Hem » Vin Tips » Smakfulla Syrah – en magnifik druva!

Smakfulla Syrah – en magnifik druva!

Smakfulla-Shiraz-3-som-skålar

Den smakfulla Syrah är en av världens mest populära och odlade druvsorter och den röda vindruvan som styr hela norra Rhônedalen. Druvan odlas idag över hela världen. I Nya Världen heter den ofta Shiraz.

Syrah odlas faktiskt fortfarande allra mest i Frankrike och även om druvorna Syrah och Shiraz är genetiskt identiska, så kan ändå vinerna ha väldigt olika i stil, beroende på var druvorna odlas och var vinet produceras.

Syrah överallt …

I Frankrike är den smakfulla Syrah omåttligt populär och druvan är faktiskt den enda röda druvan som odlas i norra Rhône och som tillåts i vissa ursprungsbeteckningar (AOC) som i Côte Rotie och Hermitage. Faktum är att Syrah-druvan har en rad olika namn, beroende på var den odlas som Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie och St. Joseph är några lokala namnvarisnter som man kan hitta.

I Frankrike producerar man inte enbart 100%-iga Syrah-viner men för att skapa den trevliga klassiska Côtes du Rhône-blandningen så blandas Syrah med Grenache och ännu rikare Mourvèdre. I Australien och vissa delar av USA är det också vanligt att man ibland blandar druvan med andra druvor, som Cabernet Sauvignon som ger den populära vinstilen Cabernet-Syrah.

Traditionellt är gamla världens Syrah från norra Rhône lättare och smidigare än den nya världens intensiva Shiraz-viner från Barossa Valley i Australien, som tenderar att bli rikare, mognare och mer fylliga. Men är det så tittar på några viner längst ner i artikeln. Vi tycker nämligen att man gör utmärkta Syrah-viner inte enbart i Frankrike, utan också i Australien, USA, Argentina. 

Smakfulla-Syrah-en-klase-druvor

Det unika…

Den smakfulla Syrah är en liten, något oval druva med mörkt blått skal som växer i små klasar på vinstocken. Den trivs bäst i torrt klimat så vinstocken går långt ner i jorden. Den trivs branta, steniga sluttningar i norra Rhônedalen och växer extra fint i jordar som består av grus, kalksten, järn, granit och sand. De hårda druvorna får då en härlig sötma för att göra fylliga och smakfulla viner som generellt har en hög fruktsyra och tydliga och mjuka tanniner. Vinerna kan ofta lagras ganska länge under perfekta förhållanden, ibland upp till fler decennier. Thomas Jefferson, USA: s tredje president, var en stor Bordeaux-fantast och gillade särskilt druvan Syrah, kanske just för att han kunde lagra den rätt länge i sin digna vinkällare.

Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. Det kanske mest specifika draget hos druvan är den tydliga pepparsmaken. Dricker du ett fylligt rödvin med kryddig pepparsmak är chanserna stora att det är Syrah du smakar. Vanliga aromer här är mörka bär och frukter björnbär, plommon, blåbär och svarta körsbär. Sekundära och tertiära aromer som ger mersmak är till exempel örter som mynta och rosmarin, peppar, oliver, nougat, lakrits, vanilj, viol, jord, tobak, rök …

Och så var det förr….

Hur länge den smakfulla Syrah har funnits vet man inte. Druvan sägs komma ifrån Persien och fått sitt namn efter staden Shiraz och där man mellan 556 och 330 f.Kr faktiskt gjorde fantastiska viner. Men den historien är troligtvis vara en trevlig legend ….

Vedertaget är numera att Syrah-druvon som kommer från Rhône är en avkomma till två forntida sorter, den röda Dureza och den gröna Mondeuse Blance som både planterades i norra Rhônedalen. Vissa historiker tror att Syrah redan odlades av grekerna 500 år tidigare än det romerska riket. Senare, under 1800-talet började Syrah bli mer utbredd i Rhônedalen och Languedoc Roussillon-området. På den tiden var Hermitage faktiskt det dyraste vinet i världen med tanke på vinet från producenten Jaboulet nedan.

Men den sanna explosionen av druvan började inte förrän på 1960-talet. 1960 planterades 2000 hektar av druvan Frankrike och odlas nästan 75 000 hektar.

Här odlas Syrah allra mest …

De största regionerna i olika länder är

  • Frankrike: Côtes du Rhône: Cornas, Hermitage, St. Joseph, Côte-Rôtie
  • Australien: Barossa Valley, McLaren Vale, Limestone Coast
  • Spanien: Priorat, Montsant, Toro, Yecla
  • Argentina: Mendoza, Salta
  • Sydafrika: Stellenbosch, Paarl, Franschhoek
  • USA: Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley
  • Italien: Toscana, Sicilien
  • Chile: Colchagua Valley, Maipo Valley

Matvinet Syrah …

Syrah är perfekt till mat! Vinerna passar till ett brett och varierat utbud av maträtter, men kanske det allra bästa vinet för grillat eller rökt kött som nötkött, kalvkött, korv men också till grillad anka och kyckling. Men varför inte till en saftig hamburgare eller till olika hårda och mjuka ostar?

Smakfulla-Shiraz-4-viner

De allra bästa vinerna… om vi får välja!

Och vi har suttit och luftat, sörplat, doftat och provsmakat och lyfter fram några av våra favoriter, båda smakfulla Syrah – och Shirazviner.

Hartenberg Shiraz 2018 | nr 2727 | Stellenbosch, Sydafrika

Läckra Hartenberg Shiraz, en 100% Shiraz, lanseras nu den 1 september på Systemet vi är inte ensamma om att höja den till skyarna! Engelska Master of Wine Tim Atkin ger vinet 93/100 poäng. Vinet vann guldmedalj vid den prestigefyllda vintävlingen ”Syrah du Monde” – världens bästa Syrah. Eleganta och komplexa nyanserade aromer av svarta vinbär och blåbär med häftiga nyanser av svartpeppar, lakrits och rökiga toner av ek. Bra balans här och runga fina tanniner. Mycket fint avslut med fin fatkaraktär.

J.Lohr Estate South Ridge Syrah 2017 | nr 2332 | Paso Robles, Kalifornien

Även detta vin har premiär på fredagen den 1 september. Überfylligt, smakfullt och vansinnigt gott vin av allra mest Syrah, blandat med Mourvèdre och aningen Viognier. Och det blir en riktig bra blandning som smakar mörka, mogna bär och saftiga plommon, klar nyans av svartpeppar, rökiga tobakstoner och söt choklad.

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016 | nr 70292 | Rhônedalen, Crozes-Hermitage

Jaboulet är det berömda vinet från Hermitage och är ett typiskt, komplext och kompakt vin från Rhône också detta en 100% Syrah med en generös, fyllig profil. Smakar mörka, röda bär och rostade och rökiga toner av rödpeppar, lite svart jord och lite salvia. Rund och lång finish med mysiga, rika toner av ekfat.

Graffigna Syrah 2017 | nr 90179 | Argentina, Cuyo , San Juan

Mycket läckert och gott vin som visar att även vinmakare i Argentina kan göra smakfulla, fylliga och generösa Syrah-viner. Här heter vinet Syrah och inte Shiraz. Mycket fin fruktsyra med schyssta tanniner och en tydlig pepprighet över de mörka morellerna och röda hallonen. Annars nyanser av nougat. Fint långt avslut med stark fatkaraktär. Tyvärr i Tillfälliga Sortimentet, men du kanske har tur…

Läs mer om Syrah, Shiraz och mat!

Frågor och svar:

Vilka är några av de olika namnvarianterna för Syrah-druvan?

Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie och St. Joseph.

Vilka är några av de länder där Syrah odlas mest?

Frankrike, Australien, USA, Argentina, Spanien, Sydafrika, Italien och Chile.

Vad är det som gör Syrah-druvan unik?

Den har en kraftig smak och fyllig karaktär, samt en tydlig pepparsmak. Den trivs bäst i torrt klimat och växer extra fint i jordar som består av grus, kalksten, järn, granit och sand.

Vilka är några av de regioner där Syrah odlas mest i Frankrike?

Côtes du Rhône, Cornas, Hermitage, St. Joseph och Côte-Rôtie.

Vilka är några av de bästa vinerna av Syrah enligt artikeln?

Hartenberg Shiraz 2018 från Stellenbosch, Sydafrika, J.Lohr Estate South Ridge Syrah 2017 från Paso Robles, Kalifornien, Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016 från Rhônedalen, Crozes-Hermitage och Graffigna Syrah 2017 från Argentina, Cuyo, San Juan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:149 :-
Artikel nr:304001
Smak fat, kanel, kryddigt, plommon, russin, vanilj
Arom fatkaraktär, fruktigt, kanel, körsbär, kryddig, russin, salvia
Färg röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.