Hem » Vin & Mat » I mitt kök – Tareq Taylor

I mitt kök – Tareq Taylor

tarq_front - Vinjournalen.se
tareq_face

2013 vann Tareq Taylor priset ”Journalisternas Kock” och visst är han också tv-publikens kock? Förutom att han är en kritikerrosad gourmetkrögare, driver två restauranger och har skrivet ett antal böcker om mat, så kommer han också senare i år tillbaka i rutan i det populära trädgårdsprogrammet i SVT.

”Jag har en fäbless för god Champagne. När jag och min fru äter en fin middag ute, så brukar vi oftast börja med ett glas Champagne och det blir lätt så att vi också slutar med Champagne. Och jag dricker gärna goda viner till maten”, berättar Tareq för Vinjournalen.

Nyligen nylanserade Tareq sin restaurang Kockeriet i det gamla magasinhuset Malmö. Han kallar det för en kombinerad matlagningsstudio och restaurang.

”Förutom våra events, fester och kurser kommer vi nu också att hålla öppet onsdag- till lördagskvällar i veckan som en helt vanlig restaurang.”

Tareqs matglädje

Det är förstås genialiskt, eftersom han gärna vill samla glada och matintresserade människor omkring sig. Det är snart sju år sedan han tog över driften på Slottsträdgårdens Kafé  som blivit en populär malmöoas bland växter och blommor. För den internationella publiken är han mest känd för BBC-serien Tareq Taylor’s Nordic Cookery som sänds i över 100 länder världen över.

Tareq är killen som gärna drömmer stort kring unika och spännande matkoncept – och hans drömmar verkar alltid omsättas i praktiska idéer. Han lever ett härligt matliv under mottot:

”Inget annat motto än att mat ska lagas med glädje! För mig är det en självunderhållande kärlek. När jag kontinuerligt lagar god mat, så har jag alltid mycket kvar att ge!”

promobokHambugare à la Tareq

Hemma hos Tareq lagas oftast spontana rätter av ekologiska råvaror och med en mix av egenodlade grönsaker och kryddor. De som följt Tareq laga mat TV upptäcker snart att all matlagning är okomplicerad. Inga tillkrånglade recept, utan mat som alla kan laga. Mycket crossover food och internationell inspiration och mat som kan lagas med vin.

”Vi åker varje år till södra Frankrike och då tar med mig viner hem. I Coq au Vin eller en Salt in Bocca är vinet ju en nödvändig ingrediens. ”

Idag ska Tareq laga den smarrigaste och enklaste hamburgaren du någonsin ätit och god, vinägrettesauterad lök.  Perfekt för första utegrillen! Titta på hur han formar hamburgaren på ett så smart sätt, så att den inte faller isär. Till detta öppnar vi en flaska Oldenburg Syrah.

”Nu kan vi inte dricka Champagne till detta,” säger Tareq och skrattar, ”men en Pinot Noir eller en Sydafrikansk Syrah mycket kropp och goda dofter skulle komplettera köttet perfekt.”

Här är filmen och det enkla receptet!

 • Köttfärs
 • Lök
 • Äppelcidervinäger
 • En kvist rosmarin
 • Lite färsk pepparrot
 • En vitlök
 • Lite smör
 • Lite salt
 • Några teskedar socker
 • Hamburgerbröd
 1. Forma färsen till hamburgare, ungefär 1,5 cm tjocka.
 2. Skär några lökar i små bitar och stek i lite smör.
 3. Häll på c:a 1,5 dl vinäger och några teskedar socker. Låt löken fräsa till den är genomskinlig och mjuk.  Klar!
 4. Släng i lite salt i den heta stekpannan. Lägg i hamburgarna, en generös klick smör och en kvist rosmarin tillsammans med vitlöksklyftan och stek några minuter på varje sida.
 5. Riv pepparroten.
 6. I hambugerbrödet: börja med lite sallad, lägg på hamburgaren, vinägerlöken och lite pepparrot. Voilà!

oldenburgOldenburg Vineyards Syrah 2013 (nr 2008)

I den härliga regionen Stellenbosch, fem mil öster om Kapstaden och Oldenburg Vinyards, har den kände vinmakaren Philip Constadiu komponerat denna rubinröda, spännande Syrah med elegant mineralitet och lite karamelldjup, örtiga toner samt en härlig fräschör och mjuka tanniner. Den fina delikata pepparsmaken och dofterna av kryddor, bär och ceder matchas fint till hamburgaren eftersom det är ett nyanserat och smakrikt vin med fin balans och distinkt fatkaraktär. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar som är högt belägna i Banghoek Valley.

Oldenburg Vinyards ägs av Adrian Vanderspuy sedan 2004. Här odlas druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Chardonnay and Chenin Blanc. Men glöm inte ta med korkskruven om du, som Tareq, äter ute!

Var med och tävla om Tareqs senaste bok!

bok1

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedanför innan den 15 april så är du med in utlottningen om boken Mat som gör gott: ny vardag med Tareq Taylor. Vinnare dras och meddelas under våra nyheter!

Frågor och svar:

Vad vann Tareq Taylor för pris 2013?

Tareq Taylor vann priset ”Journalisternas Kock” 2013.

Vad kallas Tareqs restaurang i Malmö?

Tareqs restaurang i Malmö kallas Kockeriet.

Vad är Tareqs motto när det gäller matlagning?

Tareqs motto när det gäller matlagning är att mat ska lagas med glädje.

Vilket vin rekommenderar Tareq till hamburgaren?

Tareq rekommenderar en Pinot Noir eller en Sydafrikansk Syrah till hamburgaren.

Vad kan man vinna genom att anmäla sig till Vinjournalens nyhetsbrev?

Genom att anmäla sig till Vinjournalens nyhetsbrev innan den 15 april kan man vara med i utlottningen av Tareqs senaste bok ”Mat som gör gott: ny vardag med Tareq Taylor”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.