Vad menas egentligen med naturlig odling?
Det är ofrånkomligt att alla vinodlingar behöver någon form av behandling för att förhindra eller bota mögel eller sjukdomar, men vi vet att många odlingsmetoder kan leda till att det samlas tungmetaller i jorden som sedan kan överföras i druvor och slutligen i vinet. Tyvärr vill många vinproducenter inte en prova en ekologisk odling. Man resonerar och kommer med invändningar kring detta, främst då man vill inte bli reglerad för att behöva certifiera sig som ekologisk vingård. Man är tveksam till att jorden och druvorna blir bättre. Om klimatet exempelvis blir för kallt eller om man stöter på andra problem, så tror man heller inte att man kan upprätthålla en sund och hållbar vingård på dessa premisser och känner att man som vinproducent blir för sårbar.
Vingårdar som är ekologiska med naturlig odling tänker tvärtom. Att man odlar druvorna naturligt betyder bara att man tagit den ekologiska tanken ett steg längre.
För att få de bästa druvorna försöker man på naturlig väg att minska antalet systematiska behandlingar snarare än på det sätt man gör det på och de metoder man väljer. Man låter alltså vinet växa så fritt och naturligt som möjligt och måste man till exempel bespruta så gör det på organisk väg med så kallade topiska metoder. Ett exempel på detta är att den ekologiska och naturliga vingården hellre använder sig av svavel eller koppar, snarare än att använda sig av syntetiska kemikalier som absorberas av druvan från jorden. Med topiska metoder besprutas man bladen men inte druvorna, så att själva växten inte bryts ner.
Eftersom efterfrågan för ekologiska viner ökar runt om i världen, är diskussionen intressant och kommer säkert att vara det länge framöver.