Indisk mat, exempelvis curry innehåller otaliga starka kryddor, ibland är curryn en blandning på upp till så många som 10 kryddor och kan innehålla bland annat röd chili, gurkmeja, spiskummin, peppar, fänkål, kryddnejlika, kardemumma, kanel, muskotnöt och stjärnanis. Därför menar många att curry och vin inte är någon bra kombination. Men, så är det inte.


Snabbmeny för denna artikel

En del anser att vin inte passar till curry överhuvudtaget medan andra menar att vilket vin som helst går bra. Förmodligen ligger svaret någonstans däremellan: alla viner kan inte passa till en och samma rätt, men det finns alltid något vin som passar. För att hitta rätt bör du först och främst ställa dig själv följande frågor:

  • Hur stark är curryn?
  • Hur många rätter ska du servera?
  • Vilken typ av curry ska du servera?

Det är alltid enklare att matcha vin till en mildare rätt. Är rätten stark är det bra om du väljer ett vin med viss sötma och gärna en relativt tydlig syra som rensar smaklökarna. Traditionellt dricker man till exempel i Indien yoghurtdrycken lassi till, och denna gör ungefär samma sak som ett sött/surt vin, det vill säga svalkar från rättens hetta. Rödviner med skarpa tanniner och hög alkoholhalt är svårare, men kan passa till mustigare rätter med mycket kött.

Vinjournalens tips om vin till curry


Castiôn – Moscato d’Asti

Moscato d’Asti från Piemonte är ett perfekt alternativ till en lite hetare curry. Vinet är lätt mousserat, blommigt, sött, med smak av fläder, päron, honung, gröna äpplen och lime.

Italien | Piemonte | Art 7873 | San Martino di Soave Ernesto | 97:-


Hur man väljer ett vin till curry

När man serverar curry har man ofta ett antal smårätter vid sidan av som kan göra valet av dryck ännu mer komplicerat. I detta fall är det säkraste kortet att välja ett ganska neutralt vitt vin med ovanstående karaktärsdrag, alltså något sött och syrligt. Mousserande vitt vin passar bra till det mesta. Om du vill ha ett lite mer speciellt vin till är det bra om rätterna innehåller liknande komponenter och inte bjuder på alltför stora kontraster mot varandra.

Det finns många olika typer av curry, till exempel indisk eller thailändsk, som kanske är de vanligaste. Olika ursprungsland ger naturligtvis olika smaker, och därför bör du anpassa drycken efter detta. Indisk curry är ofta mustigare än thailändsk med varmare och rundare smaker, medan den thailändska är lite lättare och ofta har syrliga inslag. Liknande karaktärsdrag bör du leta efter när du väljer vin till respektive curry.

Vin och currykyckling

Bildgalleri – Curry till vin 

Frågor och svar

Rött vin till currygryta?

För rött vin till currygryta krävs ett lättare vin med låg strävhet, förslagsvis en Beaujolais eller pinot noir från nya världen.

Vin till currygryta?

En currygryta har oftast både hetta och sötma i sig och då passar ett vitt vin med lite sötma i sig för att möta rätten, t.ex en riesling med fruktsötma eller en moscato d’asti.

Vin till kycklingcurry?

En riesling kabinett som är fruktig, halvtorr och med hög syra passar bra till kycklingcurry.

Vitt vin till curry?

När man väljer vitt vin till curry bör man välja ett lättare, fruktigare vin med lite sötma i sig för att möta curryns hetta.

Vin till grön curry?

Grön curry har en framträdande hetta i sig och för att matcha den med vinet krävs ett vin med lite sötma i sig, hettan i maten tonar ner sötman i vinet, speciellt om det är lite sötma i maten.

Läs mer om kryddstark mat:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy