Tycker du att det är svårt att kombinera vin med pasta? Stopp där! Pasta är ändå den maträtten som verkligen älskar vin, så ta god tid på dig att experimentera med några olika vin-kombon för att hitta dina egna personliga favoriter och njut. Det är faktiskt inte så mycket som kan gå snett!
Så fort man tänker på hur man ska matcha pasta med vin, så går tankarna osökt till de italienska ruvorna Chianti, Sangiovese – en Italiensk klassiker eller Pinot Grigio. Men det behöver inte alltid bli så. En sydafrikansk Pinot Noir eller en Shiraz från Australien kanske likväl passar, även om de italienska druvorna oftast blir den perfekta kombinationen tillsammans med just italienska rätter.
Perfekt vin till pasta
Pasta finns i otaliga former, både till form och till serveringsform. Att rekommendera ett vin och pasta kombination ter sig således svårt, även fast det finns några lätta tips att följa.
När det gäller att välja den perfekta vin- och pastakombinationen, så är det bästa tipset att para vin med pasta är att ignorera själva pastan och lägga fokus på såsen istället. Pasta är ju egentligen samma ingrediens fast i olika former. Beroende på med vad och vilken sås den sedan serveras, så kan en pastarätt smaka på väldigt många olika sätt.
- Vin till skaldjurspasta – Serveras räkor i en krämig sås till pastan passar en pinot gris (vitt vin) utmärkt som lyfter fram den krämiga strukturen och citrusinslagen.
Vin till pasta med tomatsås
Pastan med lantlig charm kan bli ganska rustik med en köttig tomatbaserad sås och behöver då med ett vin som håller ihop det hela, exempelvis druvan Primitivo med sina kraftiga aromer och sina distinkta fruktiga smaker.
- Vin till tomatsås och pasta – Om pastan serveras med en tomatsås passar ett medelfylligt rött vin med en aning tanniner som väger upp syran i tomaterna.
- Fyllnaden och surheten hos Sangiovese från Toscana harmoniserar väl med köttbullar i tomatsås.
Vinjournalens tips till pasta Bolognese
San Claudio II – Vino Nobile di Montepulciano
Lyxa till din bolognese med den här godbiten från Toscana! San Claudio II är ett kraftigt vin med smak av viol, plommon och örter. Fruktigheten balanseras av lena tanniner och ett härligt långt avslut.
Italien | Toscana | Art 2022 | Cantina Del Giusto | 189:-
Vad du än väljer för vin så rekommenderar vi att du serverar din pasta lite al dente, ser till att servera vinet i rätt temperatur och att du vidare ser till att ta några djupa andetag och bara njuta av stunden.
Frågor och svar
- Kan man bara välja vin till pasta?
Visst kan man välja att dricka en öl till pasta, men vi tycker att pasta och vin är en genialisk kombo. Pastan är italiensk och om du väljer italienska vin så kan kvällen inte bli bättre. Försök att hålla pastarätt och vin till samma region.
- Måste man alltid välja rött vin till pasta?
Nej, det behöver man inte! Några druvor som passar bra till pastarättens ingredienser är exempelvis Vermentino om rätten har mycket vitlök, en Pinot Gris från Alsace kan bli uppfriskande till pasta men även en Chablis kan var ett gott vin till en svamppasta.
- Vilket vin till pasta tomatsås?
Friska tomatsåser som en rejäl Marinara eller kryddig Amatriciana brukar bjuda på lite syrliga och passa perfekt. Häll gärna en dl av vinet du tänker dricka i såsen också, så blir det ännu bättre!
- Varför är rött vin till tomatsås så gott?
När du lagar en syrlig tomtbaserad pastasås tar det fylliga röda vinet fram smakerna ordentligt.
- Kan det bli bättre än rött vin till tomatsås?
Jo, faktiskt. När du lägger till rikare smaker till din pastasås, som en bolognese med kött, eller en tomatsås med grädde och lite svamp så smakar det röda vinet ännu bättre. Prova!
- Varför säger så många att vin till tomatsås inte går ihop?
Tomater är notoriskt svåra att matcha med vin. Men sedan beror det p alla andra ingredienser. Om du exempelvis lagar en cannelloni med ricotta, tomatsås och italienska korvbitar så kan en Zinfandel från Kalifornien blir gott, eftersom det är ett något mer komplext vin. Men serverar du pasta med lax, så bör du kanske välja en lätt Pinot Noir.
- Vad ska man tänka på när man lagar scampi pasta?
Häng inte upp dig på pastan. Tänk grillade eller friterade räkor med massor av vitlök och en smörig över. Där har du scampi i ett nötskal och då måste du välja ett torrt, vitt fräscht lite syrligt vin gärna från nya världen.
- Vilket vin till skaldjurspasta?
Och då undrar jag: att dricka eller att laga mat med? För ofta har man ju ett stänk vin i såsen när man lagar skaldjursrätter eller scampi, till exempel. Oavsett, så rekommenderar vi samma vin! Gärna ett vitt vin i prisläget omkring 100 kr. Ett torrt mineraliskt vin, det kan vara Chardonnay, Riesling eller Pino Grigio, men ej fatlagrade.
- Vilket vitt vin ska man dricka till scampipasta?
Chardonnay, ett smörigt och slätt vitt vin, är möjligen det bästa paret för krämiga vita pastasåser. Som komplement till den krämiga smaken av tung grädde och smör har detta burgundiska vitt vin fortfarande en rik citruston som balanserar ostar som romano och parmesan och får fram den färska fisk- och skaldjurssmaken av fylliga kammusslor. Denna hemtrevliga pasta kommer att smaka särskilt komplex med ett glas Chardonnay för att passa med det.
- Vitt eller rött vin till räkpasta?
En smörig och rund Chardonnay är antagligen den bästa – också klassiska – matchningen med räkor alla sorter. Ett vitt Bourgognevin går också mycket bra. Båda skulle balansera både räkorna eller andra typer av skaldjur och olika andra ingredienser som man ofta har till, som citron eller ostar som exempelvis parmesan.
- Rekommendera ett vin till svamppasta med umamismak?
Umami den 5.e smaken i svamp kanske med en sås som är miso and soja-baserad är inte den enklaste med vin så det måste få bli en personlig rekommendation för vi tänker osökt på sicilianska vitadruvor i först hand, som Grillo, Cataratto, Carricante, Zibibbo (även kallad Moscato d’Alessandria) är så goda med miso, soja och svampar. På den röda sidan prova gärna Nebbiolo eller varför inte en halvtorr sherry?
Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano
Vin från Toscana - Nyanserad smak med inslag av kryddor och mörka bär
Artikelnummer: 2022
Typ: Rött Vin, Vin
Land: Italien, Montepulciano, Toscana
Alkohol: 14,5 %
Pris: 189 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET