Hem » Vin & Mat » I mitt kök – Peter Streijffert lagar moussaka & vi tipsar om ett gott Rhônevin

I mitt kök – Peter Streijffert lagar moussaka & vi tipsar om ett gott Rhônevin

peterfront

Du kanske känner igen Peter Peter Streijffert från Go’kväll i Svt? Peter är killen som pratar om grön mat och har gatuodling i Hammarbyhöjden i Stockholm, driver en popup-restaurang och spelar ukulele.

Till att börja med är Peter en riktigt duktig kock som är en fena på häftiga smaker och läckra kombinationer. Han håller kurser och föreläser om hur man kombinerar vin med mat och ekologisk odling och han brukar prova så där några tusentals viner om året. I dagarna kommer hans nya gröna bok ut som heter Vego & Vin – rätt vin till vegetarisk mat som finns att köpa på Adlibris.

Men om man tror att Peter enbart äter vegetarisk mat så är det helt fel.

– De senaste fem åren har jag varit deltidsvegetarian till 85 %. Min fru är vegetarian och vi äter bara grönt när vi äter tillsammans.

Peter Streijffert

Peter har skrivit ett flertal böcker om mat och vin, exempelvis boken Cava – Spaniens stjärna och tillsammans med fotografen Lasse Hallström Matduellen, Odla för köket och den prisade boken ”Smak: Mat & Vin – de bästa kombinationerna” som även vann Måltidsakademien Årets Bok inom kategorin.

Höstens nya bok handlar om att kombinera gröna rätter med olika viner, både röda, vita och bubbliga viner.  Att det roligaste är att kombinera smaker vittnar hans hemsida smakbalans.se om. Här ger Peter förslag på goda viner, ta till exempel en frisk och fräsch Grüner Veltliner eller ett Beaujolaisvin. Vilka vegetariska recept kan man kombinera tillsammans med dessa viner?

– Det var maten som drev mitt vinintresse, berättar Peter. När jag på riktigt blev matintresserad och började laga mat så följde vinet samma väg. Det går inte att laga god mat och dricka värdelöst vin. Min favoritdruva är nog Riesling eller en lätt och fruktig Beaujolais. Jag är en riktig vin- och matnörd i den bemärkelsen eftersom jag är löjligt intresserad av att kombinera smaker. Jag håller aldrig en vinprovning utan att jag parar vinet med mat, choklad eller några goda ostar.

Peter vurmar för ekologisk mat.

– Läs på etiketten, vad är det du får? Det är så viktigt att kolla innehållsförteckningen och välja ekologiska alternativ, tipsar Peter.

– Det gäller inte enbart mat utan även vin. Jag väljer gärna ett naturvin eller ett biodynamiskt odlat vin.

– Vegomaten är på frammarsch, i synnerhet när det gäller den unga generationen. Men ska man då välja vin till så är man illa ute.  Både på krogen och på Systembolaget så är det fortfarande tufft.  På krogen har man ännu inte fått upp ögonen. På matsidan gäller fortfarande genomgående fisk och skaldjur och kött.  Visst har alla restauranger idag ett vego-alternativ, men den består ofta av några trötta salladsblad eller en trist grönsaksrätt utan större kreativitet. Och med vinet är det samma sak. Väljer man en vegetarisk rätt och vill ha ett vinförslag till det, så ser de bara trötta ut och restaurangerna har ofta inte tänkt vidare.

Här är receptet på Peters vegetariska moussaka som han gärna kombinerar med ett lättare Côtes du Rhône.

Peters Moussaka – du behöver:

Peters moussaka

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 potatisar
3 msk rapsolja
2 stora tomater
1 stor morot
2 msk tomatpuré
2 tsk chilisås (sambal oelek)
2 dl svarta urkärnade oliver
1 dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
2 auberginer (à 300 g)
200 g fetaost
100 g herrgårdsost
2 dl grekisk yoghurt

Gör så här:
Skala lök, vitlök och potatis, finhacka lök och vitlök och skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Riv moroten och dela tomaterna i kvartar.
Stek lök, vitlök och potatis i 2/3 av oljan i en stekpanna, tills den får fin färg. Tillsätt morot, tomat, chilisås, tomatpuré, oliver, vatten, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 10 min.

Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Stek aubergineskivorna i resten av rapsoljan i en stekpanna ca 2 min per sida.

Varva potatisblandningen och aubergine i en lätt smord ugnssäker form.

Yoghurtblandning: Rör samman yoghurt och peppar. Häll blandningen i formen, smula över fetaosten och riv osten över.

Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.

Vintips! Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu

Côtes du Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages |Producent: Domaine des Pasquiers | Druvor: Grenache, Syrah, Mourvèdre | Art nr: 2298|119 kr 

Detta är ett ekologiskt, mustigt och fylligt purpurrött vin från Rhône om är väldigt aromatiskt med en intensiv doft av röda bär som skogshallon, plommon samt svartpeppar och härlig ton av lagerblad. Passar perfekt till mustiga grytor. Smaken är fyllig med generösa och mycket balanserade tanniner. Rhôneområdet är känt för sina aromatiska och fruktigt röd viner med lång och trevlig eftersmak. Det här vinet är typiskt för området och dessutom ett väldigt prisvärt vin för under hundralappen.

I det här vinet ryms erfarenheten från tre generationer. Egendomen Domaine des Pasquiers som grundades av Paul Lambert. Det var när hans söner Jean Claude och Philippe tog över vingården på 60-talet som man expanderade, moderniserade och gjorde en del förändringar med druvor. Därefter började resan mot det som idag är en av Rhônes erkända vingårdar som producerar fruktiga, friska viner med lång eftersmak. Idag driver Philippes son Matthieu egendomen.

 

”Ekologisk vinnare” 5/5  Alf Tumble, DN

”En generös, välgjord sydfransos med en stor mullrande, mörkröd bärkoncentration, mineraler och provencalska kryddor i maffig, klart grillvänlig, direkt vinnande stil. Gränsar till fynd. ” Sune Liljevall, Sundsvalls Tidning

”5/5 . Det här är ett maffigt vin för lite pengar. Doften är stor med en släng av nymålat på ett positivt sätt samt mogna blåbär och svarta vinbär. Smaken är fyllig och smakrik med en balanserad rundhet och kompakt fruktighet med örter och ekfat.” Ann Svensson, MittMedia

”5 getingar”/ Expressen

”90/100  Agreeable rusticity to the mouthfeel. Lovely spicy depth, ebullient fruit and ripe, grainy tannins enlivened by a delicious mineral freshness. Lots to enjoy here.”Decanter

[contact-form][contact-field label=”Namn” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-post” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Webbplats” type=”url” /][contact-field label=”Meddelande” type=”textarea” /][/contact-form]

Frågor och svar:

Vem är Peter Streijffert och vad är han känd för?

Peter Streijffert är en kock som är känd från Go’kväll i Svt. Han är också känd för att prata om grön mat och ha en gatuodling i Hammarbyhöjden i Stockholm, samt för att spela ukulele.

Vad handlar Peters nya bok om?

Peters nya bok heter ”Vego & Vin rätt vin till vegetarisk mat” och handlar om att kombinera gröna rätter med olika viner, både röda, vita och bubbliga viner.

Vilken är Peters favoritdruva?

Peters favoritdruva är Riesling eller en lätt och fruktig Beaujolais.

Vad tipsar Peter om när det gäller att välja mat och vin?

Peter tipsar om att läsa på etiketten och välja ekologiska alternativ, både när det gäller mat och vin. Han väljer gärna ett naturvin eller ett biodynamiskt odlat vin.

Vad är Peters recept på vegetarisk moussaka och vilket vin rekommenderar han till den?

Peters recept på vegetarisk moussaka innehåller bland annat aubergine, fetaost och grekisk yoghurt. Han rekommenderar att kombinera den med ett lättare Côtes du Rhône från Domaine des Pasquiers.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.