Portugal har en mycket kort historia av tillverkning av vita viner, förutom vinho verde. Det är inte många andra som lyckats nå den globala marknaden, men just detta lätta, friska aperitifvin har på senare år börjat öka i popularitet, även om exporten fortfarande är relativt liten.

Vinho verde är oftast framställt på inhemska druvor. Både ensamma druvor och olika typer av druvblandningar förekommer, och varierar från region till region. I sällsynta fall ingår icke-portugisiska druvsorter som chardonnay eller sauvignon blanc, men helst använder man de regionala arterna. Trots variationen mellan olika regioner finns det ändå vissa drag som förenar Portugals olika vinho verde. De vanligaste likheterna är följande:

  • Smak av tropiska frukter
  • Lätt syra
  • Spritsighet
  • Mineralisk och frisk smak

Den kanske mest typiska varianten av vinho verde kommer från Minho i norra delen av landet, och framställs på druvtypen alvarinho. Denna druva har blivit mycket populär inom vinvärlden och uppskattas framför allt för sin elegans, fräschör och fruktighet. Vinho verde med denna druva som råvara passar utmärkt att drickas både på egenhand och till fisk, skaldjur, fågel och andra lättare rätter.

Även om den vanligaste varianten av vinho verde är ett vitt vin, syftar namnet ”grönt vin” inte på färgen. Faktum är att det finns både röda viner och rosé som går under samma bemärkelse, även om dessa inte är vanliga utanför Portugals gränser. Namnet antyder istället att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi. Vinho verde har på grund av dessa karaktärsdrag kommit att bli en konkurrent till rosévinet som dricks i stora mängder under de varmare månaderna. Och med all rätt: varför skulle man inte välja denna uppfriskande, törstsläckande och utsökta kandidat som dessutom går att hitta till riktigt låga priser?

Vinjournalen.se rekomenderar

Casa Vehla Douro

Casa Vehla Douro

Artikel:561901Volym:750 ml
Pris99 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionDouroÅrgång2020ProducentAdega Cooperativa de FavaiosDruvor40% viosinho, 40% gouveio och 20% moscatel galegoAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy