Hittills har de flesta vingårdar låtit gentekniken vila lite, mest på grund av konsumenternas starka reaktioner mot GMO tekniken. Skulle allmänhetens reaktioner mot GMO avta, så råder det ingen tvekan om att de GM-jäststammar, så kallade ML01, som man nu experimenterar med, kommer att göra sitt intåg hos många vingårdar världen över. Vi benar upp vad det egentligen handlar om:

Vad är det för jäststammar?

Jäststammen ML01, framställd av Springer Oenologie, är godkänd för användning i USA och består av en sammansättning av olika gener, transgenger och ensymgener från bakterier som oenococcus oeni, en av de viktigaste bakterierna som svarar för den naturliga malolaktiska jäsningen som sker i många viner och som normalt genom bakterier sker samtidigt som alkoholjäsningen. Fördelarna är att vinframställningen går mycket fortare och att det är mindre risk för att vin förstörs i själva jäsningsprocessen. Men det finns problem:

Problem med transparens

I USA klassificeras GM jäst som endast en agens i tillverkningsprocessen och behöver då varken innehållsmärkning eller närmare förklaring finns på produkten. Detta resulterar i att allt kan göras i största hemlighet, både när det gäller livsmedel och vin. Detta har givetvis gjort GM-motståndarna enormt upprörda, eftersom man anser att folk ska rätt att välja, vilken typ av vin de själva vill dricka. I många andra länder som Nya Zeeland och Australien, är reglerna strängare och GM-jästen betraktas som en ingrediens i vinet. Australian Wine Research Institute har till och med gått ut lagstiftat emot GM-jäst i vinframställningen.

Problem med okunskap

GM-frågan har delat upp vinvärlden i två läger och oavsett om anhängarna säger att GM-jästen ”stimulerar både smak och doft i vinet”, så är genvetenskapen ännu outvecklad. Och det är många som inte är övertygade. Självklart handlar det om pengar att spara i vinframställningen. Konsumenter är också oroliga för sin hälsa.

Problem med vad som händer med traditionellt vinmakeri

Kommer vinet i framtiden bara bli en teknologisk tillverkad dryck? Vad händer med den eleganta kunskapen kring vinmakeri i framtiden? Kommer vinmakaren som yrke att försvinna?

Problem med internationella handelsavtal (EU/USA)

Alltmedan medvetna konsumenter anser att man bör förbjuda användningen av genmodifierade organismer i vinframställning, tecknas i dagarna ett nytt handelsavtal med USA. Hittills har faran för att GM-viner kommer att säljas i inom EU och då inom Sverige inte existerat, men det kan vara en tidsfråga i framtiden.

GMO är inte säker, men har funnits i livsmedel i USA sedan 1996 men trots detta säger de flesta amerikaner idag säger att de inte vill äta genmanipulerad mat och man kräver en strikt märkning. Flera amerikanska hemsidor listar de viner, de årgångar och de vingårdar som det handlar om och som i år kommer att marknadsföra sina GM-viner. Kanske något att hålla ögonen på framtiden?

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy