Hem » Vin Skola » Experten berättar – Grenache en druva av hög rang

Experten berättar – Grenache en druva av hög rang

De flesta vingårdar påvisar att det måste upprätthållas en mycket noggrann besiktning av Grenache-vinstockarna för att det skall vara möjligt att kontrollera halterna av tanniner, syror och färg, eftersom dessa druvor tenderar att ha brist på dessa. Druvorna blandas ofta med andra sorter för att producera fram viner. De vanligaste som används i dessa blandningar är Carignan, Cinsault, Syrah och Tempranillo. Grenache är den dominerande sorten som används i ett stort antal av de viner som produceras i södra Rhône.

Dessa vindruvor är otroligt populära och odlas frekvent i Frankrike men deras ursprung kommer från Katalonien i Spanien och man tror att de spridits härifrån över till södra Frankrike. Vissa historiker tror att det sanna ursprunget för denna särskilda sort kommer från Sardinien, där de är kända under namnet Cannonau, som sedan spred sig över hela resten av Medelhavet.

Grenache-Viner

En av de mest kända vinerna från Grenache-druvorna, från södra Rhône, är Châteauneuf-du-Pape, där åttio procent av de druvor som använts är av Grenache. Australierna tillverkar sina GSM-vin med Grenache som huvudingrediens tillsammans med två andra druvsorter; Syrah och Mourvèdre. I Frankrikes och Spaniens vingårdar görs roséviner av dessa druvor.

Eftersom Grenache-druvor har en relativt hög sockerhalt, använder Portugiser dem i produktionen av starkviner som till exempel Vins Doux Naturels del Roussillon, även Australierna använder dem på detta sätt. Även om dessa druvor används i många olika blandningar menar vinproducenter att deras snabba oxidationshastighet tenderar att göra dem rätt utmanande att arbeta med. Den snabba oxideringen får dem att blekas alldeles för snabbt så vinproducenter får använda sig av varm jäsningsprocess tillsammans med tyngre tryck än normalt för att få de högsta nivåerna av färg och fenolföreningar från druvorna.

Tyvärr kan denna typ av jäsning göra vinerna ganska gröna eller ge smak av naturläkemedel eller grov konsistens. Den rekommenderade metoden är att jäsa druvorna i svalare temperatur under en mycket längre tid och att låta dem blötas. Grenache-viner tenderar att ha smak av bär som jordgubbar och hallon. Det finns ett fantastiskt utbud av smaker som inte bara bygger på säsong, utan även på var Grenache-druvorna odlades; dessa smaker inkluderar svarta körsbär, svarta vinbär, svartpeppar, pepparkakor, rostade nötter, svarta oliver samt läder, tjära och honung.

Sammanfattning

Grenache-druvor anses vara bland de mest odlade vindruvorna i världen idag. Eftersom dessa druvor tenderar att mogna senare än de flesta andra druvsorter, växer de bra i regioner vars klimat tenderar att vara varma och torra hela sommaren. Detta gör dem till en idealisk gröda för områden som södra Frankrike, Napa Valley i Kalifornien och Spanien. Druvorna själva erbjuder en smak av kryddiga bär och tack vare deras exceptionellt höga sockerhalt producerar de relativt höga alkoholhalter i de viner i vilka de används.

Även om det finns ett antal enskilda vinsorter gjorda av Grenache, lämpar sig dessa druvor väl för att blandas med andra för att göra exceptionella viner som bland annat Châteauneuf-du-Pape som alstras i södra Rhône i Frankrike. De uppgör druvsort “G” i alla australiska GSM viner och används för att framkalla en rad roséviner. Den höga sockerhalten gör dem väl använda i länder som Portugal att göra starkviner. Grenache-viner har en rad smaker inklusive svarta körsbär, svarta vinbär, svartpeppar, pepparkakor, rostade nötter, svarta oliver samt läder, tjära och honung, vilket gör dem mycket populära runt om i världen.

Frågor och svar:

Vilka andra druvsorter blandas ofta med Grenache för att producera viner?

Carignan, Cinsault, Syrah och Tempranillo.

Varifrån kommer Grenache-druvorna ursprungligen?

Katalonien i Spanien, men vissa historiker tror att de har sitt ursprung från Sardinien.

Vilket är ett av de mest kända vinerna från Grenache-druvor?

Châteauneuf-du-Pape från södra Rhône.

Vilken typ av vinproduktion använder Portugiser Grenache-druvor till?

Starkviner som Vins Doux Naturels del Roussillon.

Vilka smaker kan man förvänta sig från Grenache-viner?

Smaker av bär som jordgubbar och hallon, svarta körsbär, svarta vinbär, svartpeppar, pepparkakor, rostade nötter, svarta oliver samt läder, tjära och honung.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Bee You
Bee You
Pris:91 :-
Artikel nr:268701
Smak fruktig, gula äpplen, torkad ananas, citron
Arom citron, gula äpplen, torkad ananas, fruktig
Färg beige, gul, ljus
Mat som passar
buffémat
fågel
fisk
grönsaker
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
2 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.