Hem » Vin Tester » Upptäck vinho verde från Portugal

Upptäck vinho verde från Portugal

26_itemthemeimage_4802-jpg - Vinjournalen.se

Portugal har en mycket kort historia av tillverkning av vita viner, förutom vinho verde. Det är inte många andra som lyckats nå den globala marknaden, men just detta lätta, friska aperitifvin har på senare år börjat öka i popularitet, även om exporten fortfarande är relativt liten.

Vinho verde är oftast framställt på inhemska druvor. Både ensamma druvor och olika typer av druvblandningar förekommer, och varierar från region till region. I sällsynta fall ingår icke-portugisiska druvsorter som chardonnay eller sauvignon blanc, men helst använder man de regionala arterna. Trots variationen mellan olika regioner finns det ändå vissa drag som förenar Portugals olika vinho verde. De vanligaste likheterna är följande:

  • Smak av tropiska frukter
  • Lätt syra
  • Spritsighet
  • Mineralisk och frisk smak

Den kanske mest typiska varianten av vinho verde kommer från Minho i norra delen av landet, och framställs på druvtypen alvarinho. Denna druva har blivit mycket populär inom vinvärlden och uppskattas framför allt för sin elegans, fräschör och fruktighet. Vinho verde med denna druva som råvara passar utmärkt att drickas både på egenhand och till fisk, skaldjur, fågel och andra lättare rätter.

Även om den vanligaste varianten av vinho verde är ett vitt vin, syftar namnet ”grönt vin” inte på färgen. Faktum är att det finns både röda viner och rosé som går under samma bemärkelse, även om dessa inte är vanliga utanför Portugals gränser. Namnet antyder istället att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi. Vinho verde har på grund av dessa karaktärsdrag kommit att bli en konkurrent till rosévinet som dricks i stora mängder under de varmare månaderna. Och med all rätt: varför skulle man inte välja denna uppfriskande, törstsläckande och utsökta kandidat som dessutom går att hitta till riktigt låga priser?

Frågor och svar:

Vilken typ av vin är vinho verde?

Vinho verde är ett lätt, friskt aperitifvin från Portugal.

Vilka druvor används vanligtvis för att framställa vinho verde?

Vinho verde framställs oftast på inhemska druvor, men sällsynta fall kan icke-portugisiska druvsorter som chardonnay eller sauvignon blanc användas.

Vilka likheter finns mellan Portugals olika vinho verde?

De vanligaste likheterna är smak av tropiska frukter, lätt syra, spritsighet och mineralisk och frisk smak.

Vilken druva är den mest typiska varianten av vinho verde?

Den mest typiska varianten av vinho verde kommer från Minho i norra delen av landet och framställs på druvtypen alvarinho.

Varför kallas vinho verde för ”grönt vin”?

Namnet ”grönt vin” syftar inte på färgen utan antyder istället att vinet ska drickas ungt, när det fortfarande är friskt, livligt och fullt av energi.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.