Sydafrikas viner gynnas av klimat, utveckling och expansion

De senaste 20 åren har Sydafrika ökat sin totala areal av vingårdar. Idag har landet mer än 250 000 hektar. Den årliga vinproduktion ligger generellt kring runt 10 miljoner hektoliter vin och landet är därmed rankat bland de 10 främsta vinproducerande länderna i världen. Det är inte konstigt att det växer vin här. Landet är otroligt bördigt, ligger mellan två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen, terrängen är bergig och trots att vintrarna på högre höjder ibland kan få snö, så råder här generellt ett gemytligt medelhavsklimat, som förstås är fantastiskt och särskilt gynnsamt för att odla vin. De flesta vingårdarna ligger kring Kapstaden. Internationellt kan Sydafrika placera sig på kartan genom inte bara befintliga vingårdar men även nyare odlingar som är kring 10 år gamla. Det har skett en stor expansion och produktionsutveckling under de senaste åren. Fler varianter och sorter har tillkommit och man har experimenterat med olika stilar av vin. Områden på tillväxt är för närvarande Cape Point och Cape Agulhas.

Det mesta av vinproduktionen i Sydafrika sker i Västra Kapprovinsen, på Kaphalvön och kring Kapstaden, och i det sydvästra hörnet nära kustregionen. Kring flodbäddarna är också det mest gynnsamma klimatet och här ligger de stora vinregionerna och kvalitetsledarna som Constantia, Stellenbosch och Paarl. Här görs både vitt, rött och rosévin. Druvsorterna som odlas i Sydafrika är främst Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Colombard, Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinotage och Merlot. Vi tänker kanske främst på viner som det vita fruktiga, friska Foot of Afrika, som även finns som rosé och som fruktigt och smakrikt rödvin. Eller Klaine Zalze och KWV. Det finns också ett stort urval finare viner i beställningssortimentet på Systembolaget.

Sydafrikas Wine of Origin är strängt lagstiftat sedan 1973 och definierar olika vinområden med beteckning “region” och “distrikt”, för närvarande fem regioner och produktionsområden som i sin tur är indelade i 22 distrikt och 56 avdelningar. Om vinet har klassificerats distrikt måste det innehålla druvor från givna området till 85 %. Myndigheten genomför regelbundna inspektioner av vingårdar så att man håller sig till branschregler, annars beviljas man inga exporträttigheter.


Frågor och svar

Sydafrikanska viner – vilka är mest välkända?

Drostdy Hof och Foot of Africa är två välkända sydafrikanska viner.

Odlas det rött vin Sydafrika?

Ja det gör det men traditionen att producera vitt vin är fortfarande störst.

Odlas sauvignon blanc Sydafrika?

Ja, det är en av de vanligaste druvorna.

Finns det några kända Sydafrika vingårdar?

Ja, många, några av dem är La Motte, Franschoek
Anthonij Rupert, Franschoek
Fairview, Paarl
Newton Johnson, Hermanus och
Rust en Vrede, Stellenbosch.

Vilka är de bästa sydafrikanska vinerna?

De tre bästa sydafrikanska vinerna 2021 kan vara Hope Chenin Blanc, Juno Rosé och Mulderbosch Sauvignon Blanc

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.