I mitt kök: Jennie Walldén matchar vin och mat

district7-chardonnay-vj-artikelbild

.

Bilder på Jennie:  Magnus Skoglöf

Jennie Walldén har alltid varit matintresserad och började laga mat i 12-årsåldern. 

Men tanken på att bli tävla som Sveriges Mästerkock, skriva matböcker och öppna en restaurang, har inte alltid varit lika självklar. Hon är utbildad marknadsekonom och sociolog.

– Man får ju inte vara professionell kock för att tävla som Mästerkock. Tävlingen är för amatörer och när jag anmälde mig kunde jag inte drömma om att jag faktiskt skulle vinna. Jag gjorde det mer på kul!

Men därefter sattes Jennies professionella liv i rullning åt helt nytt håll, som TV-kock, författare och restaurangägare.

– Det här var ju vad jag ville göra och trots att jag trivdes jättebra på mitt dåvarande jobb, så hoppade jag av för att satsa på något helt nytt. Två år efter tävlingen, 2015, öppnade jag tillsammans med min man Jonas, restaurang Namu som ligger mitt i Malmö. Vi lagar koreansk fusion och det är de koreanska influenserna fast med en skandinavisk twist som är så unikt för oss.

District-7-Chardonnay - Jennie-Wallden-lagar-mat

Namu har redan fått en hel del uppmärksamhet, bland annat priset BiB Gourmand av Michelin Guide åren 2017-2019 för sina färgglada koreanska maträtter med skandinavisk touch.

Jennie själv kör gärna en koreansk BBQ och älskar Bulgogi. Hon rullar köttet i salladsblad och njuter av sidorätter som Kimchi och andra små grönsaksrätter.

Traditionellt brukar man dricka grönt te, öl eller soju till detta, men det går alldeles utmärkt att bjuda på en fruktig Pinot Noir från nya världen eller också en mer muskulös Zinfandel eller varför inte en kraftfull Barbera? 

Det märks att Jennie är vinintresserad. Hon läste till sommelier 2017 och det är ytterligare en tillgång hon har som restaurangägare.

– På Namu har vi ett 30-tal viner. Det är en relativt kort vinmeny för vi byter ut viner efter hand och får på så sätt in nya lanseringar och druvor som våra gäster kan prova.  

Både maten och vinerna ger en exklusiv känsla. Maten är vällagad och utsökt, vinvalet är genomtänkt. Men är det inte svårt att hitta bara ett vin genomgående och som passar alla olika koreanska smårätter som dukas upp under en middag?

– Det behöver inte vara svårt att välja, fast det är många som frågar. Vi har avsmakningsmenyer med dryckespaket som matchar de olika smakerna. Antingen väljer man vårt signum dryckespaket där vi serverar både koreansk öl, soju, vin och en cocktail som vi skapat för den ska matcha perfekt till just rätten den serveras till. Eller så väljer man ett mer konventionellt vinpaket där vi matchar varje rätt med till ett perfekt vin.

Och vad dricker du själv om du får välja?

– Rent generellt är jag förälskad i viner som kommer från Piemonte. Min favoritdruva är Nebbiolo som trivs lika bra i norra Italien som jag själv, säger Jennie och skrattar. Men jag tycker även om en Albariño från Spanien eller Portugal eller en Sauvignon Blanc från Loiredalen. Fast helst dricker jag vintage Champagne när jag kan och har råd!

Vi lät Jennie prova en kalifornisk Chardonnay och bad henne komponera en egen maträtt.

– Det här är ett lite mer kraftfullt vin som har en smörig ton och dessutom är lite ekad och det kräver sin mat. Jag har tänkt att det ska bli en nordost asiatisk twist på de hela. Den lilla smörigheten gifter sig bra med hollandaisen med sojan, men även med sesampotatisen. Fruktigheten i vinet blir bra och förhöjer umamin som det är mycket av i hela denna rätt. Syran kommer till sin rätt när den får jobba med fetman i såsen.

District7-Chardonnay - Jennie-Wallden-sotad-lax
© Jennie Walldén

Sotad lax med brynt sojahollandaise och sesampotatis

  • 700 gr laxsida utan skinn, i 4 bitar
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 300 gr smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk japansk soja
  • 3 msk sherryvinäger
  • 900 gr små fasta potatisar
  • 4 msk hårt rostade vita sesamfrön
  • 2 msk sesamolja
  • 2 nypor flingsalt
  • 150 gr sockerärtor
  • 1 pkt krasse
  • salt och nymalen svartpeppar
  • neutral matolja att steka i

Sockra, salta och peppra laxen.

Bryn smöret i kastrull tills det är hasselnötsbrunt och doftar kola. Dra av från värmen och låt svalna något.

Koka potatis, häll av vattnet och låt ånga bort sista vätskan.

Mortla de rostade sesamfröna. Ringla sesamoljan på potatisen, strö på mortlad sesam och flingsalt.

Lägg äggulor, sherryvinäger samt soja i en kastrull på låg medelvärme. Vispa till en fluffig smet. Akta så det inte är för varmt, då blir det äggröra i kastrullen. Dra av från plattan. Droppa sedan i smöret, lite i taget under konstant vispning till en fluffig och ganska fast sås.

Stek sockerärtor på hög värme i ca 1 minut. Lyft bort från stekpannan och ställ åt sidan.

Stek laxen på hög medelvärme, ca 2 minuter per sida. Klipp krasse och strö över. Servera lax med sojahollandaise, sesampotatis och sockerärtor.

”En välgjord Chardonnay”

Många av våra läsare känner säkert igen familjeföretaget Scheid Family Wines i soliga Monterey genom deras populära District 7 Pinot Noir. Här kommer den kritikerrosade District 7 Chardonnay (70893) från samma vinmakare, Dave Nagengast, som även har skapat denna fräscha och stiliga Chardonnay som övertygar i både smak, kvalitet och pris.

Chardonnaydruvan har fått mogna långsamt och jämnt och de plockas först när de är som sötast har fått sin fulla smak så man får ett lite mer komplex jänkar-chardonnay med en god och generös stil.

District 7 Chardonnay har en betonad torr och aromatisk, raffinerad stil med en fin fatkaraktär och passar utmärkt till Jennies sotade lax med en umami-twist. Vinet är krämigt, fylligt samtidigt mycket friskt med en intensiv fruktpalett. Sötsyrlig ananas blandas med ung ek, grönt äpple och fräsch citronmaräng samt ett stänk av vanilj och krämig smörkola. Vinet har kraft och en smidig balans i syran som ger en snygg, lång finish.

District 7 Chardonnay finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och vinn Jennies matbok!

District7-Chardonnay-Jennie-Walldens-bok

Detta är ett typiskt exempel på Jennies färgglada matlagning. DU som anmäler dig som prenumerant på vårt nyhetsbrev från och med IDAG och får vintips, recept och lite kul fakta kring viner, druvor och regioner är med i utlottningen av ett signerat exemplar av Jennies signerade matbok ”Mycket smak på nolltid: Asiatiskt gott på 10, 20, 30 minuter”

Boken är en perfekt idéspruta för alla som vill äta lite mer exotiskt och gott till vardagen men utan att spendera timmar i köket! Beroende på hur bråttom du har kan du laga maten på 10, 20 eller 30 minuter!

Gör så här:

District7-Chardonnay - anmälan-till-nyhetsbrev
  • Besök hemsidan https://www.vinjournalen.se/
  • På höger sida ser du en liten ruta ”Vill du ha vårt nyhetsbrev?”
  • Där skriver du i din mejladress. Klart! Du deltar i utlottningen! 

Du har 5 dagar på dig – Vinjournalen meddelar vinnaren den 10 december!

Läs några fler intervjuer:

Tierhoek Sauvignon Blanc

Aromatisk och fruktdiven Sauvignon Blanc

Artikelnummer: 6468

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Sydafrika, Western Cape

Alkohol: 14 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna