Hem » Ekologiskt viner » Vad menas egentligen med naturlig odling?
Ekologiskt viner

Vad menas egentligen med naturlig odling?

26_itemthemeimage_5193-jpg - Vinjournalen.se

Det är ofrånkomligt att alla vinodlingar behöver någon form av behandling för att förhindra eller bota mögel eller sjukdomar, men vi vet att många odlingsmetoder kan leda till att det samlas tungmetaller i jorden som sedan kan överföras i druvor och slutligen i vinet. Tyvärr vill många vinproducenter inte en prova en ekologisk odling. Man resonerar och kommer med invändningar kring detta, främst då man vill inte bli reglerad för att behöva certifiera sig som ekologisk vingård. Man är tveksam till att jorden och druvorna blir bättre. Om klimatet exempelvis blir för kallt eller om man stöter på andra problem, så tror man heller inte att man kan upprätthålla en sund och hållbar vingård på dessa premisser och känner att man som vinproducent blir för sårbar.

Vingårdar som är ekologiska med naturlig odling tänker tvärtom. Att man odlar druvorna naturligt betyder bara att man tagit den ekologiska tanken ett steg längre.

För att få de bästa druvorna försöker man på naturlig väg att minska antalet systematiska behandlingar snarare än på det sätt man gör det på och de metoder man väljer. Man låter alltså vinet växa så fritt och naturligt som möjligt och måste man till exempel bespruta så gör det på organisk väg med så kallade topiska metoder. Ett exempel på detta är att den ekologiska och naturliga vingården hellre använder sig av svavel eller koppar, snarare än att använda sig av syntetiska kemikalier som absorberas av druvan från jorden. Med topiska metoder besprutas man bladen men inte druvorna, så att själva växten inte bryts ner.
Eftersom efterfrågan för ekologiska viner ökar runt om i världen, är diskussionen intressant och kommer säkert att vara det länge framöver.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att odla druvor på ett naturligt sätt?

Det är viktigt att odla druvor på ett naturligt sätt för att undvika tungmetaller i jorden som kan överföras till druvorna och vinet.

Varför är vissa vinproducenter tveksamma till att prova ekologisk odling?

Vissa vinproducenter är tveksamma till att prova ekologisk odling eftersom de inte vill bli reglerade för att behöva certifiera sig som ekologisk vingård och är rädda för att jorden och druvorna inte blir bättre.

Vad innebär naturlig odling?

Naturlig odling innebär att man odlar druvorna på ett naturligt sätt och försöker minska antalet systematiska behandlingar.

Vilka metoder använder man på en ekologisk och naturlig vingård för att bespruta bladen?

På en ekologisk och naturlig vingård använder man topiska metoder för att bespruta bladen med svavel eller koppar istället för syntetiska kemikalier.

Varför ökar efterfrågan för ekologiska viner runt om i världen?

Efterfrågan för ekologiska viner ökar runt om i världen eftersom många konsumenter vill ha en mer hållbar och naturlig produkt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Casa Velha artikel nummer 561901 från producenten Adega Cooperativa de Favaios från området Portugal - Vinjournalen.se
Casa Velha
Pris:101 :-
Artikel nr:561901
Smak ekfat, fruktig, galiamelon, kryddor, gula äpplen, brynt smör, nyanserad, vita blommor, ananas
Arom ananas, ekfat, galiamelon, gula äpplen, kryddor, nyanserad, vita blommor, brynt smör, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.