Experten tipsar: Vin till räkor och skaldjur

Att para vin med skaldjur är inte alls svårt. Tänk på vikten och substansen på fisken, är den ljus, inte fet och vilket skal den har, alltså räkor. Välj alltid vitt vin.  På samma sätt så kan en bit grillad lax till och med bli bättre med rött vin.

Nästan alla typer av fisk och skaldjur tenderar att kräva ljusa vita, som Vouvray från Frankrikes Loiredal (Benoît Gautier är en bra producent) och mousserande viner som Champagne. Om skålen är kryddig, överväg ett vin med lite sötma, som en torr Alsace Gewürztraminer (försök Trimbach eller Domaine Weinbach). Om inte, överväga en Grüner Veltliner från Österrike, landets främsta vita druva. Det producerar en gom som rensar vit som, liksom Sauvignon Blanc, är mångsidig att gå med nästan vad som helst. Producent Bernard Ott gör bra, liksom Weingut Bründlmayer och Weingut Hirsch.

Generellt passar friska och fruktiga vita viner till räkor, men beroende på tillagningssätt och egna preferenser kan denna generalisering kompletteras med andra förslag.

  • Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
  • Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
  • Rött vin rekommenderas inte till mager fisk eller räkor, men självklart finns det undantag här också som vid recept där räkor kokas i rött vin och vitlök.

En slutsats är således att hålla sig på den vita sidan vid val av vin till räkor. Vilka vita viner som passar bäst till olika rätter följer.

  • Till friterade räkor krävs ett mousserat vin för att balansera upp den höga oljehalten.
  • Är räkorna istället stekta i smör bör smörigheten tas upp i vinet, då i en form av en ekfatslagrad Chardonnay.
  • Den lite sötare smaken i räkor går bra ihop med sötare viner som Riesling, där även citrusinslag speglar den ofta förekommande citronskivan.

Slutligen visar det sig att en klassisk kombination inte är en klassisk kombination för ingenting. Ett vitt vin är alltså ett givet val när du serverar vin till räkor, vare sig de är friterade, grillade eller råa.

 

Fler goda räkrecept:

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Producent:Caveau des Jacobins/Chateau Béthanie

Land: Jura (Jura och Savoie)

Alkohol:12 % Vol. %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna