Den första saken man bör ha i åtanke när man ger Chardonnay tips är att vinerna, som en gång i tiden var Bourgognes stolthet, numera produceras över hela världen. Kalifornien och Australien producerar Chardonnay-viner av världsklass, och på senare år har även Chile och Sydafrika börjat tillverka utmärkta Chardonnay-viner.

Intressanta fakta om Chardonnay-viner:

  • Chardonnay-druvan tros ha sitt ursprung i Libanon och Syrien
  • Moderna DNA-tester visar att Chardonnay-druvor är en mix av Gouais Blanc och Pinot
  • Chardonnay-viner kan lagras på ekfat för en len, smörig smak, eller i fat av rostfritt stål för en krispig, fruktig smak

Oavsett var Chardonnay-vinet produceras finns det inte säkert sätt att veta vilken fruktsmak det slutgiltiga vinet kommer att ha innan det lagrats. Var druvorna har odlats, klimatet och jordarna tros ha stort inflytande på smaken.

De vanligaste smakerna är av trädfrukter, som äpple, päron och i sällsynta fall apelsin. Vissa får smak av tropiska frukter, som ananas eller banan. Om man lagrar på ekfat kan toner av vanilj, ek eller röksmak utvecklas i vinet. Genom att matcha smakerna till dina egna preferenser och med den mat du vill servera till vinet kan du lättare välja rätt Chardonnay-vin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy