Vi provar viner med de typiska GSM-druvorna!

Vi provar GSM - omslag

GSM, den kända druvblandningen i Rhône-viner är en av tre av världens allra bästa vinblandningar och den är väl värd att prova!

Vinentusiaster älskar den för sina komplexa röda fruktsmaker, nördarna pratar om vinets lagringspotential och alla dricker den mer än gärna.

GSM är en avkortning som står för följande druvor: den livliga och fruktiga Grenache, den lite avvaktande och peppriga Syrah och så den blyga Mourvèdre, den tredje druvan. Dessa tre druvor är de allra viktiga druvorna i viner från regionen Côtes du Rhône AOC i Frankrike.

Côtes du Rhône har länge varit känt för sina röda viner men tro för all del inte att man endast får göra viner av de tre GSM-druvorna, även om dessa druvor är viktigast. För druvor, det är något som man har en uppsjö av i Rhône. Det finns faktiskt 23 olika godkända druvsorter som man enligt reglerna får använda för att producera röda, vita och roséviner från Côtes du Rhône, så det är ingen överraskning att detta är en ‘blandningsregion’ när det gäller druvor. I de första officiella GSM-blandningarna från Châteauneuf-du-Pape fick använda upp till 13 olika druvsorter (varav även vita druvor). Idag är siffran 19. Det betyder också att man har finslipat vinmakeriet och man gör fantastiskt fina viner med egna uttryck och stilar som oftast gått i arv från generation till generation i regionerna Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages AOC.

GSM en klase blå druvor

Den typiska GSM stilen i Rhône

Stilen på dessa röda viner är skulle man kunna sammanfatta medelfylliga, torra viner med lagom mängd tanniner och en välbalanserad syra. Alkoholhalten ligger på mellan 13,5 – 15%.  Fruktpaletten består ofta av röda och mörka frukter och bär, tänk hallon och björnbär, med provencalska kryddor som rosmarin, timjan och lavendel och ibland med en pepprig ton.

Gemensamt för alla fem viner i denna provning är att de normalt har en lagringspotential i alla fall på minst 3 till 5 år. De bör serveras på mellan 12-15  ̊och gärna dekanteras, för de blir bara bättre om de får lufta en stund.

Idag produceras GSM-blandningen runt om i hela världen, speciellt i varmare klimat som exempelvis Spanien, södra Australien, Sydafrika och USA. Det intressanta är att smaka traditionella viner från Rhône och jämföra med andra länders viner. Vad är likheterna och olikheterna i viner från gamla och nya världens med dessa druvor? 

Det är som vanligt är det Erik, Sylvia, Pia och Derek som hjälper oss att prova viner med GSM druvor men i lite olika blandningar, 4 franska viner som har varierande uttryck och vi tittar dessutom på 2 viner från Australien och Spanien med GSM-blandning och som fått bra kritik.

GSM - JURYN

De franska vinerna från Côtes du Rhône

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu 2019 |nr 2298 | 135:-

Ett läckert vin som fint visar de traditionella GSM-druvorna är detta ekologiska vin i en egen känd Plan de Dieu AOC-stil. Huvuddruva är Grenache. Mycket tätt i färgen och vinet bjuder på en typisk intensiv bukett av röda saftiga frukter med inslag av kryddiga lagerblad, lakritsrot och med en pigg fräsch örtighet med toner av läder och lakrits. Aromatiska finess och lättdrucket vin med snygga tanniner och rika fattoner i finishen.

Château Courac Côtes du Rhône Villages Laudun 2017 | nr 2007 | 119:-

Från Côtes-du-Rhône-Villages med GSM-mix plus ytterligare en fjärde druva, den kryddig Counoise som ger vinet en robust profil. Det märks att den peppriga Syrah är huvuddruvan i detta smakfulla mörka vin med tydliga tanniner, trots detta en harmonisk profil där smaker av röda frukter blandas med örtiga kryddor vitpeppar, träflis, anis och lakrits. Välgjort med hög fruktsyra som man suger länge i ett balanserat avslut med vackra fatnyanser.

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019 | nr 22800 | 119:-

Grenache är huvuddruva i detta utsökta ekologiska vin tillsammans med delar av den pigga Syrah och Mourvedre. Det känns som en lätt smakfull och lättdrucken komposition med mycket saftiga röda skogsbär. Örtiga inslag finns förstås också av lagerblad, färska örter, mynta och viol som sen toppas med aningen peppar. Torrt medelfylligt och elegant vin med en viss fruktsötma som vi gillar. Nyanserat med lagom mjuka tanniner samt med lång eftersmak.

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2019 | nr 76065 | 94:-

Ekologiskt prisat vin med 2 druvor i hemlig blandning, Granache och Syrah. Verkar kanske lite mer åt det mjukare Grenache-hållet och att delen Syrah kanske är mindre, men det ger stiliga franska nyanser. Gott, mineraliskt och rubinrött vin med tydlig röd fruktprofil men också svarta oliver. Fina örtiga toner av både vitpeppar och fat. Nyanser av viol och lakrits. Balanserad och stramt med en fin kryddighet i det långa avslutet.

GSM - 6 viner

GSM från Spanien och Australien

Castaño GSM Monastrell Syrah Garnacha 2017 | nr 76826 | 99:-

Från vinregionen Murcia i sydöstra Spanien kommer denna fruktiga, mörkröda spanska skönhet med en nästan svart färg i glaset. Här har Mourvedre fått det spanska namnet Monastrell och Grenache får heta Garnacha Tintorera, men det är samma blandning med Syrah. Smakfullt, elegant och generöst vin med toner av mörka bär, viol, soltorkade, aromatiska örter, ett stänk av vitpeppar och tobak. Ett vin med lite fräscht temperament och med söta, sträva tanniner i finishen.

The Bonsai Vine Grenache Shiraz Mourvedre 2015 | nr 52005 |179:-

Från McLaren Vale kommer viner med lustiga namn och etiketter, men detta vin är hur traditionellt GSM som helst. Man möts av en klassisk, syltig fruktkompott, örter som rosmarin och timjan med stänk av lakrits. Här är ett nya världens vin på gamla druvor med en frisk och blomstrande karaktär. Kulmed några år på nacken som märks både på den mörka färgen och de lena tanninerna mot slutet.  

Läs mer om druvorna!

Frågor och svar:

Vilka druvor ingår i en GSM-blandning?

Grenache, Syrah och Mourvèdre.

Vilken region är känd för sina röda viner med GSM-druvor?

Côtes du Rhône i Frankrike.

Hur beskrivs stilen på GSM-viner från Rhône?

Medelfylliga, torra viner med lagom mängd tanniner och välbalanserad syra. Fruktpaletten består ofta av röda och mörka frukter och bär, med provencalska kryddor och ibland en pepprig ton.

Vilka andra länder producerar GSM-blandningar?

Spanien, södra Australien, Sydafrika och USA är några exempel.

Hur länge kan GSM-viner normalt lagras?

Minst 3 till 5 år, men de kan även ha längre lagringspotential.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.