Selected by Vinjournalen: Mousserande höstviner!

omslag mousserande höstviner

Vi har delat upp våra mousserande höstviner mellan gamla och nya världen. I Italien, Frankrike och Spanien hittar vi cava, prosecco, moscato, crémant … och alla stilar är ursprungsskyddade. Men självklart går det att göra goda mousserande och fräscha sparkling viner även i nya världen.

Vi väljer prisvärt och gott, för då kan vi känna att vi kan lyxa till det oftare. Vi har 8 mousserande viner, blandat ur både ordinarie- och beställningssortiment, lite nylanserat men också några gamla godingar som inte får glömmas bort. Vi har inte champagne med på denna provning, men kommer senare till jul.

Mousserande hstviner - testpanel

V hälsar vår testpanel välkomna. Det är Erik, Sylvia, Pia och Derek som under ledning av vår mousserande expert och brittiske sommelieren, Paul Cox, har letat fram och provsmakat vinerna Länder: Italien, Frankrike och Spanien, Chile, Sydafrika, Australien.

Crémant du Jura Brut |Frankrike | nr 74365

”Skön & lyxig Crémant!”

Först ut bland våra mousserande höstviner är denna underbara Crémant du Jura Blanc Brut till 100% av druvan Chardonnay och den görs med två jäsningar, precis som man gör med champagne. Ursprung Jura och en typisk torr Crémant till karaktären med fyllig fruktighet och frisk syra samt en krämig, smakfull mousse på toppen. Denna Crémant visar den fruktiga och blommiga sidan av Juras viner med en skön harmonisk smak av läckra aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple.

Cava Stars Organic 2019 | Spanien | nr 72601

”Cava med strålande uttryck!”

Snygg och flott ekologisk och veganvänlig årgångscava som också är gjort enligt den traditionella champagnemetoden och dessutom lagrad 15 månader på noggrant utvalda druvor av som mest lokala klassiska spanska cavadruvor. Möt intensiva och smakfulla aromer i denna torra och mineraliska cava som gröna äpplen och päron, saftig honungsmelon och rostad mandel i ett kex och örter. Härlig syra med ståtlig mousse. Mycket välgjord cava!

mousserande höstviner - 4 flaskor

Vilarnau Brut Nature Organic | Spanien | nr 7731

”Snygg och elegant cava!”

Otroligt läcker och uttrycksfull cava som verkligen ger intryck av att cava är Spaniens svar på champagne. Generös, krispig och fruktdriven av smaker som gula äpplen och citrus blandat med aromatiska örter och rostat bröd. En torr cava med perfekt struktur och bubblor som är som små pärlor.  Bland våra mousserande höstviner är även denna är gjord med den klassiska champagnemetoden på de goda spanska traditionella cavadruvorna. Fruktig med fin mousse.

Casteloro Prosecco Rosé 2020 | Italien | nr 78416

”Rosa glamour!”

Prosecco väljer minst 60% av oss när vi köper mousserande och då tycker många nog i alla fall att den rosa färgen är den glamorösaste. Detta är en torr prosecco men kanske ett aningens litet sött stick i smaken och med bärig och fruktig utstrålning av smultronsylt, vit persika, citrus som samsas med brödiga toner. Detta fruktiga vin har en härlig, livlig mousse. Fräsiga, eleganta bubblor som smäller av en festkänsla.

Castiôn Moscato d’Asti 2020 | Italien | nr 7873

”En charmig Moscato!”

Säkert en gammal favorit för många av oss som tycker om den lite fräscha och friska, lite sötare stilen och med mindre alkohol.  Snygg aromatisk moscato enligt stiltypiskt moscato-modell. Också detta en gammal favorit på Bolaget, ett fräsigt vin med mysiga dofter av blommor, fläoer och med naturlig sötma bara från druvan och inte tillsatt socker. Smakar dessutom päron, citrus och några stänk av honung. En ambitiös och generös Moscato ’Asti!

mousserande lstviner - bild 2 fyra viner till

Aves del Sur Brut | Chile | nr 7954

”Krispiga, livliga bubblor!”

Mousserande höst viner från nya världen: Pinot Noir och Chardonnay spelar huvudrollen i höstens nya, fräscha sparkling-vin från Chile. Otroligt fräscht och friskt vin som doftar jasmin och smakar av äpplen, len melon, lite citrus och kex. Ett bubbel med hög fruktsyra som känns glittrig och festlig, mycket flärd- och smakfull. Nästan knastertorrt och välgjort, balanserad med livliga, fina pärlor i glaset och vi tycker dessutom att den är mycket prisvärd.

Tobacco Road Sparkling Chardonnay | Australien | nr 7942

” Festlig, mousserande Chardonnay!”

Regionen Alpine Valleys är hem för denna storfavorit till ett riktigt förnämligt pris, medelfylligt bubblande vin med en torr och elegant fruktpalett och med fin gyllene färg med reflexer åt det gröna hållet och med en elegant fizz i glaset. Här smakar man en bouquet av rena aromer av pigg citrus, syrliga äpplen och päron med ett stänk av somriga örter som körvel och dragon. Ett fräscht och mineraliskt vin! 

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 | Sydafrika | nr 7591

”Spännande och fruktiga bubblor!”

Årets sydafrikanska mousserande vin på druvan Chenin Blanc som ger vinet ett strålande uttryck och ett vin som förmodligen kommer att bli minst lika populärt som landets goda stilla viner. Friskt och fruktdrivet bubbel som smakar mogna gula äpplen, citrus och några exotiska persikor. Ett mineraliskt vin som klarar sig utan jästiga nyanser med gyllene, livliga bubblor som stjärnor som dansar i glaset. Smakfullt och läckert!

Våra senaste provningar:

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra Crémant du Jura Blanc Brut?

Chardonnay.

Vilken metod används för att göra Cava Stars Organic 2019?

Den traditionella champagnemetoden.

Vilken druva används för att göra Casteloro Prosecco Rosé 2020?

Det framgår inte i texten.

Vilken druva används för att göra Castiôn Moscato d’Asti 2020?

Moscato.

Vilken druva används för att göra Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020?

Chenin Blanc.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.