Experten tipsar: Vin till räkor

Generellt passar friska och fruktiga vita viner till räkor, men beroende på tillagningssätt och egna preferenser kan denna generalisering kompletteras med andra förslag.

  • Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
  • Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
  • Rött vin rekommenderas inte till mager fisk eller räkor, men självklart finns det undantag här också som vid recept där räkor kokas i rött vin och vitlök.

En slutsats är således att hålla sig på den vita sidan vid val av vin till räkor. Vilka vita viner som passar bäst till olika rätter följer.

  • Till friterade räkor krävs ett mousserat vin för att balansera upp den höga oljehalten.
  • Är räkorna istället stekta i smör bör smörigheten tas upp i vinet, då i en form av en ekfatslagrad Chardonnay.
  • Den lite sötare smaken i räkor går bra ihop med sötare viner som Riesling, där även citrusinslag speglar den ofta förekommande citronskivan.

Slutligen visar det sig att en klassisk kombination inte är en klassisk kombination för ingenting. Ett vitt vin är alltså ett givet val när du serverar vin till räkor, vare sig de är friterade, grillade eller råa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •