Valpolicella DOC och en underbar Ripasso Superiore

Ripasso vin en flaska som ligger

Vi provar en typisk och prisvärd Ripasso Superiore, ser vad man kan äta till samt tittar lite på hur det ser ut i den prestigefulla vinregionen Valpolicella.

Valpolicella, ett 250 kvm stort område som ligger i norra Italien, i Veneto och öster om Gardasjön, är kanske mest känt för många av oss på grund av Amarone-vinerna, men Valpolicella har tusentals år av vinodlingshistoria och här görs en hel del läckra vinstilar, många av dessa viner blir snabbt nya favoriter.

Näst efter Chianti och Montepulciano d’Abruzzo är nog Valpolicella den viktigaste appellationen när det gäller rött vin och det är främst fem stilar som sticker ut, Classico, Superiore, Superiore Ripasso, Amarone Della Valpolicella och det söta vinet Recoito della Valpolicella. Dessa vinstilar spänner över hela spektrat och det finns en Valpolicella för varje smak.

En god, ung och fruktig Valpolicella är ett trevligt inslag till pastan eller pizzan, de läckra, tanninrika körsbärstonerna i en Amarone delas gärna tillsammans med en bit grillat kött och man kan avsluta middagen med ett sött dessertvin och välja ett glas kall Recioto.

Hela namnet Valpolicella associeras till vin. Namnet “val polis cellae” betyder “dalen med många (vin-) källare” och här finns goda förutsättningar för att göra vin. Jorden varierar mellan kalksten och lera på de bergiga sluttningarna till rik, alluvial jord i de platta, öppna landskapen och överallt odlas de viktigaste lokala druvorna som används för just dessa viner: Corvina, Rondinella, Corvinone och Molinara.

Lite fakta om Valpolicella DOC

  • DOC appellationen 1968.
  • 2010 fick Recioto della Valpolicella och Amarone della Valpolicella DOCG klassifikation samtidigt som Valpolicella Ripasso fick sin DOC klass.
  • Uppodlad mark för viner: 7,564 ha

Druvor:

Både druvan Corvina eller druvan Corvinone Veronese har ett kraftigt skal och båda druvorna ger de runda, läckra körsbärssmakerna, den aromatiska Rondinella är en frodig druva med blommiga toner och Molinara står för den syrliga tonen.  Men i regionen odlas även andra lokala druvor som Rossignola, Negrara Trentina and Barbera och de franka druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon samt Italiens signaturdruvan Sangiovese, förstås.

Ripasso - torkade druvor

Torkade druvor:

I nästan alla Valpolicella viner, definitivt i Ripasso och Amarone, används torkade druvor som ofta blandas med färska druvor. Detta ger en mustig, stark fruktig och intensiv smak till vinerna. Metoden för att torka druvorna viner myntades på 30-talet. Ripasso betyder ‘återpassera’ och man använder skalmassan från tidigare vinproduktion och efter den röda standard Valpolicellan.

Perfekta matviner:

De torra, röda Valpolicella-vinerna är mycket mångsidiga när man behöver para klassiska maträtter av alla de slag. En himmelsk Amarone gör sig fint med grillat eller bräserat nötkött eller lammkotlett och en ung Valpolicella paras med fördel ihop med sallader och skaldjur, pasta som gnocchi, spenat och ricottafylld tortellini eller pizza. Det läckra dessertvinet Recioto är supergott tillsammans med en tiramisu, choklad och kakor eller varför inte till den italienska ostbrickan med salt Taleggio Parmesan, Pecorino, den krämiga Taleggio eller en lagrad mögelost som Gorgonzola.

Hur kommer man dit?

Från flygplatsen Verona Airport tar man sig antingen till Valpolicella på 30 minuter eller så tar man tåget, på 20 minuter från tågstationen i Verona är man där.

Producenten och hennes Valpolicella Ripasso Superiore 

Producent Azienda Agricola Bettili Cristiana ligger i Cavaion Veronese alldeles vid pittoreska Gardasjön. Ägaren och vinproducenten, den kompetenta vinmakerskan Cristiana Bettili och hennes ekologiska viner har vi skrivit om i en tidigare artikel i höstas, där vi berättade om hennes starka ekologiska drivkraft, hur hon leder och övervakar arbetet genom hela produktionskedjan från A till Ö, om Guyot- metoden, hennes speciella teknik för att beskära och binda upp vinrankor och hur den gamla familjevingården omvandlades till ett modernt ekologiskt vinföretag 1999.  Det råder ingen tvekan om att vinmakerskan Cristiana Bettili är en av de kvinnliga förgrundsgestalterna inom den venetianska vinbranschen som visar att omtanken om miljön är minst lika viktig som att producera ett gott vin. 

en flaska Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2017

Denna Ripasso, Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2017 (nr 3040) finns i fasta sortimentet på Systembolaget över hela landet. Vinet, ett Valpolicella DOC, har de senaste 6 åren fått många svenska vinfans och blivit ett smakrik och stiltypiskt exempel för de viner som vi är så förtjusta i här i Sverige. Vinet är förstås gjort på de italienska typiska torkade amarone-druvorna Corvina, Rondinella och Molinara.

Man förväntar sig ett lite mer komplext, smakfullt och mustigt vin och det är precis vad man får i flaskan med denna Ripasso. Denna Valpolicella är fullmatad med saftiga frukter och distinkta tanniner. 

Ett stramt, mycket elegant och fantastiskt lättdrucket granatrött vin med rejäla fruktaromer av mogna svarta moreller, saftiga plommon och ljuvligt söta hallon samt ett och annat torkat russin. Allt i en läcker blend tillsammans med kryddiga smaktoner av örter och muskot, viol och choklad. Över det hela ligger delikata fattoner man får en fin lång finish.

Denna Ripasso Sueriore är som alla Cristianas viner inte bara genomgående ekologiskt, utan följer strikt de regler som gäller för BIOS-certifierat (Bios s.r.l. di Vicenza) för hela produktionsprocessen, från druva till flaska. Det betyder handskördade druvor och inga kemiska gödningsmedel alls, varken herbicider och insekticider och heller inga genmanipulerade organismer. Sen torkas druvklasarna och läggs försiktigt på halmmattor i trälådor i 3-4 månader och där får softa till sig innan vinet fatlagras.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är som alla goda Valpolicella-viner ett perfekt matvin. Ta tiden att laga en läcker pizza från scratch, njut tillsammans med örtmarinerade lammkotletter eller en färsk pasta med krämig tryffelsås. Vi vågar lova att det blir gott oavsett vad du väljer att laga!

Hitta receptidéer för pasta:

Chianti Il Drago el a Fornace

Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien

Artikelnummer: 2074

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Chianti, Italien, Toscana

Alkohol: 12 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna