Hem » Vin & Mat » I mitt kök: Laga Jovan Radomirs läckra kalvgryta med okra

I mitt kök: Laga Jovan Radomirs läckra kalvgryta med okra

jovanfront - Vinjournalen.se

Med rötterna på Balkan med fötterna i Sverige – så kan man beskriva programledaren Jovan Radomir som vi ska prata och laga mat tillsammans  med. Just idag lanserar han sin andra kokbok som heter Balkan – mat, människor och minnen. Fast egentligen handlar den här häftiga kokboken om traditioner och rötter.

– Dina rötter är fascinerande, de talar om vem du är. Jag har alltid haft starka band till mina rötter i Balkan trots att jag kom till Sverige redan som liten. Och ju äldre man blir, desto intressantare tror jag att det är, det här med ursprung. Man måste förstå var man kommer ifrån, sin historia, för att kunna blicka framåt.

balkanbok - Vinjournalen.se

Kanske är Jovan, precis som vi alla, rädd för att tappa fotfästet och glömma sina rötter – och alla goda matrecept också, för den delen. I den nya boken handlar det om människor, historier, besök, minnen, dofter, smaker, mat och vin.

– Balkan är en region som givetvis ligger mig så varmt om hjärtat. Här finns så många olika regionala kök, mycket grönt och ekologiskt, enkla, vardagliga rätter som är goda. Jag har skrivit om olika smakriktningar i boken för att visa detta och försöka föra många goda och smakfulla recept vidare.

Jovan skrattar på det där sättet som vi alltid ser honom göra i tv-rutan och det verkar alltid som om han har många olika järn i elden. Mycket musik och en hel del sport. En del lysande dokumentärer. Han skrev också den engelska texten till låten Destiny, som var Serbiens bidrag i Mello ett år. I oktober kommer en helt ny tv-dokumentär som bland annat handlar om just det här med att hitta sina rötter. Programmet heter När Olle mötte Sarri.

– Jag spelade fotboll med skådespelaren Olle Sarri och vi började prata om hans samiska rötter. Det är jätteintressant!

gryta - Vinjournalen.se

– Olle och jag reste runt och gjorde en mycket spännande och känslofylld resa där vi letar efter hans samiska rötter. Helt otroligt vad jag kände igen mig från Balkan där folk också kan bjuda på sig själva. Man känner sig välkommen och omfamnad av  gästvänligheten och generositeten. De bjöd in oss, dukade fram det kallskurna renköttet, dunkade en i ryggen, skrattade.  Framförallt såg jag en enorm stolthet för sitt ursprung.

Jovan håller upp ett glas rött vin, hackar vitlök och skivar en aubergine. Han lagar han Turli Tava, en Makedonsk medelhavsgryta med kalvkött, okra, lök och tomat. Dessa läckra färger och aromerna fyller köket. Det ser ut som en riktigt häftig höstgryta. Receptet är en av de många goda maträtter som finns i den nya boken:

 • 500 g kalvlägg utan ben
 • 3 gula lökar
 • 4 stora morötter
 • 4 potatisar
 • 3 + 1 tomater
 • 5–6 bitar okra
 • 3 vitlöksklyftor
 • 3 auberginer
 • 2 små pumpor
 • 100 g ris
 • salt & peppar
 • 1 msk paprikapulver
 • olivolja
 • 5 dl vatten

Skala och skiva tomater och grovtärna resten av grönsakerna samt potatisen. 

Värm olivolja i en stor kastrull. Lägg i lök och morötter och låt dem få färg, därefter potatisen och okra. Salta, peppra och lägg i vitlöken. Häll i vattnet och låt det puttra i 15–20 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Skala och skiva auberginerna och pumporna och lägg i kastrullen – de måste i mot slutet annars blir det bara mos av dem. Strö över paprikapulver och rör om ordentligt. Lägg sedan i tomaterna och låt allt småputtra i 10 minuter till på svag värme. Lägg därefter i det sköljda riset. Blanda allt ordentligt.

dolina - Vinjournalen.se

Skär köttet i inte alltför små bitar och stek det lätt i olja. Lägg köttet i en lergryta. Tillsätt grönsakerna från kastrullen och blanda försiktigt. Täck gärna grytan med skivor av den sista tomaten. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 180 grader i 60–80 minuter beroende på ugn. Man kan ta bort locket efter 1 timme for att få lite extra färg på ytan.

Och vad har Jovan i glaset? Vin från Balkan så klart.

Dolina Barrique är ett medelfylligt rött vin från Serbien som finns att beställa på Systembolaget (SB 70426) och som kommer från Bacina Vino, en vingård som startats av några vinentusiaster från Helsingborg. Här gör man rött, vitt och rosévin. Det röda vinet är gjort av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot med lite Cabernet Franc i blandningen. Härlig arom med en druvtypisk dominans av Cabernet Sauvignon med fin fatkaraktär och fullt av mogna mörka bär. Snyggt avslut med en viss eldighet. Det här är ett mycket mjukt rödvin som passar perfekt till vår makedonska kalvgryta. Lena tanniner, mycket avmätt och smakfullt. Har dessutom en fin potential för att lagras.

Ett smakrikt och aromatiskt trevligt vin med rund kropp där vinets smaker ska balansera och förhöja maträtten. Inte för mycket tanniner som tar över och gör måltiden.

Dolina Barrique | SB 70426 | Serbien | 13,5 % | 106 kr

Nu äter vi!

balkanbok - Vinjournalen.seVinn Jovans bok!

Här kan du vinna Jovans nya kokbok Balkan – mat, människor och minnen. Gör så här: Gå in på vår hemsida Vinjournalen.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Alla som anmäler sig från och med den 15 augusti deltar i utlottningen. Vinnare koras på måndag den 20 augusti och meddelas via Facebook och e-mejl.

Läs tidigare intervjuer i serien ”I mitt kök”

Frågor och svar:

Vad handlar Jovan Radomirs nya kokbok om?

Jovan Radomirs nya kokbok handlar om traditioner och rötter, människor, historier, besök, minnen, dofter, smaker, mat och vin.

Varför är det viktigt att förstå sina rötter enligt Jovan Radomir?

Enligt Jovan Radomir är det viktigt att förstå sina rötter för att kunna blicka framåt och för att inte tappa fotfästet och glömma sina rötter.

Vad handlar Jovans kommande tv-dokumentär om?

Jovans kommande tv-dokumentär handlar om att hitta sina rötter och heter “När Olle mötte Sarri”.

Vilken maträtt lagar Jovan Radomir i artikeln?

Jovan Radomir lagar en makedonsk medelhavsgryta med kalvkött, okra, lök och tomat som heter Turli Tava.

Vilket vin rekommenderar Jovan Radomir till sin makedonska kalvgryta?

Jovan Radomir rekommenderar Dolina Barrique, ett medelfylligt rött vin från Serbien som är gjort av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot med lite Cabernet Franc i blandningen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.