Experten tipsar: Rött vin till lax

En generell regel som allmänt hänvisas till är vitt vin till fisk och rött vin till kött. Det är dock inte färgen på köttet som avgör valet av vin, utan det är snarare tillredningen, tillbehören, kryddorna och såsens fetthalt som är avgörande. Rött är alltså ett utmärkt val till fisk, men vissa restriktioner bör beaktas när man serverar rött vin till lax.

  • Den stora andelen av äggvita i fisk gör att garvämnen i rött vin kan ge smak av metall. Undvik därför röda viner rikliga på tanniner.
  • Om fisken är kokt eller inte för hårt stekt rekommenderas ett mjukt och bärigt vin.
  • Om fisken steks mer eller om den serveras grillad fungerar även ett ekfatslagrat rött vin.

Vissa hävdar att den höga andelen av umami i lax inte går hand i hand med rött vin och rekommenderas istället att intas i kombination med öl eller vitt vin. Vi säger dock att det är viktigare att du dricker det du själv gillar och vågar du prova rött vin till lax kan det vara en utmärkt kombination.

  • Till grillad lax passar en kryddig och mustig Pinot Noir.
  • Till lättare lax rätter kan ett mjukt och bärigt rött vin som Beaujoulais vara av fördel.
  • Ett generellt tips är att kyla vinet innan du serverar det med lax, då det då upplevs som lättare och mindre alkoholstarkt.

Vid val av rött vin till lax bör således ta hänsyn till tillagningssätt, kryddning och som alltid personliga preferenser!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100gif

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •