En bra vinregion är en där klimatet anses vara idealiskt, inte bara för att odla vindruvor, men som är varmt tillräckligt länge för dem att nå full mognad. Även fast det inte finns några garantier för att en viss region alltid kommer producera överlägsna kvalitetsviner, är det i allmänhet regioner där druvorna och vinerna är kända för att producera fram jämn kvalitet och kvantitet under lång tid. Det krävs rätt mängd regn och solsken samt idealisk jord för att skapa ett perfekt vinodlingsområde.

Termen DOCG-vin från Italien innebär är mer än endast Amarone och att vinet lever upp till de höga kraven från Denominazione di Origine Controllata e Garantita-reglerna. DOCG-viner anses vara de bästa av de bästa. Alla viner måste provsmakas av en representant för kommittén innan de buteljeras, för att garantera kvaliteten. Det finns totalt 73 DOCG-regioner i Italien.

Italien har 20 vinregioner, större och mindre regioner, kända och mer okända regioner som alla producerar vin i en större och mindre omfattning.

Om man ser till både kvantitet och kvalitet som är de tre största DOCG regionerna

  • Toscana
  • Piedmont
  • Veneto

Som med all internationell klassificering, så skapades denna standard för att förbättra kvalitén skapades denna standard för att förbättra kvalitén på de italienska vinerna och baserades på det franska AOC-systemet. Oftast avser en DOCG-utnämning en hel vinregion, exempelvis är hela Toscana en DOCG.

I teorin innebär detta att alla vingårdar i området och de viner de producerar möter den angivna standarden. Det betyder att, när man köper ett italienskt DOCG-vin, så köper man ett vin av toppklass som är av den högsta kvalitén av vinerna som produceras i landet.

 

Här finns lite mer att läsa om när det gäller italienska viner: 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy