Utmärkta vintips till asiatisk mat

Starka smaker, chili och curry, såser som koriander och satay och gott, gott gott! Men vad dricker man till det, behövs några vintips, kanske? De flesta av oss tänker nog främst på att i första hand på att ta en öl. Dessutom är vi så invanda med traditionella matchningar som fisk/krispigt vitt vin, grillat kött/mustigt rött vin. Ibland tar fantasin helt enkelt slut.

Men äter du asiatiskt så börja titta på viner som är från den Nya världen. Det ska inte vara komplexa viner, inte dominerande, utan mer lätta viner som passar perfekt till de starka asiatiska rätterna. Tittar du på druvor så snegla åt hållet Chardonnay från Australien eller Sydafrika, gärna då viner med lite fatkaraktär.  Ibland kan viner Chile vara ett alternativ. En lätt Merlot med mindre fatkaraktär eller vita som ligger mer åt det krispiga hållet.

De allra bästa vinerna till de flesta asiatiska rätter är fruktiga och har bra distinkt fruktsyra som kompenserar det asiatiska köket. Mousserande viner gör sig också väl med nästan alla rätter. Aromatiska och fruktdrivna viner är också bra vintips till aromatiska rätter. Druvor som Riesling från Tyskland eller Alsace kan bli bra matchningar och druvor som spanska Albariños eller Torrontés från Argentina passar till nästan vad som helst.

Röda viner kan vara exempelvis en Beaujolais som passar till stark chilismak. Tänk på druvor som Gamay eller den lite mer fylligare Grenache. Och bland rosévinerna finns det förstås också bra alternativ, både som stilla och mousserande viner.

Vi har valt 3 druvor och säkra kort som passar till den mesta asiatiska maten är

Tegernseerhof | Niederösterreich, Wachau | art.nr 98558 | 199 kr

Druvan Riesling är förmodligen den bästa allround-matchningen till kryddig mat. Men gärna då en Riesling med en lite sötare ton i smaken och som ändå har en bra fruktkoncentration. Det unga österrikiska Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd är en typisk sådan Riesling. Mineralisk och fruktig smak med gröna toner av äpplen, citrus, örter, päron.

 

Carpi Lambrusco di Modena | Emilia-Romagna| art.nr. 2694 | 79 kr

Lambrusco är det italienska sprudligt pärlande alternativet och ett bra asienkomplement och vintips. Vi älskar detta unga röda bubbel eftersom det är ett lättare vin på 9,5% och samtidigt fräscht, friskt och fruktdrivet. Blåbär, körsbär och hallon i smaken och ett trevligt vin till bra pris.

 

Ecologica |Argentina Valles del Famatina | art.nr 6512 | 79 kr

Börjar man snegla åt det röda hållet så har vi en ekologisk Shiraz/Malbec från Argentina. Ett mycket fruktigt vin som har en påtaglig fruktsyra och där smaken domineras av svarta bär, en släng av vanilj och med lite fatkaraktär utan att för den skull bli ett tungt dominant vin.

.

 

 

 

Fler tips på asiatisk mat med vinmatchningar:

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna