I mitt kök: Laga Jovan Radomirs läckra kalvgryta med okra

Med rötterna på Balkan med fötterna i Sverige – så kan man beskriva programledaren Jovan Radomir som vi ska prata och laga mat tillsammans  med. Just idag lanserar han sin andra kokbok som heter Balkan – mat, människor och minnen. Fast egentligen handlar den här häftiga kokboken om traditioner och rötter.

– Dina rötter är fascinerande, de talar om vem du är. Jag har alltid haft starka band till mina rötter i Balkan trots att jag kom till Sverige redan som liten. Och ju äldre man blir, desto intressantare tror jag att det är, det här med ursprung. Man måste förstå var man kommer ifrån, sin historia, för att kunna blicka framåt.

Kanske är Jovan, precis som vi alla, rädd för att tappa fotfästet och glömma sina rötter – och alla goda matrecept också, för den delen. I den nya boken handlar det om människor, historier, besök, minnen, dofter, smaker, mat och vin.

– Balkan är en region som givetvis ligger mig så varmt om hjärtat. Här finns så många olika regionala kök, mycket grönt och ekologiskt, enkla, vardagliga rätter som är goda. Jag har skrivit om olika smakriktningar i boken för att visa detta och försöka föra många goda och smakfulla recept vidare.

Jovan skrattar på det där sättet som vi alltid ser honom göra i tv-rutan och det verkar alltid som om han har många olika järn i elden. Mycket musik och en hel del sport. En del lysande dokumentärer. Han skrev också den engelska texten till låten Destiny, som var Serbiens bidrag i Mello ett år. I oktober kommer en helt ny tv-dokumentär som bland annat handlar om just det här med att hitta sina rötter. Programmet heter När Olle mötte Sarri.

– Jag spelade fotboll med skådespelaren Olle Sarri och vi började prata om hans samiska rötter. Det är jätteintressant!

– Olle och jag reste runt och gjorde en mycket spännande och känslofylld resa där vi letar efter hans samiska rötter. Helt otroligt vad jag kände igen mig från Balkan där folk också kan bjuda på sig själva. Man känner sig välkommen och omfamnad av  gästvänligheten och generositeten. De bjöd in oss, dukade fram det kallskurna renköttet, dunkade en i ryggen, skrattade.  Framförallt såg jag en enorm stolthet för sitt ursprung.

Jovan håller upp ett glas rött vin, hackar vitlök och skivar en aubergine. Han lagar han Turli Tava, en Makedonsk medelhavsgryta med kalvkött, okra, lök och tomat. Dessa läckra färger och aromerna fyller köket. Det ser ut som en riktigt häftig höstgryta. Receptet är en av de många goda maträtter som finns i den nya boken:

  • 500 g kalvlägg utan ben
  • 3 gula lökar
  • 4 stora morötter
  • 4 potatisar
  • 3 + 1 tomater
  • 5–6 bitar okra
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 auberginer
  • 2 små pumpor
  • 100 g ris
  • salt & peppar
  • 1 msk paprikapulver
  • olivolja
  • 5 dl vatten

Skala och skiva tomater och grovtärna resten av grönsakerna samt potatisen. 

Värm olivolja i en stor kastrull. Lägg i lök och morötter och låt dem få färg, därefter potatisen och okra. Salta, peppra och lägg i vitlöken. Häll i vattnet och låt det puttra i 15–20 minuter, rör om med jämna mellanrum.

Skala och skiva auberginerna och pumporna och lägg i kastrullen – de måste i mot slutet annars blir det bara mos av dem. Strö över paprikapulver och rör om ordentligt. Lägg sedan i tomaterna och låt allt småputtra i 10 minuter till på svag värme. Lägg därefter i det sköljda riset. Blanda allt ordentligt.

Skär köttet i inte alltför små bitar och stek det lätt i olja. Lägg köttet i en lergryta. Tillsätt grönsakerna från kastrullen och blanda försiktigt. Täck gärna grytan med skivor av den sista tomaten. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen på 180 grader i 60–80 minuter beroende på ugn. Man kan ta bort locket efter 1 timme for att få lite extra färg på ytan.

Och vad har Jovan i glaset? Vin från Balkan så klart.

Dolina Barrique är ett medelfylligt rött vin från Serbien som finns att beställa på Systembolaget (SB 70426) och som kommer från Bacina Vino, en vingård som startats av några vinentusiaster från Helsingborg. Här gör man rött, vitt och rosévin. Det röda vinet är gjort av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot med lite Cabernet Franc i blandningen. Härlig arom med en druvtypisk dominans av Cabernet Sauvignon med fin fatkaraktär och fullt av mogna mörka bär. Snyggt avslut med en viss eldighet. Det här är ett mycket mjukt rödvin som passar perfekt till vår makedonska kalvgryta. Lena tanniner, mycket avmätt och smakfullt. Har dessutom en fin potential för att lagras.

Ett smakrikt och aromatiskt trevligt vin med rund kropp där vinets smaker ska balansera och förhöja maträtten. Inte för mycket tanniner som tar över och gör måltiden.

Dolina Barrique | SB 70426 | Serbien | 13,5 % | 106 kr

Nu äter vi!

 

Vinn Jovans bok!

Här kan du vinna Jovans nya kokbok Balkan – mat, människor och minnen. Gör så här: Gå in på vår hemsida Vinjournalen.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Alla som anmäler sig från och med den 15 augusti deltar i utlottningen. Vinnare koras på måndag den 20 augusti och meddelas via Facebook och e-mejl.

 

 

Läs tidigare intervjuer i serien ”I mitt kök”

Pierre Bourée Fils Meursault

Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.

Artikelnummer: 2505

Typ: Vin, Vitt Vin

Producent: Pierre Bourée Fils Meursault

Land: Bourgogne, Frankrike (Pierre Bourée Fils Meursault)

Alkohol: 13,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons [banners_zone id=5]

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna