Vindaaloo, daal och korma – det finns många exempel på smarriga rätter från det indiska köket. Ibland kan det vara svårt att reda ut vilket vin som passar till, och precis som för andra länders cuisine är det inte ett vin som passar till alla rätter. Men det finns ändå en del riktlinjer att tänka på när du väljer vin till din indiska måltid.
välj rätt vin till Indisk mat
Om du väljer ett ungt, dyrt vin från till exempel Bordeaux med cabernet sauvignon, cabernet franc eller merlot är chanserna stora att det kommer präglas av kraftiga tanniner. Detta för att de är gjorda för att lagras under några år då tanninerna har en konserverande effekt.
När tanninerna ”frigörs” under lagringsprocessen blir vinet mjukare och mer balanserat. Däremot kan du hitta billigare Bordeauxviner som är mer fruktiga och mjuka och redo att drickas direkt. Dessa passar bättre till indisk mat med mycket kryddor.
- Undvik alltför starka tanniner
- Undvik hög alkoholhalt
- Välj gärna ett vitt vin
Vinjournalens tips vin till Indisk mat
Falco Vinho Verde är ett fruktigt, ungdomligt vin med en krispig smak av päron, persika, citron och gröna äpplen. Den friska syran gifter sig perfekt med kryddigheten från indiska rätter.
Portugal | Vinho Verde | Art. 2277 | Quinta da Raza | 79:-
Något annat?
En annan variant av rödvin som också brukar gå bra med indisk mat är de som kommer från Chianti. Dessa är ofta mer utstickande när det gäller struktur istället för fruktighet. Även shiraz från Australien, grenache, pinot noir och zinfandel är passande alternativ. Dessa fungerar bra med de kött- och grönsaksrätter man ofta finner i det indiska köket.
Ännu bättre än rödvin är vitt vin. Här bör du tänka fruktiga, friska och syrliga viner som chablis, sauvignon blanc, chenin blanc, riesling från Alsace, gewürtztraminer, Vinho Verde och många fler. Viner som dessa fungerar bra ihop med örterna i indisk mat, samtidigt som de svalkar smaklökarna från alla kryddor.
Frågor och svar
På säkra sidan är man alltid om man väljer viner som matchar exceptionellt bra med ett brett utbud av indiska rätter. Säkra vita viner är torr eller söt Riesling och Grüner Veltliner. Du kan också välja en mousserande rosé. eller till och med ett rött vin som Gamay som har något blommiga toner.
En lätt Pinot Noir passar alltid men även ett lite mer blommigt vin av druvsorten Gamay i viner från Beaujolais. Lika lätt som Pinot Noir men lite, lite annorlunda.
Palak paneer är en välkryddad indisk vegetarisk rätt med spenat och färskost så välj ett vin som är mjukt och runt. En Riesling från Tyskland är utan tvekan det bästa vinet för denna rätt. Lite sötare och balanserar det kryddiga.
Här kommer några förslag: öl som IPA passar bra eller någon av de goda indiska ölerna om du inte vill dricka vin, cider fungerar också eller varför inte en Lassi gjort på yoghurt?
Ibland tycker vi till och med att man BÖR välja ett vitt vin till välkryddad indisk mat. Indisk mat består av ganska varierande rätter, allt från curry till chili, till vegetariska Dal-rätter. Det kan ibland var svårt att hitta ett passande rödvin på en indisk restaurang om den inte är en gourmetrestaurang.
För mera läsning om vin och matkombinationer:
Dela med sig:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Falco Vinho Verde
En ungdomlig och fruktdriven vinho verde perfekt till skaldjur, fisk och sallader.
Artikelnummer: 2277
Typ: Vin, Vitt Vin
Land: Portugal, Vinho Verde
Alkohol: 11,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET