Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: Bästa vinerna 2022!

Selected by Vinjournalen: Bästa vinerna 2022!

bästa vinerna omslag

De bästa vinerna brukar oftast bli de viner som hänger sig kvar även över resten av året. Så vår testpanel som normalt brukar prova, välja och tycka till under rubriken Selected by Vinjournalen tipsar här om de bästa och godaste vinerna som förgyllde våra helger 2022, både flaskor och boxar!

Vår testpanel som väljer viner för alla plånböcker består som vanligt av Erik, Sylvia, Pia och Derek och mousserande experten och den brittiske sommelieren, Paul Cox brukar gästspela vid behov.

jury med cox

Vi kommer även i fortsättningen att välja och prova viner under olika teman, allt från stilla viner olika kategorier samt mousserande. 

Bland de 10 favoriterna från i julas hittar du både stilla och mousserande viner som finns på systemet.

Sylvia säger: ”Det är så lustigt. Hittar man några bra viner under jul och nyår, så är det oftast de viner som man även väljer att dricka resten av året. Julen må vara passé för denna gång, men vinerna glömmer vi inte!”

Bästa vinerna: Röda viner

Bästa vinerna - röda viner

Hartenberg Shiraz, 2018 | 202:-

Hartenberg Cellers i Stellenbosch och Carl Schultz (“Winemaker of the Year”) har gjort ett vin som hyllats av världens kända vinkritiker. Elegant och komplex vin, superbalanserat och fruktigt och saftigt. Mogna blåbär och toppat med svartpeppar och oregano samt med stänk av lite mörk choklad och en kort rökig tobaksdoft.

Brunello di Montalcino Fattoi, 2016 | 261:-

Ett hyllat Brunello-vin från Toscana och vinfamiljen Fattoi är bland de bästa viner man kan få tag på. Ett kryddigt och härligt rödvin av druvan Sangiovese med mörka bär, korinter, kanel, kakao och tobak. Anar en mjuk ekfatskaraktär med balanserade tanniner som gör vinet till ett elegant matvin.

Tommasi Graticcio Appassionato 2020 | 304:-

Fräscht rött på box från Tommasi Viticoltori från Valpolicella gjort på amarone-druvor i kombo med Merlot och gjort med Appassimentometoden och delvis producerats av torkade druvor. Blir gudagott och smakfullt halvkraftigt vin av körsbär, kanel, russin och kryddnejlika med inslag av fat.

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo Organic, 2021 | 121:-

Komplext och trevligt vin helt gjord på mörka, mogna druvan Montepulciano. Tänk moreller med ett stänk av viol och lite kryddpeppar. Dominant och fruktigt vin med fin balans och en väl avvägd och distinkt fruktig syra och lena men tongivande tanniner ger en snygg finish.

Bästa vinerna: Vita viner

bästa vinerna - vita viner

Cloudy Bay Sauvignon Blanc, 2022 | 289:-

En läcker och mycket fräsch Sauvignon Blanc från producenten Cloudy Bay vindistriktet Marlborough, Nya Zeeland med boutique-profil på vilka viner de än tillverkar. Ett fruktigt och friskt vin i miljövänlig flaska som är aromatiskt av gula päron och citrus. Ganska gott och kryddigt som ger en spännande profil.

Côtes du Jura Chardonnay, 2020 |127:-

Svensk-populär och kritikerrosad klassisk Chardonnay sedan länge från Frankrikes äldsta vinkooperativ Frutière Vinicole d’Arbois. Ett torrt, välutvecklat och nyanserat vin, lite blommigt med fin kalkig mineralitet men med en viss smörighet. Gula och gröna frukter toppas med valnötter franska örter och lite honung. Fin lång finish.

R Riesling Organic, 2021| 101:-

Generös, krispig och fruktdrivet vin på druvan Riesling från eminente tyska topproducenten Ruppertsberger i Pfalz. Ett säkert kort i alla lägen med frukter som gula äpplen och citrus blandat med aromatiska örter och rostat bröd. Snygg och elegant framtoning på denna mycket prisvärda och goda Riesling.  

Rosévin

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt, 2021 |121:-

Från Österrike och producenten Weingut Jurtschitsch kommer denna goda ljust rosa rosé för dig som väljer rosévin i alla lägen. Ett ungdomligt, generöst och fruktigt vin av supergoda druvan Zweigelt som dessutom doftar gudomligt och smakar av smultron, vinbär och blodgrape.

Mousserande viner

mousserande viner

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva, 2020 | 121:-

Populäraste cavan i Sverige? Otroligt läcker och uttrycksfull cava som är elegant, krispig och fruktdriven med smaker som gula äpplen och citrus blandat med aromatiska örter och rostat bröd. Gjort på bara lokala cava-druvor i god mix med Chardonnay. Otroligt snygg cava som är ekologisk och biodynamisk producent Masia can Mayols i Penedès.

Riesling Sekt Brut, 2018 | 231:-

Från omtyckte producenten Weingut Kühn i Rheingau presenterar en tysk fruktig och torr sekt tillverkad enligt champagnemeteden och förstås gjord på nationaldruvan Riesling. Mycket frisk och fräsch sekt med smaker av citrus och vinteräpplen. Man möts av ett mineraliskt bubbelvin med skön, lyxig mousse på toppen.

Frågor och svar

Vilka är de 5 S:n för vin när man provar?

Man brukar prata om 5 S (Se, Snurra på glaset, Sniffa, Smutta och Smaka) för att kunna definiera och uppskatta vinet.

Vilka är de 5 grundläggande vinegenskaperna?

De fem egenskaperna man brukat tala om är sötma, syra, tannin, alkohol och kropp.

Vilka är de fyra grundläggande delarna i en vinprovning?

För att utvärdera ett vin på ett bra sött brukar man gå igenom 4 grundläggande element: utseende, bouquet, generell smak och eftersmak/finish.

Vad är pH-värdet på vin?

PH-värdena i vin varierar från 2,9 till 4,2. Lägre pH-värden brukar förbättra stabiliteten, så vinproducenter föredrar vanligtvis ett pH-intervall på 3,0 till 3,5.

Vilket vin har mest alkohol?

De 7 mest alkoholhaltiga viner i världen är:
Mest Shiraz — 14-15%
Röda Zinfandels — 14-15,5 %
Muscat – 15%
Sherry – 15-20%
Port — 20 %
Marsala – 20 %
Madiera – 20 %

Läs om våra vinprovningar Selected by Vinjournalen:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.