Den smakfulla Syrah är en av världens mest populära och odlade druvsorter och den röda vindruvan som styr hela norra Rhônedalen. Druvan odlas idag över hela världen. I Nya Världen heter den ofta Shiraz.

Syrah odlas faktiskt fortfarande allra mest i Frankrike och även om druvorna Syrah och Shiraz är genetiskt identiska, så kan ändå vinerna ha väldigt olika i stil, beroende på var druvorna odlas och var vinet produceras.Det unikaSyrah odlas faktiskt fortfarande allra mest i Frankrike och även om druvorna Syrah och Shiraz är genetiskt identiska, så kan ändå vinerna ha väldigt olika i stil, beroende på var druvorna odlas och var vinet produceras.

Snabbmeny för denna artikel

Syrah överallt …

I Frankrike är den smakfulla Syrah omåttligt populär och druvan är faktiskt den enda röda druvan som odlas i norra Rhône och som tillåts i vissa ursprungsbeteckningar (AOC) som i Côte Rotie och Hermitage. Faktum är att Syrah-druvan har en rad olika namn, beroende på var den odlas som Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie och St. Joseph är några lokala namnvarisnter som man kan hitta.

I Frankrike producerar man inte enbart 100%-iga Syrah-viner men för att skapa den trevliga klassiska Côtes du Rhône-blandningen så blandas Syrah med Grenache och ännu rikare Mourvèdre. I Australien och vissa delar av USA är det också vanligt att man ibland blandar druvan med andra druvor, som Cabernet Sauvignon som ger den populära vinstilen Cabernet-Syrah.

Traditionellt är gamla världens Syrah från norra Rhône lättare och smidigare än den nya världens intensiva Shiraz-viner från Barossa Valley i Australien, som tenderar att bli rikare, mognare och mer fylliga. Men är det så tittar på några viner längst ner i artikeln. Vi tycker nämligen att man gör utmärkta Syrah-viner inte enbart i Frankrike, utan också i Australien, USA, Argentina. 

Smakfulla-Syrah-en-klase-druvor

Det unika…

Den smakfulla Syrah är en liten, något oval druva med mörkt blått skal som växer i små klasar på vinstocken. Den trivs bäst i torrt klimat så vinstocken går långt ner i jorden. Den trivs branta, steniga sluttningar i norra Rhônedalen och växer extra fint i jordar som består av grus, kalksten, järn, granit och sand. De hårda druvorna får då en härlig sötma för att göra fylliga och smakfulla viner som generellt har en hög fruktsyra och tydliga och mjuka tanniner. Vinerna kan ofta lagras ganska länge under perfekta förhållanden, ibland upp till fler decennier. Thomas Jefferson, USA: s tredje president, var en stor Bordeaux-fantast och gillade särskilt druvan Syrah, kanske just för att han kunde lagra den rätt länge i sin digna vinkällare.

Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. Det kanske mest specifika draget hos druvan är den tydliga pepparsmaken. Dricker du ett fylligt rödvin med kryddig pepparsmak är chanserna stora att det är Syrah du smakar. Vanliga aromer här är mörka bär och frukter björnbär, plommon, blåbär och svarta körsbär. Sekundära och tertiära aromer som ger mersmak är till exempel örter som mynta och rosmarin, peppar, oliver, nougat, lakrits, vanilj, viol, jord, tobak, rök …

Och så var det förr….

Hur länge den smakfulla Syrah har funnits vet man inte. Druvan sägs komma ifrån Persien och fått sitt namn efter staden Shiraz och där man mellan 556 och 330 f.Kr faktiskt gjorde fantastiska viner. Men den historien är troligtvis vara en trevlig legend ….

Vedertaget är numera att Syrah-druvon som kommer från Rhône är en avkomma till två forntida sorter, den röda Dureza och den gröna Mondeuse Blance som både planterades i norra Rhônedalen. Vissa historiker tror att Syrah redan odlades av grekerna 500 år tidigare än det romerska riket. Senare, under 1800-talet började Syrah bli mer utbredd i Rhônedalen och Languedoc Roussillon-området. På den tiden var Hermitage faktiskt det dyraste vinet i världen med tanke på vinet från producenten Jaboulet nedan.

Men den sanna explosionen av druvan började inte förrän på 1960-talet. 1960 planterades 2000 hektar av druvan Frankrike och odlas nästan 75 000 hektar.

Här odlas Syrah allra mest …

De största regionerna i olika länder är

  • Frankrike: Côtes du Rhône: Cornas, Hermitage, St. Joseph, Côte-Rôtie
  • Australien: Barossa Valley, McLaren Vale, Limestone Coast
  • Spanien: Priorat, Montsant, Toro, Yecla
  • Argentina: Mendoza, Salta
  • Sydafrika: Stellenbosch, Paarl, Franschhoek
  • USA: Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley
  • Italien: Toscana, Sicilien
  • Chile: Colchagua Valley, Maipo Valley

Matvinet Syrah …

Syrah är perfekt till mat! Vinerna passar till ett brett och varierat utbud av maträtter, men kanske det allra bästa vinet för grillat eller rökt kött som nötkött, kalvkött, korv men också till grillad anka och kyckling. Men varför inte till en saftig hamburgare eller till olika hårda och mjuka ostar?

Smakfulla-Shiraz-4-viner

De allra bästa vinerna… om vi får välja!

Och vi har suttit och luftat, sörplat, doftat och provsmakat och lyfter fram några av våra favoriter, båda smakfulla Syrah – och Shirazviner.

Hartenberg Shiraz 2018 | nr 2727 | Stellenbosch, Sydafrika

Läckra Hartenberg Shiraz, en 100% Shiraz, lanseras nu den 1 september på Systemet vi är inte ensamma om att höja den till skyarna! Engelska Master of Wine Tim Atkin ger vinet 93/100 poäng. Vinet vann guldmedalj vid den prestigefyllda vintävlingen ”Syrah du Monde” – världens bästa Syrah. Eleganta och komplexa nyanserade aromer av svarta vinbär och blåbär med häftiga nyanser av svartpeppar, lakrits och rökiga toner av ek. Bra balans här och runga fina tanniner. Mycket fint avslut med fin fatkaraktär.

J.Lohr Estate South Ridge Syrah 2017 | nr 2332 | Paso Robles, Kalifornien

Även detta vin har premiär på fredagen den 1 september. Überfylligt, smakfullt och vansinnigt gott vin av allra mest Syrah, blandat med Mourvèdre och aningen Viognier. Och det blir en riktig bra blandning som smakar mörka, mogna bär och saftiga plommon, klar nyans av svartpeppar, rökiga tobakstoner och söt choklad.

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016 | nr 70292 | Rhônedalen, Crozes-Hermitage

Jaboulet är det berömda vinet från Hermitage och är ett typiskt, komplext och kompakt vin från Rhône också detta en 100% Syrah med en generös, fyllig profil. Smakar mörka, röda bär och rostade och rökiga toner av rödpeppar, lite svart jord och lite salvia. Rund och lång finish med mysiga, rika toner av ekfat.

Graffigna Syrah 2017 | nr 90179 | Argentina, Cuyo , San Juan

Mycket läckert och gott vin som visar att även vinmakare i Argentina kan göra smakfulla, fylliga och generösa Syrah-viner. Här heter vinet Syrah och inte Shiraz. Mycket fin fruktsyra med schyssta tanniner och en tydlig pepprighet över de mörka morellerna och röda hallonen. Annars nyanser av nougat. Fint långt avslut med stark fatkaraktär. Tyvärr i Tillfälliga Sortimentet, men du kanske har tur…

Läs mer om Syrah, Shiraz och mat!

Frågor och svar

Vad är syrah vin?

Det är vin som är gjort på den extremt populära druvan syra.

Vilket är systembolagets bästa syrah?

Det bästa syrah systembolaget, enligt vår åsikt är Graffigna Syrah 2017. Bästa shiraz 2020 enligt vår åsikt var Hartenberg Shiraz 2018.

Är vin syrah gjort på syrah druva?

Ja, det är vin som är tillverkat av druvan Syrah eller Shiraz som den också kallas. Denna druva en av världens mest populära och mest odlade druvsorter i världen.

Vad är syrah rhone?

Det är shiraz vin som odlas i Frankikes vinområde Rhone.

Hur smakar vinet syrah?

Vinerna varierar från fruktiga till kryddiga med smaker av björnbär, plommon, örter, lakrits, kakao, viol, eneträ, vitpeppar, och lagerblad.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy