Idag ska vi laga grekiska lammköttbullar, Keftedes, med mängder av spännande örtkryddor. Till det dricker vi ett grekiskt rödvin från Makedonien. Som vanligt får du recept och vintips.

Keftedes

  • Blanda ½ dl ströbröd med lite vatten och ½ pressad citron i en skål
  • Lägg sedan i c:a 500 g lammfärs
  • 2 pressade vitilökslyftor
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 stor näve hackad persilja
  • samt några msk av timjan, rosmarin, basilika och oregano
  • avsluta med att lägga i ett ägg
  • krydda med salt och svartpeppar

Arbeta ihop färsblandningen så att den blir smidig, täck över och låt stå en halvtimme i kylen. Stek köttbullarna några minuter i het olivolja. Lägg över dem i en gryta med tomatsås.

Tomatsås

1 burk passerade tomater kryddas med lite socker, salt, oregano och persilja. Lägg gärna i en gul lök om du vill och en klyfta vitlök. Låt allt puttra ett litet tag och lägg sedan in dina stekta köttbullar och låt dem sjuda i såsen på svag värma och genomkokas i 10 min. Smaka av när det gäller kryddor. Servera gärna med kokt ris och en god grekisk sallad på tomat, rödlök och svarta oliver.

AGIORGITIKO1Vintips: Ktima Kir-Yianni 2012

(2850) 109 kr

Det känns nästan självklart att servera Keftedes med ett vin från Makedonien, så varför inte prova ett typiskt grekiskt vin med fatkaraktär? Ktima Kir-Yianni är producerat av druvorna Xinomavro, Merlot och Syrah och har en intensiv arom av röda bär, viol och kryddor som mynta, kakao och rosor. Här samsas strävhet med en bra fyllighet och hög syra. Detta är ett vin som mår mycket bra av att luftas och utvecklas i glaset.

Kir-Yianni Estate ligger i Naoussa  i regionen Imathia och har rönt ganska mycket uppmärksamhet för sina goda viner. 1968 köpte Yiannis Boutaris 50-hektar vingård i området Naoussa och här planterades främst den grekiska druvan Xinomavro, som betyder ”syra och svärta” på grekiska. Prova den ädla druvan Xinomavro som är faktiskt en av världens mest sällsynta röda druvor med ursprung från nordvästra Grekland.

Lär dig lite mer om Naoussa och druvan Xinomavro av Stellios Boutaris, vinmakare på Kir-Yianni Estate.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy