Hem » Ekologiskt viner » Vad menas egentligen med hallbart vin?

Vad menas egentligen med hallbart vin?

hållbart vin - vintruck - Vinjournalen.se

Hållbart vin, betyder det biodynamiskt, ekologiskt, mindre ingripande – eller vad är dessa många termer när man pratar om hållbart vin som ibland kan bli krångliga att reda ut. Men det finns en bra trend här och det är att vinälskare tycker att de mest intressanta vinerna ofta är de viner som tillverkas av vinmakare som arbetar naturligt och med minimal inblandning i vinmakeriet.

Några grundläggande begrepp när det gäller hållbart vin:

hållbart vin - hos van Loveren

Ekologiskt

Fokus ligger här främst på vingården, att förbättra jordens hälsa och undvika gödningsmedel och inte besprutning av vinstockar med fungicider eller herbicider i möjligaste mån. Man använder snarare kompost och naturligt förekommande element som svavel och koppar för att skydda vinstockar från sjukdomar.

Biodynamiskt

Man undviker helt enkelt all användning av konstgjorda produkter och kemikalier i odling och vinifiering till förmån för 9 olika naturliga preparat för att “dynamisera” jorden. Nyckeln är att en vingård ska vara sitt eget självreglerande ekosystem och att jordbruket sker i enlighet med den biodynamiska kalendern, som återspeglar månens cykel.

Hållbart

Hållbara metoder, som inte är strikt reglerade, ser bortom vingården man månar om att ha ett ansvarsfullt förhållningssätt till vatten- och elanvändning, skydda den biologiska mångfalden, samt att ha en långsiktig syn när det gäller vingårds- och markhälsa.

Naturligt

”Naturligt” är en genomskinlig term som inte är juridiskt definierad och som kan rullas runt efter behag och används ofta av producenter som arbetar i gränslandet av vad som är möjligt De gör vin med minimala ingrepp, minimal teknik, inhemsk jäst för jäsning, neutral ek och lite eller inget tillsatt svavel.

Låg intervention

Ganska likt ”naturligt” och inte juridiskt definierat. Många producenter kallar det för ”låg” eller ”minimala ingrepp” för att säga att man minskar människans inflytande i vinframställningsprocessen, men man tar inte ta bort det helt.

hållbart vin 4 kusiner
Van Loverens ”4 cousins”

Hållbart vin hos Van Loveren Vineyards

En vingård som tagit begreppet ”hållbart” på allvar och som satsat stort på sitt eget hållbarhetsfokus är Fair Trade-ackrediterade vingården Van Loveren Vineyards i Robertson i Sydafrika, ett projekt som man kallar för Our Sustainability Journey. Man har tagit hem åtskilliga både pris och utmärkelser sedan 1937, då man köpte vingården. Bland annat Årets nationella bonde, (över samtliga jordbrukssektorer) och det sydafrikanska nationella Agri BEE-projektet. Man har även lanserat Tangled Tree (PET) och dessutom arbetar man med olika sociala projekt för vingårdsarbetarnas inflytande och ägarskap till 51% och för att skydda det naturliga området för vissa djurarter i Sydafrika.

hållbart vin - logotyper

Men kan egentligen en vinproducent göra?

  • Band annat har man utrustat vinkällaren med 800 solpaneler som levererar 30 % av vår dagliga energiförbrukning under skörden under sommaren och till 100 % under vintern
  • Alla glasflaskor är återvinningsbara och an använder dessutom över 150 000 PET flaskor
  • För vin och alkoholfria produkter används till 100 % återvinningsbara aluminiumburkar som ett alternativ till glasflaskor
  • Man driver ett framgångsrikt återvinningsprojekt på alla gårdar som tar bort papper, plast och flaskor
  • Dessutom har Van Loveren är en kolhjälte! tilldelats Silverstatus av Confronting Climate Change (CCC) Initiative, ett sydafrikanskt initiativ inom frukt- och vinindustrin

Hållbart vin – den sociala biten

På den sociala hållbarhetssidan arbetar man WIETA (Wine Industry Ethical Trade Association) och man är helt WIETA-ackrediterad med A-nivåstatus.

hållbart vin - lantarbetare

För er som inte vet vad WIETA står för så är det en ideell, frivillig internationellt erkänd organisation och sammanslutning av många olika intressenter, som arbetar med specifika hållbarhetsprojekt och etiska arbetsmetoder inom vinindustrin. Förutom vinproducenter, återförsäljare, fackföreningar, icke-statliga organisationer och regeringen i Sydafrika.

Man har också intressen i förenignen Aware.org som aktivt främjar en ansvarsfull alkoholkonsumtion. Man ansätter pengar för sociala projekt som skolor, bostäder, transport för anställda, sportevenemang, olika kvinnoföreningar och andra gemenskapsprojekt i SIZA, där man är helt Siza certifierade på platinanivå. Det finns dessutom en drös av olika administrativa och finansiella projekt som stipendiefonder för barn, utbildnings- och utvecklingsmöjligheter för arbetstagare och man är 26 % aktieägare i Five’s Reserve.

Middelburg-gården som man köpt är en bondgård med både vin, vingårdar, körsbär, mandel, citrus och grönsaker och där lantarbetarnas del, Mzala Wines, är 30 % av den 832 hektar stora gården. Olyfberg är ett annat BBBEE-med oliver, aprikoser och vindruvor som deras lantarbetare äger delar av.

4 cousins crisp white

Hur smakar deras vin?

Producenten Van Loveren Family Vineyards är representerade med ett lättare vin på mer än 200 systembolag. Druvorna är till 80 % Colombard, resten är Chemin Blanc och vinet har en alkoholprocent av 8,5 %.

Four Cousins Crisp White, 2021| nr 5150| 69:-

Vita och krispiga Four Cousins Crisp White är ett genuint fruktigt och rent vin som ligger helt i linje med den nya, lätta trenden. Här har man förfinat metoden omvänd osmos och därmed sänkt alkoholhalten utan att ge smak. Omvänd osmos betyder att man avalkoholiserat vinet genom att filtrera bort delar av alkoholmolekylerna. På så sätt behåller man smaken, färgen och allt annat som gör vinet gott.

Mindre kalorier och mindre alkohol helt enkelt, helt i linje med den nya, lätta trenden. Smakfull mix med fräscha, läckra aromer som tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus för en fin, mineralisk karaktär. Ett karaktärsfullt, lättdrucket och mycket harmoniskt vin som upplevs rent och enkelt och med fin syra.

En succé även till sommarens alla fester och bufféer och ett slankt vin som passar till kyckling och till lättare vegetariska rätter och sallader.

hållbart vin - sydafrika vy över bergen

(samtliga fotografier kommer från producenten Van Loveren Family Vineyards)

Frågor och svar

När grundades Van Loveren Family Vineyards?

1937 köpte Hennie Retief seniors far till honom gården Goudmyn F i Robertsondalen.

Vilket är det populäraste vinet i Sydafrika?

Chenin blanc är Sydafrikas signaturdruva när det gäller vita viner. Cabernet Sauvignon är den mest planterade druvan. Pinotage är den druva som är unik för landet är det gäller rödviner.

Vilka druvor odlas i Sydafrika?

De mest populära druvorna i Sydafrika i ordning
Cabernet Sauvignon
Chenin blanc
Syrah
Sauvignon Blanc
Pinotage
Chardonnay
Merlot

Är Pinotage en hybriddruva?

Pinotage är en hybrid mellan Pinot Noir och Cinsault som nästan uteslutande odlas i Sydafrika. Den producerar djupröda viner höga i tanniner med rökiga mörka fruktsmaker som accentueras av jordnära brambleegenskaper. Pinotage blandas också ofta med andra sorter, vilket ger vad som kallas en Cape Blend i Sydafrika.

Vad heter regionerna i Sydafrika?

Stellenbosch, Paarl, Swartland, Citrusdal, Constantia, Elgin, Elim och Robertson. Sydafrikanskt vin har en historia som går tillbaka till 1659 med den första flaskan som producerades i Kapstaden av dess grundare och guvernör Jan van Riebeeck.

Läs mer om Sydafrika:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.