Hem » Vin Fakta » Guide – Hur klassificeras vin?
Vin Fakta

Guide – Hur klassificeras vin?

wineglasses-isolated-on-black - Vinjournalen.se

Land-delen borde vara uppenbart, eftersom det hänvisar till det land där vinet produceras, men du bör även vara medveten om att det även anger var det särskilda vinet utformats och är inte alltid en indikation till var vindruvor som används för att skapa vinet, odlades. Det finns några vingårdar som importerar druvor från bortom gränserna till sina blandningar. Detta gör nödvändigtvis inte sämre viner, valet är ofta taget från stora producenter då deras lokala skördar inte räcker till etc.

Region

Medan Land är överlägset och, på goda grunder, den största i landmassa klassificering av vin och den mest flagranta, måste denna klassificering delas upp i mer hanterbara delar. Dessa beskrivs som Regioner eller rättare som vinregioner. Generellt sett baseras en vinregion delvis på den geografiska placeringen av området och anger även ett inom varje land där en betydande mängd vindruvor odlas. I de flesta fall är regionen döpt efter de viner som produceras i den.

Till exempel; i Frankrike är tre av de mer kända vinregionerna Bourgogne, Bordeaux och naturligtvis Champagne. Var och en av dessa regioner indelas ofta i sub-regioner som kan beteckna vin, vilken typ av vindruvor eller ett visst geografiskt område inom huvudområdet. Till exempel delas Bourgogne in ytterligare i Côte d’Or, Côte de Beaune osv.

En bra vinregion är en där klimatet anses vara idealiskt, inte bara för att odla vindruvor, men som är varmt tillräckligt länge för dem att nå full mognad. Även fast det inte finns några garantier för att en viss region alltid kommer producera överlägsna kvalitsviner, är det i allmänhet regioner där druvorna och vinerna är kända för att producera fram jämn kvalitet och kvantitet under lång tid. Det krävs rätt mängd regn och solsken samt idealisk jord för att skapa ett perfekt vinodlingsområde.

Terroir

Terroir kan översättas till mark och används i vinindustrin för att omfatta klimat, geografi och de särskilda geologiska egenskaperna ett specifikt område där vinrankor odlas har. Denna term används även i andra lantbruksområden såsom tomater, kaffe och ost. I huvudsak används termen terroir mer för att beskriva egenskaperna hos ett visst område och är grunden till drifttillstånd – eller Appellation d’origine contrôlée – systemet. Detta system har en standard som de flesta andra appellation-system och vinlagar har grundats på.

Den mest grundläggande förutsättningen av terroir-konceptet är att det är själva marken som skapar de unika smaker och aromer i alla odlade vindruvor. I Frankrike är terroirs resultatet av århundraden av iakttagelser. Vinproducenter har studerat de ofta subtila och ibland stora skillnaderna i de olika regionerna, de olika vingårdar och ibland även enskilda tomter i en viss vingård.

Under denna tid började de franska vinodlarna förstå tanken att begreppet terroir bäst kan användas för att beskriva de unika sätt på vilka marken spelade en nyckelroll i de viner som skulle framställas från druvor som odlas i den. Medan fransmännen kan göra anspråk på ursprunget till termen och begreppet terroir, går samma grundkoncept långt tillbaka i antiken då vinproducenter även så här långt tillbaka, var väl medvetna om hur marken i olika delar av världen hade större effekt på vinerna som producerades, ofta från samma sorter av vindruvor.

Även de gamla grekerna förstod detta begrepp då dessa vinproducenter skulle stämpla sina amforor med ett sigill som användes för att beteckna den region där vinet producerats. Det var i den franska regionen Bourgogne som det moderna systemet för Terroirs först utvecklades av de enda läskunniga männen i regionen. Här skulle Cistercian och benediktinermunkarna genomföra långsiktiga observationer av jorden, druvorna och vinerna som framställts från dem i kyrkans stora egendomar. De använde denna information för att fastställa gränserna av de olika Terroirs, varav många är oförändrade även i dag.

Appellationer

Medan terroir är ett särskilt område som definierar de grundläggande typerna av vin som produceras i ett visst område, var ändå detta inte tillräckligt specifikt för franska vinproducenter. Vad de sökte var ett sätt att beteckna specifika och unika viner som kunde odlas i en terroir. Dessutom att en appellation är ett skyddat område där vinproducenter lever upp till de strikta normer för ett vin som odlas i området, ha rätt att märka vinet med beteckningen och att ingen annan från någon annanstans i världen skulle kunna göra det.

Detta system har använts för att skydda vissa typer av vin, till exempel om du gör ett mousserande vin utanför regionen Champagne, kan du inte kalla det för champagne. En Sangiovese som görs utanför Toscana i Italien, får inte märkas som Chianti, även om den är gjord av samma sorts vindruva.

I vinvärlden har hur markerna dissekeras och märks en stor inverkan, inte bara på kvaliteten av de viner som produceras där, men hur de uppfattas i resten av världen. Dessa beskrivningsmetoder är ofta hett debatterade mellan vinmakare, men de är i stort helt accepterade av inte bara Frankrike, men i hela världen. Att få mer förståelse om hur det fungerar, är en bra nyckel till att kunna välja viner, även de av samma sort, som är mer i enlighet med dina önskemål.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan land och region när det gäller klassificering av vin?

Land hänvisar till det land där vinet produceras medan region anger var en betydande mängd vindruvor odlas inom varje land där viner produceras.

Vad är terroir och hur påverkar det vinproduktionen?

Terroir är marken där vinrankor odlas och det omfattar klimat, geografi och de särskilda geologiska egenskaperna i ett specifikt område. Det påverkar vinproduktionen genom att skapa unika smaker och aromer i de odlade vindruvorna.

Vad är en appellation och hur skyddar den vissa typer av vin?

En appellation är ett skyddat område där vinproducenter lever upp till de strikta normer för ett vin som odlas i området. Det skyddar vissa typer av vin genom att endast de som uppfyller kraven får märkas med beteckningen.

Varför är det viktigt att förstå klassificeringen av vin?

Att förstå klassificeringen av vin hjälper dig att välja viner som passar dina önskemål och smakpreferenser. Det kan också hjälpa dig att förstå varför vissa viner är dyrare än andra.

Vilka är några av de mest kända vinregionerna i Frankrike?

Bourgogne, Bordeaux och Champagne är tre av de mest kända vinregionerna i Frankrike.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay artikel nummer 7895101 från producenten Jean Biecher från området Frankrike - Vinjournalen.se
Moulin Blanc Sauvignon Blanc Chardonnay
Pris:101 :-
Artikel nr:7895101
Smak fruktig, krusbär, lime, örter, gula äpplen, aromatisk
Arom gula äpplen, krusbär, lime, örter, fruktig, aromatisk
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorSauvignon Blanc, ChardonnayAlkohol12.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
3 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.