Italien är en av de äldsta vinproducerande länderna i världen. Italienska viner är kända över hela världen för sitt breda utbud, sina många olika stilar och sina ånga olika goda röda och gröna druvor. Druvor odlas i nästan alla delar av landet och det finns mer än en miljon vingårdar som producerar vin. Det är kanske inte så konstigt att det faktiskt finns fler än 350 dokumenterade italienska druvor av de kanske upp emot 500 druvor som finns i landet.


Snabbmeny för denna artikel

Skapandet av viner är en passion i Italien, vissa går så långt som att kalla det för en besatthet. Vinmakarna här har så många olika sorters inhemska italienska vindruvor att välja på att de kan göra en fantastisk mångfald av viner.

Fram till 1900-talet framställdes Italiens viner på enbart inhemska italienska druvor, men idag importeras många vindruvssorter från Frankrike och Spanien. Bland dessa är Cabernet Sauvignon och Merlot viktiga för att framställa Italiens berömda Supertoskanor.

Vinjournalens Sangiovese tips


Produktbild för Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Sangiovesedruvan får verkligen lysa fram i det här vinet från Toscana. Kryddig, balanserad, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, skogshallon, pomerans, kakao och pinjenötter.

Italien | Toscana | Art 3097 | Fattoi | 259:-


De främsta inhemska italienska druvor

Det finns alltså fler inhemska druvor i Italien än i något annat vinproducerande land i världen. Trots att det odlas många importerade vinsorter i Italien, så utgör de inhemska druvorna merparten av vinerna som produceras här.

  • Aglianico: En av de bästa italienska rödvinsdruvorna.
  • Malvasia: En av de bästa italienska vitvinsdruvorna.
  • Sangiovese: Den mest berömda rödvinsdruvan från Italien.
  • Barbera: Den mest planterade druvan.
  • Nebbiolo: Regionen Piemontes stolthet.
  • Primitivo: Italiens mosvarighet till Zinfandel.
  • Montepulciano: Helst Montepulciano d’Abruzzo!!
  • Verdicchio: En grön och populär druva.

Bildgalleri – italienska Druvor

Frågor och svar

Vilka är dom vanligaste italienska druvorna?

Sangiovese är den mest planterade druvan i Italien följt av Pinot Grigio, Trebbiano och Glera.

Hur många druvsorter kommer från Italien?

Det är uppskattat att Italien har ca 300 inhemska druvsorter, men kan finnas så många som 2-3000 variationer som existerar just nu. Några av de kändaste är Nebbiolo, Sangiovese & Barbera

Gör man Cabarnet sauvignon i Italien?

Cabarnet Sauvignon planteras runt om i Italien, speciellt i Toscana och deras “Super-Tuscans”.

Vilka druvor är bäst i Italien?

Vilka druvor som är bäst beror på vem man frågar, men några av de exklusivaste vinerna från Italien är gjort på bla Nebbiolo, Sangiovese och Amarone-druvorna Corvina, Corvinone & Rondinella.

Var gör man bäst vin i Italien?

Italiens bästa och kändaste vinregioner är Toscana, Piemonte och Veneto.


Mer nyttigt att läsa om italienska viner?

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy