Är Sydafrikas Cabernet-viner nya världens bästa?

sydafrikas Cabernet-vinet - vinstockar

Det handlar om Sydafrikas Cabernet-viner och vinregionen Western Cape. Vi berättar om Cabernet Sauvignon i Sydafrika och tipsar om några riktigt trevliga viner!

Visste du att druvan Cabernet sauvignon är en hybriddruva, som ursprungligen bildades genom att korsa den röda druvan Cabernet Franc och den vita Sauvignon Blanc. Genialiskt!

Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Bordeaux och har med tiden blivit en av våra populäraste rödvinsdruvor: druvan mognar sent (läs: druvorna blir saftiga!) och de gillar att bada i ett varmt och soligt klimat (läs: druvorna blir ännu mer saftiga). Dessutom är detta en druva som är mångsidig. Sydafrikas Cabernet-viner används den helt solo eller i olika snygga blends med andra franska Bordeaeux-druvor som exempelvis Cabernet / Syrah, Cabernet / Malbec, Cabernet / Cabernet Franc, Cabernet / Cinsault, Cabernet / Petit Verdot och ibland för att få en ökad komplexitet med druvor som Grenache, Mourvèdre och Viognier. Men vi får heller inte glömma de italienska supertoscanarna som gärna blandar druvor där Cabernet och den italienska signaturdruvan Sangiovese ingår.

Sydafrikas Cabernet-viner - utsikt över vingård
Vy över vingård i Stellenbosch

I Sydafrika föreskriver lagstiftningen att blandningar endast får lista druvsorter om de vinifieras separat innan de blandades. Procentandelar behöver inte anges men sorterna måste visas i fallande ordning efter volym.

Cabernet Sauvignon odlas och gör succé gång på gång över hela världen.  I Kalifornien, Washington, Italien, Australien, Sydamerika och så förstås Sydafrika och det är dit vi ska.

Western Cape

Western Cape har vinregioner som sträcker sig över ett landområde på 300 kilometer från Kapstaden, i norr till mynningen av floden Olifants River och i öster till Mossel Bay. Men vinstockar odlas sällan mer än 160 km från kusten. Man tror att det alltid är soligt här, men klimatet kan vara både svalt och regnigt, även om man ofta klassar det som ett skönt medelhavsklimat. Men druvorna trivs faktiskt med varierande förutsättningar och det frodas när de höga bergskedjorna runt omkring skyddar dem lite extra, speciellt Bolandbergen i öster och Langebergsområde som ger en avskärmning mot den enorma hettan som finns i Klein Karoo, en halvöken.

Dessa klimatförutsättningar är extremt viktiga för alla druvor i hela regionen och idealiska för produktion av premiumviner som Sydafrikas Cabernet-viner. Det går att utnyttja bergen för odling också. Cederbergbergen i norr är hem för några av Sydafrikas vingårdar sim ligger på de högsta höjderna. Jorden är granit, skiffer och sandsten och även här finns olika ’blends’ av dessa jordar, lite beroende på vad druvan gillar. Även haven spelar givetvis en stor roll i klimatet i Western Cape som ger druvorna en uppfriskande svalka när solen gassar.

Vinregionen Stellenbosch är kanske den mest kända vinproducerande regionen i Western Cape och fastän området inte är så gigantiskt sort, så är den ändå hem för landets mest kända vinodlingar. Variationen av terroir har nog gjort underverk för vinmakarna. De mindre regionerna Banghoek, Bottelary, Papegaaiberg, Polkadraai Hills, Devon Valley, Jonkershoek Valley och Simonsberg är erkända av Wine of Origin-systemet. Även de inofficiella områdena Helderberg och Stellenboschkloof har också har lyckats väldigt bra med att komponera egna distinkta vinstilar. Idag är Stellenbosch hem för nästan en femtedel av alla vinstockar som planterats i Sydafrika så det är inte så underligt att Sydafrikas Cabernet-viner finns på vinlistor över hela världen.

sydafrikas Cabernet-viner i siffertabell
Druvor och regioner i siffror foto: www.wosa.co.za

I Stellenbosch odlas förutom Cabernet Sauvignon, som blivit en allt viktigare sort, även ganska mycket Sauvignon Blanc, Shiraz och Chenin Blanc, Chardonnay och förstås den sydafrikanska stärndruvan från 1924, Pinotage, som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Sydafrikanska producenter etablerade till och med en inofficiell vinstil, “Cape blend” och för att bli ett sådant vin som måste druvan Pinotage finnas som komponent på mellan 30% till 70%.

Några hålltider

I Sydafrika odlade man de första vinstockarna 1690 när de franska hugenotterna kom till Cape-regionen. Det finns många datum som handlar om vin men några som vi tycker är intressanta för den här artikeln är

1918

bildade vingårdarna Stellenbosch Farmers Winery och 1935 registrerade föreningen företaget The Stellenbosch Farmers’ Winery (SFW) Limited.

1971

grundades Stellenbosch Wine Route, den äldsta vinvägen i Sydafrika.

1973 

bildades regelverket The Wine of Origin.

1979

startade man den första utbildningsinstitutionen i vinkunskap, The Cape Wine Academy (CWA).

Sydafrikas Cabernet-viner - 3 viner

Vi tipsar om 3 goda viner från Western Cape!

Vi fokuserar förstås på Sydafrikas Cabernet-viner som innehåller druvan Cabernet Sauvignon i. 

Longridge Wine Ekliptika 2018 | SB-nr 92108 | 199:-

I det tillfälliga sortimentet på bolaget, finns detta biodynamiskt, veganska vin som bland annat Tim Atkin har höjt till skyarna. Sofistikerat och välgjort vin i bästa Bordeaux-stil och med en sagolik blend av Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot och Cabernet Sauvignon bjuder Ekliptika på en ståtlig fruktpalett av mörka, mogna frukter som bigarråer, björnbär och plommon, toppat med smarrig mörk choklad och örter. Långa finish med mjuka tanniner, trevliga ekfatstoner och ett stänk av umami.

Hartenberg Cabernet Sauvignon 2017 | Sb-nr 2314 | 169:-

Även i detta generöst läckra vin samsas mogna, saftiga körsbär och björnbär tillsammans med mustiga franska örter, en söt lakritsstång, ett stänk vanilj och mörk choklad samt inslag av blyertspenna och rökigt sandelträ. Sammetslena tanniner svänger om ett fint avslut. Man tänker på vackra och doftande vinfat.

Vinet kommer från den välrenommerade producenten Hartenberg Wine Estate och deras vinmakare, sympatiske Carl Schultz som gjort en prisbelönad, 100% Cabernet. Fylligt, smakrikt och finessrikt.

Umbala 2020 | Box SB-nr 2072 | 199:-

En sprängfylld box av Sauvignon Blanc blandat med lite Shiraz och Pinotage är inte fel alls och påminner tydligt om den sydafrikanska fruktiga stilen. Svenskt producerat med druvor från och på plats i Western Cape. Enkelt vin utan krusiduller i medelfyllig och lättdrucken stor box för under 200-lappen, gott både till vardag och fest. Möts av en doft och smak av svarta vinbär och vinbärsblad, samt plommon, efter hand trevliga tanniner som ger en söt och kärv mycket smakrik avslutning.

Mer om viner rån Sydafrika:

Frågor och svar:

Vilken druva används i Sydafrikas Cabernet-viner?

Cabernet Sauvignon används i Sydafrikas Cabernet-viner.

Vilka andra druvor kan blandas med Cabernet Sauvignon i Sydafrikas Cabernet-viner?

Andra franska Bordeaux-druvor som Cabernet Franc, Syrah, Malbec, Cinsault och Petit Verdot kan blandas med Cabernet Sauvignon i Sydafrikas Cabernet-viner. Ibland används även italienska druvor som Sangiovese.

Vilken region i Sydafrika är mest känd för sin vinproduktion?

Vinregionen Stellenbosch är kanske den mest kända vinproducerande regionen i Western Cape och hem för landets mest kända vinodlingar.

Vilka är några av de klimatförutsättningar som är viktiga för odling av druvor i Western Cape?

Druvorna trivs med varierande förutsättningar och frodas när de höga bergskedjorna runt omkring skyddar dem lite extra, speciellt Bolandbergen i öster och Langebergsområde som ger en avskärmning mot den enorma hettan som finns i Klein Karoo, en halvöken. Även haven spelar givetvis en stor roll i klimatet i Western Cape som ger druvorna en uppfriskande svalka när solen gassar.

Vilka viner tipsas det om i artikeln?

Artikeln tipsar om tre viner från Western Cape: Longridge Wine Ekliptika 2018, Hartenberg Cabernet Sauvignon 2017 och Umbala 2020.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.