Mat och vin: matcha enligt senaste trenden!

mat och vin - ett par skålar vid middagsbordet

Strikta regler för mat och vin har tack och lov mera luckrats upp rejält men att matcha mat och vin anses av många människor fortfarande vara någon sorts svartmagi. Man känner sig förvirrad av om vinet verkligen passar maten. Vad ska man tänka på? Hur var det nu? Man kunde ju dricka rött till fisken? Spelar druva, region, rött eller vitt vin verkligen en så stor roll?

Men det har visat sig att man inte behöver några komplicerade system för att välja rätt flaska till det du äter och Vinjournalen har många gånger propagerat för att välja det vin som du tycker om. Givetvis är det kul att experimentera och göra grandiosa matchningar som gynnar smak i både mat och vin, men vid speciella tillfällen så står man ändå där och undrar över vilket vin som ska serveras. Men lugn!

Här hittar du några tips för att lyckas med att hitta det bästa vinet. Långt bortom druva och region, bara några enkla, trendiga parametrar som du bör ta hänsyn till: 

mat och vin - pasta och rödvin serverat

Gör tvärtom

Först och främst det viktigaste!  Vi konstaterar fortfarande att den viktigaste regeln när du vill matcha mat och vin är fortfarande ”drick det vin som du gillar”. Det lättaste är alltid att välja vinet först. Just precis. Välj ett vin eller en vinstil som du vill dricka – först! Men hur många av oss vågar inte göra tvärtom?

Många människor tycker faktiskt att det är bättre att utgå från vinet och tar till tvärt-om-metoden som stimulerar till kreativitet och gör man tänker i nya banor. Bra att ta till när du kör fast och får en att se sker i nya perspektiv.

Lätt eller komplext?

Tänk på hur komplext – eller lätt – vinet som du väljer att dricka är, istället för att koncentrera dig på druva och googla en halv eftermiddag. När man matchar mat och vin, oavsett om du väljer ett smakfullt rött vin med distinkta tanniner eller ett lättare vin, så ska varken vinet eller maten dominera. Om du balanserar de två, komplext vin med mer smakfull mat eller lättare vin med enklare mat … det är hemligheten bakom många bra klassiska vin- och matmatchningar.

Ett mer komplext vin som en Cabernet Sauvignon kompletterar grillade lammkotletter med vitlökssmör eftersom de är lika kraftfulla men ett lätt Soave-vin blir perfekt till en lika delikat och lätt torskrätt med citrusvinägrett. 

mat och vin - en fin rätt med ett glas vitt

Stil på mat och vin

Men vad är ett komplext vin och vad är komplex mat? Om maten är fet an det vara en viktig parameter. Hur tillagas maten, är den stekt eller pocherad? Och serveras den exempelvis med en fet sås med smör som är kraftigare än en chimichurri?

För ett vin kan du få ledtrådar av hur tät färgen är, eller vinstilen, klimat i regionen och alkoholnivå, men också hur man framställt vinet – tänk på en Ripasso eller en Amarone med alkoholhalt på 14+%. Säger dig självt att vinet bäst serveras till något fetare mat än en enkel, krispig sallad. Matcha mat och vin på rätt sätt!

Så vilken den är den dominerande karaktären i maträtten? Ofta är det en sås, en viss smaksättning eller hur man tillagar maten som egentligen är viktigare än om huvudingrediensen är en biffstek med karamelliserad lök eller en lammkotlett med potatisgratäng. 

Sött, fett, salt, surt och tanniner – hitta en balans

Om du lär känna ditt favoritvin riktigt noga så har du kommit en bit på väg. Du kan se hur hög fruktsyran är och läsa hur mycket socker som finns i vinet, för det måste numera anges.

En söt dessert brukar man ofta koppla till ett sött dessertvin och man kan göra tvärtom om man vill kompensera en saltare maträtt för ju sötare vin, desto fetare får faktiskt maten vara.

Samma gäller egentligen fruktsyran i vinet. Säkraste sättet för att få en bra matchning är att kontrollera syran i vinet och som alltid bör vinet vara syrligare än maträtten för att få en slags balans mellan vin och mat. För feta kalorier gäller alltså syrligt vin.

Detsamma gäller tanniner. Ju saltare maten är, desto strävare smakar ett vin sm är rikt på tanniner. Så gillar du tanniner i ditt vin så bör du tänka på att salt mat kan poängtera tanninerna ännu mer och dessutom ge en bitter bismak i munnen. Salta maträtter bör dock alltid serveras med mindre sura viner.

I förlängningen då: kan det alltså vara bättre att servera en fet hamburgare med salta pommes således med ett sötare, mineraliskt vitt vin än en Amarone? You bet. Prova, det är inte så dumt, faktiskt!

mat och vin - en läcker pizz med rödvin

Lite överkurs?

Det är här med att para mat och vin kan vara oändligt kul och det intressanta är att även om röda och vita viner självklart skiljer sig åt både vad gäller struktur och smakprofil, så delar de ibland delar många aromer (förutom frukt). Sekundära aromer kan exempelvis var choklad, kryddor, svartpeppar, örter, ekfat, läder, jord, blommiga toner…

Leta efter smaklänkar som maten och vinet har gemensamt. Om man lagar mat med ingredienser som matchar de sekundära aromerna, så betonar man och lyfter med största säkerhet även smaken i vinet. Ett exempel förekommer örter som salvia, dragon, provencalska örter i vin och upplevelsen förhöjda såklart om man lagar med matchande kryddor och örter. Ett rött vin av druvan Syrah som ju är en naturlig pepprig druva, matchas väl med en pepparstek exempelvis. Servera en svamprätt med soja och mycket umami kan förhöja karaktären i ett mer jordnära, fruktigt vin.

Tänk på att smak och textur när du matchar mat och vin. Den kan förändras med ett finvin som lagrats länge. När vin mognar brukar till exempel tanninerna bli mjukare än vad de är i ett yngre vin. Men äldre viner kan också bli mer komplexa och mer nyanserade. 

Sammanfattningsvis: För att skapa egna bästa matchningar och få en ny dimension i sitt vinliv, ska man alltså inte bara som i hittills gjort bara titta på druvan utan snarare

  • våga titta utanför boxen
  • prova tvärtom metoden
  • matcha vin och mat med primära och sekundära aromer
  • titta på tanniner, socker och fruktsyra

Behöver du hjälp med att hitta bra vin- och matkombinationer? Skriv till oss på länken >> här!

Tidigare artiklar om mat och vin:

Dogliani Superiore Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia

Druvan Dolcetto är berikad med speciella dofter och aromer med finare och med aptitretande fruktiga undertoner.

Artikelnummer: 6377

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Piemonte

Alkohol: 13,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna