Hem » Ekologiskt viner » Vad är ett bra vinklimat?

Vad är ett bra vinklimat?

bra vinklimat - omslag

Ett bra vinklimat, vad betyder det för vinerna? Vad krävs för att tillverka riktigt goda viner? Hur får man fram de fina nyanserna, smaken, aromerna?

Det finns en anledning att man är oroad över klimatförändringar och allmänt väder, bra eller dåligt när man jobbar som vinproducent. Många tror att solsken och värme är det bästa, då blir det en bra årgång, men det är inte alltid så. Hur påverkar klimatet påverkar vingårdar. Man talar mycket om terroir. Terroir är ett ord som egentligen betyder flera olika delar som finns i ett område där druvorna odlas. Det kan handla om: temperatur, ljuset (sol och värme), jordmån, vatten, druvor….

Klimatförhållandena påverkar inte bara kvaliteten på vin under ett år men även arbetet. När frosten drabbar regioner och distrikt, så betyder det ofta att man får lägga arbetet, skörda tidigare och kanske till oh md räkna med att man som producent förlorar delar av sin skörd.

Beroende på region och druvsort, så växer vinstockar och utveckla blad från mitten av april till mitten av maj. Eftersom klimatet förändrar, dels år från år, men även över tid… klimatförändringen visar att del blir allt varmare med åren och påverkar kall- och varmvädersdruvor och vi vet ju att den perfekta druvan ska ha balanserade socker- och surhetsnivåer och mogna skal. Vinmusten är ju kopplad till alkoholmängd och man kan notera att rödviner blir alltmer alkoholstinna. Så värme, ljus, vatten och näringen allt för att ett vin ska blir bra. Här de viktigaste aspekterna:

Solens inverkan på vinet

Sol och ljus spelar en viktig roll för varje enskild plats eftersom druvor producerar socker och druvan inklusive fruktkött och druvskal behöver mogna på ett bra sätt. Ju fler soltimmar an får, desto rikare och desto mer aromatiska blir druvorna. Temperaturen sänker surhetsgraden i druvorna så att de kan bryta ner syra är kopplad till värmen den lagrar. Ju fler soltimmar desto rikare är ett vin på polyfenoler och desto mer aromatiska är druvorna. Vinstockar behöver tillräckligt med värme för att utvecklas och druvorna ska mogna bra.

Solens inverkan på vinet

När temperaturen sjunker under 10° eller stiger över 35° så vinstocken att växa ordentligt. En druvsort mogna antingen tidigt eller sent och valet av druvsort beror väldigt mycket på dt lokala klimatet så olika druvsorter kräver olika grader av mognad. Det är därför man väljer druvsort efter den terroir som råder. Och som varje planta så behöver även vinstockar behöver ganska mycket regn för att blomma ut och skörden ska blir bra. En viss nederbörd för skörs och blomning samt sockerkoncentration i druvan. Vatten gör det möjligt för vinstockar att ta upp mineraler. Är det väldigt varmt så får man vattna vilket varierar beroende på terroir. En bra terroir måste ha en reglerad men tillräcklig vattenförsörjning.

Vad betyder jordmånen för vinstocken?

Jordmånen kan bestå av grov sand- och alluvialjord, lera, kompakt kalksten … eller den jordmån som råder på platsen där man valt att ha en vingård, oftast fr att det passar druvan så exceptionellt bra. En perfekt jord reglerar tillförseln av vatten i olika stadier av tillväxtcykeln och rätt jord ger också stockarna en chans får rätt bevattning, rätt dränering, kunna stå emot torka och mycket mer. Det lokala klimatet spelar alltså en viktig roll för en årgång och kvaliteten av vinet det året. En perfekt balans ger därför det perfekta vinet.

Frågor och svar

Hur tillverkar man ett bra vin?

Några komponenter: väljer de bästa druvorna eller de druvorna som passar just den platsen, så att klimatet är utmärkt. För det måste man förstå druvans kemi gällande pH och socker. Bra jäsning, rätt näring, temperatur och tid.

Hur lång tid tar det att göra riktigt bra vin?

Att göra vin tar ofta ett år eller längre, även från att vinet jäser, så kan det ta ett, två eller tre år innan vi kan köpa vinet i affären.

Måste vinet förvaras mörkt under jäsningen?

I allmänhet är det viktigt att skydda vin från exponering för ultraviolett ljus, eftersom ljuset kan skada jästen och störa jäsningen.

Vilken roll har en vinmakare?

En vinmakare planerar, organiserar och är med i hela produktionsprocessen, från att välja ut druvor till press och jäsning, samt filtrera och buteljera vinet.

Vad kännetecknar en bra vinmakare?

Tålamod! Fysisk styrka, nyfikenhet, tidsplanering, produktion och kunskap om samt vara ledare för sitt team.

Läs mer om vin och miljö:

Vinjournalen.se Tips
Bio Riesling
Bio Riesling
Pris:101 :-
Artikel nr:751901
Smak fruktig, krusbär, päron, persika, citronmeliss
Arom krusbär, päron, persika, fruktig, citronmeliss
Färg gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
sällskapsdryck
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetDruvorRiesling.Alkohol12 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
5 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.