Hem » Vin Tester » Chardonnay i Gamla & Nya vinvärlden – vi provar!

Chardonnay i Gamla & Nya vinvärlden – vi provar!

Nya vinvärlden - ett glas chardonnay med druvor - Vinjournalen.se

Chardonnay – vad är skillnaden när det gäller viner från Gamla värdens viner och Nya vinvärlden? Vi jämför två Chardonnay-viner från helt olika världsdelar!

Om man jämför viner som är gjorda på samma druva, i det här fallet Chardonnay, så smaker de olika beroende på var druvorna har odlats och vinifierats. Men varför är viner gjorda på samma druva så olika i smak, beroende på var de odlas runt om i världen? Det är ju ändå samma druva, de borde smaka likadant?

Precis som inom fastighetsbranschen talar man alltid om location, location, loction – samma gäller för vindruvor man pratar också om location, men mer specifikt tänker man på klimat och terroir!

Gamla och Nya vinvärlden – då och nu

Gamla världens viner kommer från sedan länge berömda etablerade vinländer, tänk Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Tyskland … bra viner och säkra kort från länder runt om i Europa. Den Nya världen – hit kom ju många av de kända och omtyckta druvorna när präster och immigranter kom hit för att börja med vinframställning… och man talar om viner från nu USA, Australien, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Chile… oftast varmare länder som ligger mycket längre bort.

Nästan alla druvor, som exempelvis Chardonnay, har sitt ursprung i Europa där vinet också först producerades. Den sanna rotstocken av vinstockar heter ”vitis vinifera” föder de druvor som vi nu kallar Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och så många andra.

Så vad händer när det gäller vinets smak, profil, komplexitet, uttryck om man ställer två glas sida vid sida, en Chardonnay från ett Gamla världens väletablerat och känt vindistrikt och jämför den med en Chardonnay från den ett populärt vinland från Nya världen?

Gamla och Nya vinvärlden – sida vid sida

Våra två viner är renommerat goda, omtyckta på Systemet och helt olika i stil och smak.

Gamla världen: Meursault Pierre Bourrée Fils 2021 (halvflaska)

en druvtypisk Chardonnay som representerar denna förnäma härliga vinstil i ett av världens mest fantastiska vindistrikt, Meursault. Meursault ligger i Côte de Beaune i vackra Bourgogne, mellan byarna Volnay och Puligny Montrachet och precis som i Gevrey-Chambertin. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Les Grand Charrons, Moulins Landin, Les Chevalières och Vignes Blanches. En klassisk fransk Chardonnay, konservativa, nedärvda vintraditioner och gammal elegant stil.

Nya världen: Piconico Chardonnay 2021 

…. en fruktig Chardonnay från det kända vindistriktet Mendoza som ligger i västra Argentina, nära Chiles huvudstad Santiago. I Mendoza ligger många vingårdar på mycket hög höjd. Vnet har tagits fram av en svensk sommelier Simon Källquist som tillsammans med en argentinsk vinproducent Luis Segundo Correas i Medoza och vinmakaren Daniel Mayorga komponerat en smakfull och lättdrucken Chardonnay som är mycket fräsch och välgjord.

Man blir positivt överraskad att upptäcka skillnaderna mellan en Chardonnay från den Gamla världen och en Chardonnay från den Nya världen. Ett mer elegant, komplext vin md ekfatslagring känns helt annorlunda än en ung, frisk, lätt Chardonnay. Men vi tittar först lite bredare på ursprung, klimat och terrior för de båda vinerna.

Klimat och terroir i Meursault AOC 

Här produceras några av världens finaste vita Chardonnay-viner.
Meursault fick sin appellation först 1970 och har fantastiska klimatförhållanden under växtsäsong, då området ligger på hög höjd uppför sluttningarna av bergen. Jordarna här är mycket koncentrerade och tack vare bergen skyddas de ifrån rådande vindar och dåliga väderperioder. Och detta ger vinerna en fantastisk balans med en väl avrundad smak. Fet finns renommerade vinområden i Meursault, hela 19 Premier Cru-vingårdar, så kallade ’Climats’, som främst producerar vitt vin i synnerhet Chardonnayviner. Du har kanske hört talas om de kända Les Ravelles, Clos des Perrières, Les Bouchères eller Charmes med flera, gamla vingårdar som gått i arv från generation till generation, ofta i flera hundra år.

Klimat och terroir i Mendoza

Bland Argentinas 8 vinregioner är Mendoza den största regionen och mest exporterande vinregionen i Argentina. Det finns ca 800 vingårdar Mendoza och på slutet av 1800-talet började regionen växa snabbt och attrahera europeiska migranter.

Man har alltid pratat om Mendoza som den berömda Malbec-regionen, men faktum är att det i Mendoza odlas mängder av olika druvor som skapar fantastiska viner. Idag produceras både vita och röda viner av både lokala druvor och gamla, vitis vinifera sorter.

Nya vinvärlden meursault

Detta i kombination med att solen skiner cirka 350 dagar om året gör att växtsäsongen blir lång och sval men med rikligt solljus. Många av vingårdarna bevattnas med smältvatten från Anderna.

Chardonnay från Gamla och Nya vinvärlden – vi jämför

Meursault Pierre Bourrée Fils 2021 är en sofistikerad, elegant och druvtypisk Chardonnay som representerar denna förnäma härliga gamla vinstilen. Här möts man av ett vin som är mycket intensivt och komplext med ett smörigt, krämigt uttryck. Det känns att den lagrats på ekfat under en lång tid. Och ett vin som är ett internationellt berömt kvalitetsvin. Familjen Vallet har både Grand Cru och Premier Cru vingårdar i sin vinportfölj.

Detta är ett frodigt och fylligt vin med en skön blommig doft. Vinet har aromatisk kraft och av verbena och en välutvecklad doftbouquet av gröna frukter, citrus och med ett läckert drag av nybakad, fransk brioche, rostade mandlar samt tydlig fatkaraktär.

Nya vinvärlden Piconico bottle


I gommen möts man av ett rikt och mäktigt vin med en rostad, nötaktig smak av hasselnötter och samtidigt samsas den rostade ekfatstonen med en fruktig eftersmak och en snygg mineralitet. Det ger det en silkeslen balans med en trevlig pulserande syra och fin, anständig längd i slutet med mineralisk skönhet. En stram och ädel, klassisk och typisk, fransk Chardonnay.

Piconico Chardonnay 2021 är en lätt, elegant och blommig Chardonnay och ett utmärkt exempel på Chardonnay-druvans fina uttryck. Ett ungt vin likväl, men utan den klassiska franska klangen. Stilen är generös och vinet har en tydlig mineralkaraktär.  Detta är ett torrt vin som är balanserat, snyggt och rent i smaken. Vinet har en druvtypisk doft i pigg, fruktig stil med en liten äpplig ton och inslag av mogna päron samt ett stänk av citrus. Intresset fångas ännu mer när man möts av en matorienterad smakpalett med nyans av smörblomma, honungsmelon och örter. Ett smidigt vin med superkrafter och mineraliska, salta toner.

En medelfyllig Chardonnay som denna känns ganska rik i gommen, med mer krispighet, mer syrligt och skarpt vin som inte lagrats på ek utan fått sin runda framtoning temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Två viner alltså med olika framtoning, smak och profil. Sånt här är kul att testa sig igenom på en kort vinresa hemma och man är sig otroligt mycket om druvan olika uttryck. Prova får du se!

Frågor och svar

Vad länder anses höra till Gamla världen?

Gamla världens viner kommer i första hand från Europa som vi skrev i artikeln, men man ska inte glömma att Gamla världen även delar av Mellanöstern, Balkan och Georgien för där gjordes viner sedan tusentals år.

Är Österrike ett Gamla världens vinland?

Österrike precis som Grekland, Libanon, Israel, Kroatien, Georgien, Rumänien, Ungern och Schweiz är vinländer som tillhör Gamla världen.

Är Nya Zeeland Gamla världen eller Nya?

Nya världen. Tänk på att Nya världens viner görs i länder eller regioner där druvor har importeras in, så deras historia av vinframställning började senare.

Vilka egenskaper har Chardonnay-druvan?

När det gäller egenskaperna hos Chardonnay är druvklasen medelstora, bladen är runda och druvskalet är guldgult. Chardonnay-druvor är utbredda eftersom de är mycket anpassningsbara till olika typer av territorier och särskilt motståndskraftiga mot klimatdippar.

Är Chablis en Chardonnay-druva?

Bourgognes vita viner av enastående kvalitet, bland annat då vinerna från Chablis är gjorda av en enda sorts druva: Chardonnay.

Lär mer om Chardonnay!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.