Att para vin med skaldjur är inte alls svårt. Tänk på vikten och substansen på fisken, är den ljus, inte fet och vilket skal den har, alltså räkor. Välj alltid vitt vin.  På samma sätt så kan en bit grillad lax till och med bli bättre med rött vin.

Nästan alla typer av fisk och skaldjur tenderar att kräva ljusa vita, som Vouvray från Frankrikes Loiredal (Benoît Gautier är en bra producent) och mousserande viner som Champagne. Om skålen är kryddig, överväg ett vin med lite sötma, som en torr Alsace Gewürztraminer (försök Trimbach eller Domaine Weinbach). Om inte, överväga en Grüner Veltliner från Österrike, landets främsta vita druva. Det producerar en gom som rensar vit som, liksom Sauvignon Blanc, är mångsidig att gå med nästan vad som helst. Producent Bernard Ott gör bra, liksom Weingut Bründlmayer och Weingut Hirsch.

Generellt passar friska och fruktiga vita viner till räkor, men beroende på tillagningssätt och egna preferenser kan denna generalisering kompletteras med andra förslag.

  • Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
  • Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
  • Rött vin rekommenderas inte till mager fisk eller räkor, men självklart finns det undantag här också som vid recept där räkor kokas i rött vin och vitlök.

En slutsats är således att hålla sig på den vita sidan vid val av vin till räkor.

Vilka vita viner som passar bäst till olika rätter följer:

  • Till friterade räkor krävs ett mousserat vin för att balansera upp den höga oljehalten.
  • Är räkorna istället stekta i smör bör smörigheten tas upp i vinet, då i en form av en ekfatslagrad Chardonnay.
  • Den lite sötare smaken i räkor går bra ihop med sötare viner som Riesling, där även citrusinslag speglar den ofta förekommande citronskivan.

Slutligen visar det sig att en klassisk kombination inte är en klassisk kombination för ingenting. Ett vitt vin är alltså ett givet val när du serverar vin till räkor, vare sig de är friterade, grillade eller råa.

Fler goda räkrecept:

vin till räkor och skaldjur

Frågor och Svar om vin till räkor och skaldjur

Spelar tillbehören någon roll när jag väljer vin till räkor och skaldjur?

Tillbehören är alltid viktiga när du ska tänka på vilket vin du ska välja till din mat. Om du som exempel har många tillbehör med mycket citrus och syrliga inslag så kan ett vitt vin med hög syra passa än bättre som vin till räkor och skaldjur.

Vilken årstid är det bäst att äta räkor och skaldjur?

Normalt så är tidig höst den bästa tiden att köpa räkor och skaldjur.

Mousserande vin eller vitt vin till räkor?

Både vitt stilla vin samt mousserande vin fungerar bra till räkor men även skaldjur allmänt.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy