Vindaaloo, daal och korma – det finns många exempel på smarriga rätter från det indiska köket. Ibland kan det vara svårt att reda ut vilket vin som passar till, och precis som för andra länders cuisine är det inte ett vin som passar till alla rätter. Men det finns ändå en del riktlinjer att tänka på när du väljer vin till din indiska måltid.


Snabbmeny för denna artikel

Välj rätt vin till indisk mat

Javisst kan du kombinera vin och indisk mat!
Indisk mat är otroligt varierad. Det är också extremt komplext, med ett stort utbud av kryddor och smaker. Det är de djärva, intensiva smakerna som gör indisk mat så spännande. När det kommer till att kombinera vin med indisk mat, är det samma egenskaper som också gör processen skrämmande. Men det finns komplexa viner att välj bland på Systembolget.

När man tänker på indisk mat är vin vanligtvis inte det första man tänker på, många vill dricka öl till indisk mat. Tanken på att försöka para ihop en dryck frå Systembolaget med så mycket komplexitet med en maträtt som har samma mängd komplexitet – om inte mer – kan tyckas vara en omöjlig uppgift. För att inte tala om att många indiska rätter har en hel del krydda. De goda nyheterna? Det är inte så svårt som det verkar. Här är några tips som hjälper dig att kombinera indisk mat och vin och vilka typer av vin som fungerar bäst med olika typer av rätter. Om du googlar “indiskt vin Systembolaget” så är chansen stor att du får en del smarta träffar på vinval. Och du kommer också att få förslag på gott indiskt öl.

Tips om hur man kopplar ihop vin och indisk mat


En vinkombination med indisk mat kan verka utmanande till en början, men det finns några frågor att ställa till dig själv som kan hjälpa till att göra processen enklare. Titta på tre saker:

Vad är det för sås?
Indiska rätter, särskilt curryrätter, har en mängd olika såser – rika, tomatbaserade, örtiga gröna och lätta och krämiga. Vad består den av och hur stark är såsen? Tomatbaserade såser gör sig bra med vita viner som kompletterar deras syra. En fruktig rosé ger ett annat utmärkt alternativ. En rätt gjord med en gräddbaserad sås är en utmärkt partner för djupare röda med medelstora tanniner.

Hur kryddig är rätten som helhet?
Det finns en vanlig missuppfattning att all indisk mat är kryddig. Även om många rätter ganska kryddade, så är det låntifrn alla. Många är bara – ska vi kalla det – smakfulla? För att motverka krydda, välj ett vin som har lägre i alkohol och kanske har en liten sötma och servera det sedan väl kylt. Milda rätter fungerar bra med torra viner, och medium- starka passar bra med viner som är halvtorra.

Vad är proteinet?
Som med alla andra rätter påverkar proteinet i din maträtt vanligtvis ditt vinval. Köttcurry passar bra ihop med en röd som en fyllig Pinot Noir eller mer delikat Shiraz. Kyckling, skaldjur och grönsakscurryrätter, å andra sidan, går ganska bra med syran och fruktigheten hos en Pinot Grigio eller Gewürztraminer. Består proteinet enbart av vegetabilier, som exmpelvis kikärtor så välj ett gott rosévin eller en vinho verde. Återigen, se till att ha sås- och kryddnivån i åtanke.

Några förlsag:

Om du inte vill prova en indisk öl på Systemboalget, så kan du ha som tumregel att välja ett mousserande vin, exempelvis en prosecco till indisk mat och ett rött vin till kryddstarka rätter som exempelvis tikka masala eller som vin till asiatisk biffsallad. Vad passar då till till palak paneer som är ostbaserad? Till exempel en Riesling med lite sötma som balanserar det kryddiga.  

Om du väljer ett ungt, dyrt vin från till exempel Bordeaux med cabernet sauvignon, cabernet franc eller merlot är chanserna stora att det kommer att vara rikt på tanniner.

När tanninerna ”frigörs” under lagringsprocessen blir vinet mjukare och mer balanserat. Däremot kan du hitta billigare Bordeauxviner som är mer fruktiga och mjuka och redo att drickas direkt. Dessa passar bättre till indisk mat med mycket kryddor.

  • Undvik alltför starka tanniner
  • Undvik hög alkoholhalt
  • Välj gärna ett vitt vin

Vinjournalens tips vin till Indisk mat


Produktbild för Falco

Falco – White Blend

Falco White Blend är gjort 50% på druvan Arinto och är ett fruktig, ungdomlig vin med inslag av honungsmelon, persika, örter och citrus.


Portugal | Vinho Verde | Art 2808 | Quinta da Raza | 79:-


Något annat?

En annan variant av rödvin som också brukar gå bra med indisk mat är de som kommer från Chianti. Dessa är ofta mer utstickande när det gäller struktur istället för fruktighet. Även shiraz från Australien, grenache, pinot noir och zinfandel är passande alternativ. Dessa fungerar bra med de kött- och grönsaksrätter man ofta finner i det indiska köket.

Ännu bättre än rödvin är vitt vin. Här bör du tänka fruktiga, friska och syrliga viner som chablis, sauvignon blanc, chenin blanc, riesling från Alsace, gewürtztraminer, Vinho Verde och många fler. Viner som dessa fungerar bra ihop med örterna i indisk mat, samtidigt som de svalkar smaklökarna från alla kryddor.


Bildgalleri – Indisk mat till vin 

Frågor och svar


Kan man egentligen dricka vin till indisk mat?

På säkra sidan är man alltid om man väljer viner som matchar exceptionellt bra med ett brett utbud av indiska rätter. Säkra vita viner är torr eller söt Riesling och Grüner Veltliner. Du kan också välja en mousserande rosé. eller till och med ett rött vin som Gamay som har något blommiga toner.

Passar rött vin till indisk mat?

En lätt Pinot Noir passar alltid men även ett lite mer blommigt vin av druvsorten Gamay i viner från Beaujolais. Lika lätt som Pinot Noir men lite, lite annorlunda.

Val av vin till palak paneer?

Palak paneer är en välkryddad indisk vegetarisk rätt med spenat och färskost så välj ett vin som är mjukt och runt. En Riesling från Tyskland är utan tvekan det bästa vinet för denna rätt. Lite sötare och balanserar det kryddiga.

Vilken dryck till indisk mat?

Om du inte vill dricka en indisk god öl på Systembolaget som IPA, prova prosecco eller ett pärlande ett vinho verde till indisk mat om det inte är en kraftig rätt. Det passar till palak paneer, annars välj ett rött vin till en kryddad tikka masala  
eller som vin till asiatisk biffsallad.

Måste man bara välja vitt vin till indisk mat?

Ibland tycker vi till och med att man BÖR välja ett vitt vin till välkryddad indisk mat. Indisk mat består av ganska varierande rätter, allt från curry till chili, till vegetariska Dal-rätter. Det kan ibland var svårt att hitta ett passande rödvin på en indisk restaurang om den inte är en gourmetrestaurang.

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy