Tema Peru: Kokospanerade räkor med Papa con Mani

Krispiga räkor med smak av kokos och potatis med smak av jordnötter avslutar vår temavecka om Peru.  Annorlunda, gott och två mycket enkla rätter som du även kan servera separat till annan mat.  Räkorna paneras med kokosflingor och panko kan doppas i en apelsin & chilisås. Allt serveras sedan med Papa con Mani, en potatisrätt som doftar jordnötter och chili.  Till detta dricker vi en opretentiös Syrah från Chile.

Kokospanerade räkor

  • Skala räkorna med lämna svansen
  • Gör i ordning 3 skålar:
  • en skål med mjöl
  • en med uppvispat ägg
  • en med kokosflingor blandat med panko

Hur mycket av panko och kokos är en smaksak, men ta gärna mer kokos än panko, så får du mer kokossmak på räkorna. Panko är bättre att använda än vanliga brödsmulor och ger en härlig krispig, torr yta istället för den feta som man ofta får när man använder ströbröd som gärna tar åt sig mycket fett.

  • Håll i svansen när du dippar räkorna i de tre skålarna i nummerordning.
  • Lägg in de panerade räkorna i omgångar och fritera 2-3 minuter.
  • Vänd en gång och håva ut räkorna när de är gyllenbruna.

Apelsin & chilisås

Godaste dippsåsen till detta är en kryddig apelsinsås med chili. Du använder 2 delar apelsinmarmelad och blandar med 1 del stark sötsur chilisås.

Papa con Mani

Innan du börjar med potatisen gör du en Aji Amarillo pepparpasta, en peruansk pepparpasta som du ska använda för att krydda potatisen och jordnötssåsen. Färsk amarillo är mycket stark och svår att få tag i. De ser ut som små gula paprikor, är c:a 3-4 cm stora och mycket starka. Självklart kan du ta vanlig gul chili eller den röda som är lite starkare. Du förstås göra dubbel eller trippel portion av pastan och förvara i en burk i kylskåpet. Håller sig i en vecka och utmärkt att krydda mycket annat med.

  • 5 chilifrukter
  • lite olja
  1. Rensa chilin och skär den på längden. Lägg den i en kastrull och täck med vatten
  2. Koka upp och låt sjuda i en halvtimma och låt detta svalna innan du tar bort chiliskalet.
  3. Stek nu chilin sakta i olja tills den börjar bli lite brun.
  4. Gör en pepparpasta med hjälp av stavmixer.

Potatis med jordnötssås

  • 500 g potatis
  • 1 liten hackad gul lök
  • 2 hackade vitlökar
  • 2 msk chilipasta (enligt ovan)
  • lite salt
  • 1,5 dl jordnötssmör
  • ½ dl mjölk
  • 1 kopp vatten
  1. Koka oskalad fast potatis tills den är mjuk redan dagen innan.
  2. Skala den och skär i bitar.
  3. Fräs lök i stekpanna tills den är glansig.
  4. Smaksätt med vitlök och chilipasta och blanda allt noga i stekpannan.
  5. Tillsätt lite vatten, lite i taget för att behålla den såsiga konsistensen.
  6. Tillsätt potatisbitarna och rör om så att allt värms och blandas med såsen.
  7. Salta.
  8. Rör ihop jordnötssmöret med mjölken och blanda ihop allt med potatisblandningen och rör om tills det är varmt.

 

Vintipset! Corralillo 2014

  • Område: Chile, Aconcagua
  • Producent: Matetic Vineyards
  • Druva: Syrah
  • Art nr: 6446
  • Pris: 100 kr

God och populär ekologisk chilenare från vingårdar i San Antonio och Casablanca och producenterna Ken Bernards och Ann Kraemer på Matetic Vineyards som främst odlar druvan Syrah. Trots det fördelaktiga priset har detta vin tidigare rankats 92 poäng av Robert Parker.

Harmoniskt och fylligt vin med mättande aromer av mörkröda stenfrukter och med en härlig kryddighet av lakrits och mild vanilj och med en stram doft av fat. Balanserat vi med bra struktur och fin avrundning med god eftersmak.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •