Hem » Ekologiskt viner » Valpolicella DOC och en underbar Ripasso Superiore

Valpolicella DOC och en underbar Ripasso Superiore

Ripasso vin en flaska som ligger

Vi provar en typisk och prisvärd Ripasso Superiore, ser vad man kan äta till samt tittar lite på hur det ser ut i den prestigefulla vinregionen Valpolicella.

Valpolicella, ett 250 kvm stort område som ligger i norra Italien, i Veneto och öster om Gardasjön, är kanske mest känt för många av oss på grund av Amarone-vinerna, men Valpolicella har tusentals år av vinodlingshistoria och här görs en hel del läckra vinstilar, många av dessa viner blir snabbt nya favoriter.

Näst efter Chianti och Montepulciano d’Abruzzo är nog Valpolicella den viktigaste appellationen när det gäller rött vin och det är främst fem stilar som sticker ut, Classico, Superiore, Superiore Ripasso, Amarone Della Valpolicella och det söta vinet Recoito della Valpolicella. Dessa vinstilar spänner över hela spektrat och det finns en Valpolicella för varje smak.

En god, ung och fruktig Valpolicella är ett trevligt inslag till pastan eller pizzan, de läckra, tanninrika körsbärstonerna i en Amarone delas gärna tillsammans med en bit grillat kött och man kan avsluta middagen med ett sött dessertvin och välja ett glas kall Recioto.

Hela namnet Valpolicella associeras till vin. Namnet “val polis cellae” betyder “dalen med många (vin-) källare” och här finns goda förutsättningar för att göra vin. Jorden varierar mellan kalksten och lera på de bergiga sluttningarna till rik, alluvial jord i de platta, öppna landskapen och överallt odlas de viktigaste lokala druvorna som används för just dessa viner: Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara.

Lite fakta om Valpolicella DOC

  • DOC appellationen 1968.
  • 2010 fick Recioto della Valpolicella och Amarone della Valpolicella DOCG klassifikation samtidigt som Valpolicella Ripasso fick sin DOC klass.
  • Uppodlad mark för viner: 7,564 ha

Druvor:

Både druvan Corvina eller druvan Corvinone Veronese har ett kraftigt skal och båda druvorna ger de runda, läckra körsbärssmakerna, den aromatiska Rondinella är en frodig druva med blommiga toner och Molinara står för den syrliga tonen.  Men i regionen odlas även andra lokala druvor som Rossignola, Negrara Trentina and Barbera och de franka druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon samt Italiens signaturdruvan Sangiovese, förstås.

Ripasso - torkade druvor

Torkade druvor:

I nästan alla Valpolicella viner, definitivt i Ripasso och Amarone, används torkade druvor som ofta blandas med färska druvor. Detta ger en mustig, stark fruktig och intensiv smak till vinerna. Metoden för att torka druvorna viner myntades på 30-talet. Ripasso betyder ‘återpassera’ och man använder skalmassan från tidigare vinproduktion och efter den röda standard Valpolicellan.

Perfekta matviner:

De torra, röda Valpolicella-vinerna är mycket mångsidiga när man behöver para klassiska maträtter av alla de slag. En himmelsk Amarone gör sig fint med grillat eller bräserat nötkött eller lammkotlett och en ung Valpolicella paras med fördel ihop med sallader och skaldjur, pasta som gnocchi, spenat och ricottafylld tortellini eller pizza. Det läckra dessertvinet Recioto är supergott tillsammans med en tiramisu, choklad och kakor eller varför inte till den italienska ostbrickan med salt Taleggio Parmesan, Pecorino, den krämiga Taleggio eller en lagrad mögelost som Gorgonzola.

Hur kommer man dit?

Från flygplatsen Verona Airport tar man sig antingen till Valpolicella på 30 minuter eller så tar man tåget, på 20 minuter från tågstationen i Verona är man där.

Producenten och hennes Valpolicella Ripasso Superiore 

Producent Azienda Agricola Bettili Cristiana ligger i Cavaion Veronese alldeles vid pittoreska Gardasjön. Ägaren och vinproducenten, den kompetenta vinmakerskan Cristiana Bettili och hennes ekologiska viner har vi skrivit om i en tidigare artikel i höstas, där vi berättade om hennes starka ekologiska drivkraft, hur hon leder och övervakar arbetet genom hela produktionskedjan från A till Ö, om Guyot- metoden, hennes speciella teknik för att beskära och binda upp vinrankor och hur den gamla familjevingården omvandlades till ett modernt ekologiskt vinföretag 1999.  Det råder ingen tvekan om att vinmakerskan Cristiana Bettili är en av de kvinnliga förgrundsgestalterna inom den venetianska vinbranschen som visar att omtanken om miljön är minst lika viktig som att producera ett gott vin. 

en flaska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2017

Denna Ripasso, Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2017 (nr 3040) finns i fasta sortimentet på Systembolaget över hela landet. Vinet, ett Valpolicella DOC, har de senaste 6 åren fått många svenska vinfans och blivit ett smakrik och stiltypiskt exempel för de viner som vi är så förtjusta i här i Sverige. Vinet är förstås gjort på de italienska typiska torkade amarone-druvorna Corvina, Rondinella och Molinara.

Man förväntar sig ett lite mer komplext, smakfullt och mustigt vin och det är precis vad man får i flaskan med denna Ripasso. Denna Valpolicella är fullmatad med saftiga frukter och distinkta tanniner. 

Ett stramt, mycket elegant och fantastiskt lättdrucket granatrött vin med rejäla fruktaromer av mogna svarta moreller, saftiga plommon och ljuvligt söta hallon samt ett och annat torkat russin. Allt i en läcker blend tillsammans med kryddiga smaktoner av örter och muskot, viol och choklad. Över det hela ligger delikata fattoner man får en fin lång finish.

Denna Ripasso Sueriore är som alla Cristianas viner inte bara genomgående ekologiskt, utan följer strikt de regler som gäller för BIOS-certifierat (Bios s.r.l. di Vicenza) för hela produktionsprocessen, från druva till flaska. Det betyder handskördade druvor och inga kemiska gödningsmedel alls, varken herbicider och insekticider och heller inga genmanipulerade organismer. Sen torkas druvklasarna och läggs försiktigt på halmmattor i trälådor i 3-4 månader och där får softa till sig innan vinet fatlagras.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är som alla goda Valpolicella-viner ett perfekt matvin. Ta tiden att laga en läcker pizza från scratch, njut tillsammans med örtmarinerade lammkotletter eller en färsk pasta med krämig tryffelsås. Vi vågar lova att det blir gott oavsett vad du väljer att laga!

Hitta receptidéer för pasta:

Frågor och svar:

Vilka är de fem vinstilarna som sticker ut i Valpolicella?

Classico, Superiore, Superiore Ripasso, Amarone Della Valpolicella och Recoito della Valpolicella.

Vilka druvor används för att göra Valpolicella-viner?

De viktigaste lokala druvorna är Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara. Andra lokala druvor som används inkluderar Rossignola, Negrara Trentina och Barbera, samt internationella druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon och Sangiovese.

Vad är Ripasso-metoden och hur påverkar den smaken på vinet?

Ripasso-metoden innebär att man använder skalmassan från tidigare vinproduktion och blandar den med den röda standard Valpolicella. Detta ger vinet en mustig, stark fruktig och intensiv smak.

Vilka maträtter passar bra med Valpolicella-viner?

Valpolicella-viner är mycket mångsidiga och passar bra med klassiska maträtter som grillat eller bräserat nötkött, lammkotletter, sallader och skaldjur, pasta, pizza, tiramisu, choklad, kakor och ostbrickor.

Hur tar man sig till Valpolicella från Verona Airport?

Från Verona Airport kan man antingen ta sig till Valpolicella på 30 minuter med bil eller ta tåget från tågstationen i Verona, vilket tar cirka 20 minuter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.