Experten tipsar: Rött vin till lax

Att vara öppen för nya smakkombinationer har utökat våra valmöjligheter vid kombination av rött vin till fisk. Valet borde dock styras av sunt förnuft där för robusta röda viner väljs bort och istället lämnar plats för mjuka och bäriga viner.

En generell regel som allmänt hänvisas till är vitt vin till fisk och rött vin till kött. Det är dock inte färgen på köttet som avgör valet av vin, utan det är snarare tillredningen, tillbehören, kryddorna och såsens fetthalt som är avgörande. Rött är alltså ett utmärkt val till fisk, men vissa restriktioner bör beaktas när man serverar rött vin till lax.

  • Den stora andelen av äggvita i fisk gör att garvämnen i rött vin kan ge smak av metall. Undvik därför röda viner rikliga på tanniner.
  • Om fisken är kokt eller inte för hårt stekt rekommenderas ett mjukt och bärigt vin.
  • Om fisken steks mer eller om den serveras grillad fungerar även ett ekfatslagrat rött vin.

Vissa hävdar att den höga andelen av umami i lax inte går hand i hand med rött vin och rekommenderas istället att intas i kombination med öl eller vitt vin. Vi säger dock att det är viktigare att du dricker det du själv gillar och vågar du prova rött vin till lax kan det vara en utmärkt kombination.

Grillad lax kombineras bäst med ett lätt och fruktigt rött som Pinot Noir. Men även här funkar vitt, gärna i kombination av Chardonnay.Läs gärna fler förslag i vår andra artikel ’Vitt vin till lax’ här.

  • Till grillad lax passar en kryddig och mustig Pinot Noir.
  • Till lättare lax rätter kan ett mjukt och bärigt rött vin som Beaujoulais vara av fördel.
  • Ett generellt tips är att kyla vinet innan du serverar det med lax, då det då upplevs som lättare och mindre alkoholstarkt.

Generellt skulle nog många välja vitt vin till fisksoppa,  men det finns även andra viner som smakar utsökt.

Eftersom även tillbehören spelar in vid val av rött vin till fisk listar vi några förslag.

  • Med tillbehör som stekt svamp och bacon till stekt sej eller hoki passar ett mjukt och bärigt vin som Beaujolais.
  • En kryddig och mustig Pinot Noir passar bättre med smakrika fiskrätter som grillad tonfisk.
  • Ett svalt rosévin kan avnjutas i kombination med stekt eller grillad mager fisk.

Vid val av rött vin till lax bör således ta hänsyn till tillagningssätt, kryddning och som alltid personliga preferenser!

Här finns fler tips på vin tillsammans med olika fiskrätter:  

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:A post with the ID $producenter does not exist.

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •