Vin till mexikansk mat? Ja, det går!

Mexikansk mat är populärt bland svenskarna, men ofta dricker man öl eller kanske margarita till eftersom det anses vara ”rätt”. Dessa drycker är dock historiskt populära i Mexiko på grund av olika anledningar (till exempel ölens lättillgänglighet och billiga pris) och är nödvändigtvis inte alltid de alternativ som passar bäst till maten. När du väljer vin bör du dock tänka på vissa saker, till exempel:

  • Rättens kryddighet
  • Vilket kött rätten består av
  • Vilka örter som ingår

Ju starkare rätt, desto friskare, syrligare och sötare vin är en bra tumregel. Drycken ska fungera svalkande och får gärna ha måttliga tanniner och låg alkoholnivå för att motverka den brännande hettan av kryddorna.

Nästa punkt är ganska uppenbar. Rätter med kyckling och fisk kräver oftast ett vitt vin medan rött kött matchas bäst med ett rött.

Innehåller rätten många gröna örter är ett vitt, syrligt och örtigt vin att rekommendera. Sauvignon Blanc är ett bra exempel på ett sådant vin som också passar bra till starka kryddor på grund av dess fruktighet.
Tänk också på att det inte alltid står mellan vitt och rött. Roséviner och mousserande viner av alla dess slag går ofta mycket bra att matcha till fläskkött som är vanligt i mexikanska rätter. Cava tillsammans med chili con carne är också en fantastisk kombination – så god att den blivit känd som en av de bästa ”champagnekombinationerna”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •