Det finns måste trevliga och goda druvor som kanske lite mer okända. Mencia och Gordello börjar bli heta druvsorter internationellt och det är alltid spännande att upptäcka lite mer exceptionella viner. Om du tycker om vin, bör du inte missa dessa två druvsorter, en vit och ett röd druva. Vinet ligger i 150 kr klassen, men glöm inte bort att beställa på systemet.
Vit druva – Gordello

En udda vit druva sort is Godello från Galicien och Bierzo i nordvästra Spanien med bra syra och lång eftersmak. Godello ger ett mjukare, fylligare och komplext vin med smak av mineraler och exempelvis blommor, citrus och päron, kryddor. Gordello är en trendig druva med frisk syra som är elegant och balanserat. Druvorna skördas i slutet av september.

Godello ökar ständigt i popularitet och kan även ibland blandas med lokala druvor som exempelvis Albariño, som påminner lite om Chardonnay. Godello druvan är mångsidig och något neutralt, kraftigt reflekterande i sina dofter och smaker av karaktör hos olika vinmakare.
Exempel på ett vin med 100% Gordello i Systemets beställningssortiment är det fatjästa Godello 2012.

  • Utseende: ljust fyllig gul färg
  • Doft: Intensiv, nyanserad med toner av blommor och fat.
  • Smak: Fylligt & Smakrikt, elegant, nyanserad och intensiv med smak av citrus, blommor. Mandel och en lätt fatton.
  • Matcha gärna med lagrad ost, grillad fisk, skaldjur och ljusa fågelrätter.

Röd druva – Mencia

Mencia är en ganska kräsen druva eftersom den har en tendens till låg avkastning. Kanske är den därför så utmanande för både vinproducenter och spännande att prova för vinälskare. Druvan ger komplexa, potentiellt långlivade viner som utvecklas långsamt och passar därför bra för att lagra.

Mencia är en violettröd regional spansk druva från nordvästra delen i Spanien, som trots att den är en doldis är riktigt god. Det är egentligen en gammal druva som funnits i närmare 2000 år. På senare tid har Mencia fått en riktig revival och klassas nu som en av världen hetaste druvor internationellt. Viner som är gjorda av 100% Mencia har en jordnära, vegetabilisk karaktärer och med en nyans av stenig mineral.
Exempel på ett vin i Systemets beställningssortiment är Guimaro Finca Meixeman 2012.

  • Utseende: Mörkt blåröd
  • Doft: Intensiv, nyanserad med toner av vildhallon, violer, lakrits och örter
  • Smak: Elegant, nyanserad och intensiv med fina toner av hallon och skogsbär, örtkryddor och en lätt fatton
  • Mencia passar utmärkt till kött, kyckling eller anka.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy