Hem » Vin & Mat » Flammad lax & härliga Falco Arinto
Vin & Mat

Flammad lax & härliga Falco Arinto

Falco Artinto - flammad lax med sallad - Vinjournalen.se

Vårkänslor på tallriken och Falco Arinto Vinho Verde i glaset och det är dags att ett av världens mest unika vinområden får större gehör, inte minst i Sverige där vinerna ger det nordiska köket en extra dimension!

Det är riktigt trevligt att öppna ett friskt, aromatisk och mineraldrivet vin till en något fetare fisk med syrliga och en aning heta tillbehör.  Vi gör slag i saken och fyller glaset med Falco Arinto Vinho Verde från den fantastiska producenten Quinta da Raza.

Ett uppfriskande och lättdrucket vin med en snygg fruktmix och en balanserad mineralitet, lite flinta och fin sälta. Här finns gröna syrliga äpplen, mogna mjuka päron, lite örter och fräsch citrus med ett stänk av honungsmelon som ger en ljus druvsötma i gommen. Ett fräscht och smakrikt vin!

Falco Vinho Verde och vingården Quinta da Raza

Falco Vinho Verde är gjort på 100% av den inhemska gröna och mycket fruktsyrliga druvan Arinto. Druvan som odlas i flera områden i Portugal ger allt från lätta viner med hög syra till kraftigare viner som legat på fat. Arinto kallas ofta för Portugals kameleont då den anpassar sig fördelaktigt utifrån de yttre förutsättningar som ges. Med sin markerade syra används den ofta som blanddruva i de varmare områdena i söder just för att tillföra friskhet. I norr däremot där det är svalare, står den gärna på egna ben och har då en distinkt fruktig ton med hög syra. Vinho Verde är möjligen druvans viktigaste habitat.

Falco Arinto - druvor - Vinjournalen.se

Veganvinet Falco Arinto Vinho Verde är döpt efter en sällsynt liten falk, som kallas för Peneireiro och trivs i det område i Vinho Verde där producenten Quinta da Raza finns. När denna falk dyker ned på sina offer så gör den det precis som vinet gör, när man dricker det. Med kristallklar skärpa och fruktighet redan i första klunken utlöser vinet ett behagligt välmående men sin angenäma spritsighet.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar på cirka 250 meters höjd intill floden Tamega. De intilliggande bergen skyddar området från regn och de kalla Atlantvindarna. Området har därför mer sol och högre temperatur än i övriga Vinho Verde.

Quinta da Raza ägs av familjen Teixeira Coelho som varit verksamma inom vinproduktion sen 1700-talet och företaget drivs idag av 5:e generationen med Diogo Teixeira Coelho och hans fru Mafalda i spetsen. Egendomen omfattar 50 hektar och har ett unikt terroir som skapas av mjuka sluttningar och magnifik solexponering. Jordmånen består av granit med inslag av skiffer och lera. Detta är väldigt unikt för Vinho Verde-regionen.

Att bevara den biologiska mångfalden är en viktig faktor för hållbarheten i ekosystemet. Vingården Quinta da Raza har en helhetssyn på såväl sin miljö som sina jordbruksmetoder och är certifierade enligt ”Integrated Production”.  

Producenten har vunnit pris för bästa vingård 1999 på den internationella mässan i Gallicien i Spanien och fick även pris 2002, 2003, 2007, 2009 och 2011 på tävlingen Viticulture Commission of the Vinho Verde Region.

Falco Arinto - en flaska vin - Vinjournalen.se

Faktaruta

 • Namn på vin: Falco Arinto Vinho Verde 2018
 • Typ av vin: Torrt vitt vin
 • Alkohol: 11,5 % Vol.
 • LAND: Portugal
 • Klassifikation: Vinho Verde
 • Producent: Quinta da raza  
 • Druvsammansättning: 100% Arinto
 • Artikelnr: 2277
 • PRIS: 79 kr

Vinho Verde – unikt vin med anrika traditioner

I Vinho Verde som utgör gränsen till Spanien, är vinodling en mycket gammal tradition, troligen närmare 2000 år. Redan för ca 1000 år sedan finns det skrifter där Afonso Henrique, Portugals första kung, ger befolkningen i Bouças rätten att odla druvor för vinproduktion och några hundra år senare exporteras det ymnigt med vin från delen, i synnerhet till norra Europa. I början på 1900-talet fick dessutom området DOP-status, alltså ursprungsklassning för sitt vin.

I Vinho Verde DOC finns nio vindistrikt som alla fått sitt namn efter floder eller städer: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa och Paiva. Överallt i området hittar man främst små familjevingårdar, en del är mycket små – 20.000 producenter med tomter mindre än 1 ha – men trots detta, så saknar de inte modern teknik.

Vinho Verde är mest känt för sina unga viner med gröna, ungdomliga toner. Det friska, lätta ”gröna vinet” tillverkas i Portugals nordöstligaste del, i vindistriktet Minho. Naturen i denna del av landet är vacker på ett dramatiskt sätt med klippor som störtar ner i havet. Att det heter Vinho Verde betyder inte att vinet är grönt utan hänvisar snarare till miljön som närmast lyser grön av fantastisk vegetation och till att det tillverkas av unga, inte fullt mogna druvor. Färgen kan vara både vit och röd, men det är den vita varianten som vunnit mark över hela världen. Smaken karaktäriseras av en ung, lätt och sprudlande smak som gör vinet mycket lättdrucket och perfekt att svalka sig med under varma sommarkvällar.

Vinho Verde har dock kommit att bli mer komplext än sitt rykte. Merparten av vinerna är fortfarande unga och friska men på senare år har det dykt upp en rad spännande viner med både djup och komplexitet, viner som visar på ett vinområde med överraskande bredd.

Vanligtvis håller ett vin från Vinho Verde en ganska balanserad volymprocent, kanske kring elva procent. Om vi ser till den stora konsumenttrenden världen över, finns tydliga signaler att många föredrar viner med lite lägre alkohol. Inte minst för att matcha vinet till mer elegant, finessrik mat. Men också för att kunna ta sig ett glas till. Och ser vi till mattrenden kommer vi in på samma spår, lättare mat, mer finess och framför allt hälsosammare med mycket vegetariskt, men också råvaror från havet.

Falco Arinto - lax med sallad och citron - Vinjournalen.se

Flammad lax och romansallad med citron & chili

Lax passar ypperligt att ”flamma” för att ta bort lite av den feta känslan och göra rätten liten fräschare. Tillbehören för att matcha med dagens vin får gärna vara något starka och syrliga.

 • Syran i citronen matchar fint med höga syran i vinet
 • Den lilla hettan från chilin passar perfekt med de blommiga tonerna och fruktsötman i vinet
 • Kryddningen i maten passar utmärkt ihop med fruktigheten i vinet
 • En lättare och elegant maträtt passar fint med ett lättare vin med lägre alkoholhalt

Till 4 portioner

 • 600 g laxfilé
 • 2 citron, pressad saft
 • 100 g smör
 • 2 gröna chili, finskivade
 • 2 citron, finrivet skal
 • 2 romansalladshuvuden, i klyftor
 • 1 kruka dill (eller persilja), plockad
 • salt

Sätt ugnen på 150 g och tänd en gasbrännare. Flamma laxen så den får färg. Krydda med salt och baka mitt i ugnen cirka 10 min tills laxen har en innertemperatur på 37 g.

Koka upp citronsaften i en kastrull, rör ner smöret i omgångar under vispning. Tillsätt chili och citronskal.Smaka av med salt. Lägg smörblandningen i en vid kastrull eller stekpanna, koka upp och vänd runt salladen i det varma smöret 1 min.

Servera laxen tillsammans med smörsalladen som sås till laxen, några citronskivor och toppa med dill.

Läs mer om Portugal och Vinho Verde:

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra Falco Arinto Vinho Verde?

Falco Arinto Vinho Verde görs på 100% Arinto-druvan.

Vilken typ av vin är Falco Arinto Vinho Verde?

Falco Arinto Vinho Verde är ett torrt vitt vin.

Vilken producent står bakom Falco Arinto Vinho Verde?

Falco Arinto Vinho Verde produceras av Quinta da Raza.

Vilket vindistrikt kommer Vinho Verde från?

Vinho Verde kommer från vindistriktet Minho i Portugal.

Vilken typ av mat passar bra att servera med Falco Arinto Vinho Verde?

Falco Arinto Vinho Verde passar bra att servera med flammad lax och syrliga tillbehör.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.