Hem » Vin & Mat » Vin till mexikansk mat? Ja, det går!
Vin & Mat

Vin till mexikansk mat? Ja, det går!

26_itemthemeimage_4871-jpg - Vinjournalen.se

Mexikansk mat är populärt bland svenskarna, men ofta dricker man öl eller kanske margarita till eftersom det anses vara ”rätt”. Dessa drycker är dock historiskt populära i Mexiko på grund av olika anledningar (till exempel ölens lättillgänglighet och billiga pris) och är nödvändigtvis inte alltid de alternativ som passar bäst till maten. När du väljer vin bör du dock tänka på vissa saker, till exempel:

  • Rättens kryddighet
  • Vilket kött som rätten är lagad av
  • Vilka örter som ingår

När det gäller mexikansk mat gör du som om du ska para mat och vin med landets kryddor och det spelar ingen roll om maten då kommer från Indien, Mexiko eller Peru.

Ju starkare rätt, desto friskare, syrligare och sötare vin är en bra tumregel. Drycken ska fungera svalkande och får gärna ha måttliga tanniner och låg alkoholnivå för att motverka den brännande hettan av kryddorna i mexikansk mat.

Försök att matcha ditt vin till den smaken i maten som är mest dominerande eller håll dig till såsen. Till exempel kan det finnas en hel del lime, koriander, jalapeño eller tomatillos i din mat som du måste ta med i beräkning när du bestämmer dig om vilket vin som du ska välja, försök med en Riesling eller en portgusisk Albariño. Om den rökiga chipotle dominerar maten bör du istället välja Malbec eller ett rött Rhônevin. Och finn det mycket ost i maten gå åt zinfandelhållet. Ett supersäkert kort är att alltid välja ett lättare vin eftersom den mexikanska maten är genomkryddad och i allmänhet mycket dominant i sin själv.

Nästa punkt är ganska uppenbar. Rätter med kyckling och fisk kräver oftast ett vitt vin medan rött kött matchas bäst med ett rött.

Innehåller rätten många gröna örter är ett vitt, syrligt och örtigt vin att rekommendera. Sauvignon Blanc är ett bra exempel på ett sådant vin som också passar bra till starka kryddor på grund av dess fruktighet.
Tänk också på att det inte alltid står mellan vitt och rött. Roséviner och mousserande viner av alla dess slag går ofta mycket bra att matcha till fläskkött som är vanligt i mexikanska rätter. Cava tillsammans med chili con carne är också en fantastisk kombination – så god att den blivit känd som en av de bästa ”champagnekombinationerna”.

Sugen på att beta mer om kryddad exotisk mat och viner?

Frågor och svar:

Vilka faktorer bör man tänka på när man väljer vin till mexikansk mat?

Man bör tänka på rättens kryddighet, vilket kött som rätten är lagad av och vilka örter som ingår.

Vilken typ av vin passar bäst till starka rätter?

En friskare, syrligare och sötare vin är en bra tumregel. Drycken ska fungera svalkande och får gärna ha måttliga tanniner och låg alkoholnivå för att motverka den brännande hettan av kryddorna i mexikansk mat.

Vilket vin passar bra till rätter med mycket ost?

Ett zinfandelvin passar bra till rätter med mycket ost.

Vilket vin passar bäst till rött kött?

Ett rött vin passar bäst till rött kött.

Vilket vin passar bra till rätter med många gröna örter?

Ett vitt, syrligt och örtigt vin som Sauvignon Blanc passar bra till rätter med många gröna örter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.