Tycker du att det är svårt att kombinera vin med pasta? Eller trion trattkantarell pasta vin? Pasta är ändå den maträtten som verkligen älskar vin, så ta god tid på dig att experimentera med några olika kombinationer för att hitta dina egna personliga favoriter och njut. Det är faktiskt inte så mycket som kan gå snett!
Så fort man tänker på hur man ska matcha mat och vin, speciellt vin till pasta, så går tankarna osökt till de italienska druvorna Chianti, Sangiovese – en italiensk klassiker eller Pinot Grigio. Men det behöver inte alltid bli så. Ett sydafrikanskt vin som Pinot Noir eller en Shiraz från Australien kanske likväl passar både till pasta och vin till pizza, även om de italienska druvorna oftast blir den perfekta kombinationen tillsammans med just italienska rätter som pasta.
Bara att botanisera på Systembolaget och deras hemsida.
Pasta finns i otaliga former, både till pastaformen och till de olika rätterna. Att rekommendera ett rött eller vitt vin och pastakombination ter sig således svårt, även fast det finns några lätta tips att följa när et gäller mat och vin.
Rödvin väljer många naturligt till pasta, men visst fungerar det med vitt fräscht vin till pasta eller varför inte servera din pasta med champagne? Men hur är det med vin till pizza eller passar pasta burrata vin ihop?
En röd mustig Chianti passar som:
vin till pasta carbonara
vin till pasta puttanesca
vin till pasta bolognese
En röd lätt Pinot Noir passar som:
vin till pasta vongole
vin till pasta pesto
vin till pasta med tomatsås
Ett mousserande vin exempelvis cava eller champagne passar som:
vin till pasta pesto
vin till pasta bolognese
vin till pasta alfredo
En vit fräsch Chardonnay passar som:
vin till pasta vongole
vin till pasta pesto
vin till pasta med tomatsås
En vit komplex Sauvignon Blanc passar som:
vin till pasta pesto
vin till pasta bolognese
vin till pasta alfredo
En ekad Chardonnay passar som:
vin till pasta carbonara
vin till pasta puttanesca
vin till pasta bolognese
Att laga pasta med vin
Både risotto och till exempel pasta vongole är två recept med vin. Man häller helt enkelt i en liten skvätt, mest för smakens skull, men när det gäller recept med vin så tänker man nog lite mer traditionellt. Vitt till lättare rätter och fisk, rött till mustigare pastarätter. Pasta med champagne, en lite skvätt, går förstås också bra istället för vitt vin.
Hemligen ligger i såsen
När det gäller att välja den perfekta vin- och pastakombinationen, så är det bästa tipset att para vin med pasta är att ignorera själva pastan och lägga fokus på såsen istället. Pasta är ju egentligen samma ingrediens fast i olika former. Beroende på med vad och vilken sås den sedan serveras, så kan en pastarätt smaka på väldigt många olika sätt.
Wine for seafood pasta – Served shrimp in a creamy sauce for the pasta, a pinot gris (white wine) is excellent, which highlights the creamy structure and citrus notes.
Vin till pasta med tomatsås
Pastan med lantlig charm kan bli ganska rustik med en köttig tomatbaserad sås och behöver då med ett vin som håller ihop det hela, exempelvis druvan Primitivo med sina kraftiga aromer och sina distinkta fruktiga smaker.
Om pastan serveras med en tomatsås passar ett medelfylligt rött vin med en aning tanniner som väger upp syran i tomaterna.
Fyllnaden och surheten hos Sangiovese från Toscana harmoniserar väl med köttbullar i tomatsås.
Tips på vin till svamppasta med umamismak
Umami, den 5:e smaken, i svamp kanske med en sås som är miso- and soja-baserad är inte det enklaste att kombinera med vin. Vi tänker osökt på sicilianska vita druvor i första hand, som:
Grillo
Catarratto
Carricante
Zibibbo (även kallad Moscato d’Alessandria)
De är så goda med miso, soja och svampar. På den röda sidan prova gärna Nebbiolo eller varför inte en halvtorr sherry?
Lyxa till din bolognese med den här godbiten från Toscana! Brunello di Montalcino är ett kraftigt vin med smak av körsbär, kanel, skogshallon, pomerans, kakao och pinjenötter.
Vad du än väljer för vin till pastan så rekommenderar vi att du serverar den lite al dente, ser till att servera vinet i rätt temperatur och att du vidare ser till att ta några djupa andetag och bara njuta av stunden.
Nej, det behöver man inte! Några druvor som passar bra till pastarättens ingredienser är exempelvis Vermentino om rätten har mycket vitlök, en Pinot Gris från Alsace kan bli uppfriskande till pasta men även en Chablis kan var ett gott vin till en svamppasta.
Vilket vin till pasta tomatsås?
Sök på Systembolget! Friska tomatsåser som en rejäl Marinara eller kryddig Amatriciana brukar bjuda på lite syrliga och passa perfekt. Häll gärna en del av vinet du tänker dricka i såsen också, så blir det ännu bättre!
Varför är rött vin till tomatsås så gott?
När du lagar en syrlig tomatbaserad pastasås tar det fylliga röda vinet fram smakerna ordentligt. Men pasta burrata vin är också himla gott!
Vilket vin till skaldjurspasta?
Och då undrar jag: att dricka eller att laga mat med? För ofta har man ju ett stänk vin i såsen när man lagar skaldjursrätter eller scampi, till exempel. Oavsett, så rekommenderar vi samma vin! Gärna ett vitt vin i prisläget omkring 100 kr. Ett torrt mineraliskt vin, det kan vara Chardonnay, Riesling eller Pinot Grigio, men ej fatlagrade.
Vitt eller rött vin till räkpasta?
En smörig och rund Chardonnay är antagligen den bästa – också klassiska – matchningen med räkor alla sorter. Ett vitt Bourgognevin går också mycket bra. Båda skulle balansera både räkorna eller andra typer av skaldjur och olika andra ingredienser som man ofta har till, som citron eller ostar som exempelvis parmesan.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok