Perfekt vin till din pasta

Tycker du att det är svårt att kombinera vin med pata? Stopp där! Pasta är ändå den maträtten som verkligen älskar vin, så ta god tid på dig att experimentera med några olika vin-kombon för att hitta dina egna personliga favoriter och njut. Det är faktiskt inte så mycket som kan gå snett!

Så fort man tänker på hur man ska matcha pasta med vin, så går tankarna osökt till de italienska ruvorna Chianti, Sangiovese eller Pinot Grigio. Men det behöver inte alltid bli så. En sydafrikansk Pinot Noir eller en Shiraz från Australien kanske likväl passar, även om de italienska druvorna oftast blir den perfekta kombinationen tillsammans med just italienska rätter.

När det gäller att välja den perfekta vin- och pastakombinationen, så är det bästa tipset att para vin med pasta är att ignorera själva pastan och lägga fokus på såsen istället. Pasta är ju egentligen samma ingrediens fast i olika former. Beroende på med vad och vilken sås den sedan serveras, så kan en pastarätt smaka på väldigt många olika sätt.

Pastan med lantlig charm kan bli ganska rustik med en köttig tomatbaserad sås och behöver då med ett vin som håller ihop det hela, exempelvis druvan Primitivo med sina kraftiga aromer och sina distinkta fruktiga smaker.

Pasta finns i otaliga former, både till form och till serveringsform.  Att rekommendera ett vin och pasta kombination ter sig således svårt, även fast det finns några lätta tips att följa.

  • Om pastan serveras med en tomatsås passar ett medelfylligt rött vin med en aning tanniner som väger upp syran i tomaterna.
  • Fylligheten och syrligheten hos en Toskansk Sangiovese (rött vin) harmoniserar väl med köttbullar i tomatsås.
  • Serveras räkor i en krämig sås till pastan passar en pinot gris (vitt vin) utmärkt som lyfter fram den krämiga strukturen och citrusinslagen.

Vad du än väljer för vin så rekommenderar vi att du serverar din pasta lite al dente, ser till att servera vinet i rätt temperatur och att du vidare ser till att ta några djupa andetag och bara njuta av stunden.

 

Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar: