt, lätt, fuktigt rött passande. Prova Pinot Noir eller Gamay från Beaujolais.
  • En oekad Chardonnay är en klassisk rekommendation, men även andra krispiga, lite syrligare vita viner som Sauvignon Blanc bör provas till.
  • Mousserat vin, både vitt och rosé, skapar en kontrast till den feta laxen.

Överraskande nog passar alltså flera olika variationer av vin till lax. Som annars påverkar även tillbehör och tillagning valet av vin. Nedan följer vintips till de vanligaste tillagningsformerna av lax.

  • Till rå lax som i Sushi rekommenderas mousserande vin. Denna kombination låter inte någon gå oberörd.
  • Den lite saltare, sötare och syrligare gravade laxen passar ett halvtorrt, friskt och fruktigt vitt vin som tex. Riesling bättre.
  • Aromen i rökt lax återspeglas bäst av ett torrt, druvigt och blommigt vitt vin. Se upp för röda viner som innehåller tanniner då de rökta aromerna i kombination med tanniner gärna smakar metall.
  • Grillad lax kombineras bäst med ett lätt och fruktigt rött som Pinot Noir. Men även här funkar vitt, gärna i kombination av Chardonnay.

Vid val av vin till lax bör alltså tas hänsyn till vilka aromer som beskriver rätten bäst och vilka tillbehör som serveras till. Paletten av kombinationer är bred, så prova dig fram och hitta din egen favorit!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •