Hem » Vin Skola » Chardonnay – En uppskattad vindruva
Vin Skola

Chardonnay – En uppskattad vindruva

26_itemthemeimage_4051-jpg - Vinjournalen.se

Chardonnay är den mest konsumerade vinet i världen och du kan finna att vingårdar som odlar dessa druvor växer allt mer i alla vinproducerande land i världen. Druvorna används för att producera fram fantastiska vita viner i Bourgogne i Frankrike samt ett antal otroligt läckra viner från Carneros i Kalifornien och överraskande nog i Russian River Valley i USA.

Välkända Regioner kända för sin Chardonnay

Chardonnay odlas i många delar av världen men det finns några regioner och områden som inte bara producerar enorma mängder av druvan utan även omvandlar dessa till fina viner.

Frankrike

 • Burgundy – Mâconnais , Mâcon-Villages och Pouilly-Fuissé
 • Côte de Beaune Montrachet
 • Côte Chalonnaise , Mercurey och Rully
 • Meursault
 • Chassagne-Montrachet
 • Puligny-Montrachet
 • Champagne

USA

 • Carneros
 • Central Coast
 • Napa Valley
 • Russian River Valley
 • Sonoma Valley
 • Oregon och Washington State

Odling och Tillväxt

Chardonnay står för det mest populära druvan i usa och den mest odlade gröna druvan i världen. Trots populariteten av Chardonnay slg inte högkonjunkturen igenom förrän enbart tre decennier tillbaka. För ungefär trettio år sedan fanns det enbart några hundra tunnland runt om i Kalifornien, idag har antalet vuxit upp till tiotusentals hektar och det bara fortsätter.

Chardonnay-druvan har kallats för dröm-druvan eftersom den kan användas för att producera fram ett sådant fantastiskt utbud av olika viner. Du kan finna ett Chardonnay-vin på rabatthyllan i affären med samma förträffliga smaker och aromer som ett av de mest dyra vinerna i världen. Chardonnay, producerat från många av de finaste vingårdarna i världen, kan variera från mycket simpelt, färskt och härligt till komplext och koncentrerat.

En bra vinodlare kommer att säga att det egentligen inte finns något sätt att veta vilka specifika aromer eller smaker som utvecklas i genomsnittlig Chardonnay. Uppfattningen är att druvsmaken är en faktor av de jordar där vinstockar odlas och klimatet i regionen de odlas i. Samtidigt är en typisk Chardonnay-smak uppdelad i tre grundläggande frukter; päron, apelsin och äpple. Citrusfrukter, förutom apelsiner, så som grapefrukt och citron är de mest ovanliga fruktsmakerna i vinet likväl som tropiska frukter som melon, ananas och banan. Alla dessa smaker representeras i Chardonnay som inte har framställts genom ek. Smaken påverkas kraftigt då ett vin åldras i ek och smaker som ek, krydda, vanilj, rök och även rost kommer fram när vinet skall göras mer krämigt.

Olika typer av Chardonnay vin

Chardonnay-viner kan delas upp i tre mycket individuella och distinkta stilar där varje är en direkt följd av det sätt ledande vinmakare väljer att framställa druvorna. Det finns ett antal val som skall göras, bland annat om man ska låta vinet åldras i ek eller inte. De Chardonnays som inte är åldrade i ek tenderar att bli mycket skarpa i smaken eftersom de inte genomgår den malolaktiska jäsningsprocessen. Karaktären får en frisk tendens, medan fruktsmaken är skarp och renar smaken. Ekåldrade Chardonnay-viner tenderar att vara fylligare och rundare i gommen.

Eken lämpar sig väl till att reformera det sätt smaken omsluter gommen. Eklagrat vin erbjuder en smörig smak och härliga nivåer av syra med mycket komplex natur. Eksmaken tenderar att vara mycket tydlig men överröstar inte på något sätt de naturliga fruktsmakerna av vinet. Du upptäcker alltså enkelt skillnaden mellan vin som lagrats i ek och de som inte gjort det.

Chardonnays odlas över hela världen men de mest kända vinerna produceras av druvor från Bourgogne i Frankrike. Här hittar du fyrar mycket tydliga ”Terroirs” som producerar fram sin egen typ av Chardonnay. I Mâconnais-regionen där du hittar byarna Saint-Veran, Pouilly-Fuissé och Mâcon-Villages, är vinerna härligt skarpa i naturen. Norr om Mâconnais ligger Côte Chalonnaise som inkluderar områdena kring Mercurey och Rully. Här producerar vingårdarna några av de bättre Chardonnays i världen med en perfekt blandning av skärpa och balans. Även berömda Côte de Beaune omfattar Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Montrachet och Meursault. Här produceras de finaste Chardonnay-vinerna i världen.

Det är värt att notera att det är dessa platser som alla andra Chardonnay-viner som produceras i världen jämförs med. Slutligen, längre i nordväst finner vi Chablis-regionen, vars viner är kända för sina härliga fruktsmaker och skarpa nivåer av syra.

Icke att förglömma är att Chardonnays druvor är en av de primära sorter som används i framställningen av Champagne. Den enda vindruva som odlas mer i Champagne är Pinot Meunier.

Vilka är skillnaderna mellan en billig och en dyr Chardonnay?

De mindre dyra Chardonnay-vinerna brukar inte lagras i ek, vilket gör dem enklare i smak och karaktär. Detta tenderar att göra dem lättare att dricka eftersom de kan ha endimensionell smak. När du rör dig mot de lite dyrare Chardonnays som åldrats i ek, har dessa haft fördelen att vara framställda av druvor som odlats i perfekt skick. Detta ger vinet mer framstående fruktsmaker och mer komplexitet. Åldrande i ek är en dyr process, men de extra nivåer av komplexitet som ges och de mycket varierande smakerna detta bidrar till vinet, kan detta väl vara värt den extra lilla kostnaden både på vingården och i butik.

Frågor och svar:

Vilken druva är den mest konsumerade i världen?

Chardonnay.

Vilka regioner är kända för att producera fina Chardonnay-viner?

Burgundy i Frankrike, Carneros och Russian River Valley i USA.

Vad påverkar smaken av Chardonnay-vin?

Jordarna där vinstockarna odlas och klimatet i regionen de odlas i.

Vilka är skillnaderna mellan en billig och en dyr Chardonnay?

De mindre dyra Chardonnay-vinerna brukar inte lagras i ek, vilket gör dem enklare i smak och karaktär. Dyrare Chardonnays har oftast åldrats i ek och har mer framstående fruktsmaker och mer komplexitet.

Vilken annan druva används ofta i framställningen av Champagne?

Pinot Meunier.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.