Här är ett enkelt recept med färska sauterade räkor som står sig utmärkt tillsammans med en god Riesling och som du kan laga på en halvtimme. Tack vara polentan blir rätten lite mer matig och mättande. Supergott! Och en riktig fest.

Riesling är den vita druvan som har sitt ursprung i Rhenlandet men druvan hittas även i Alsace i Frankrike. Detta är en aromatisk druvsort som är blommig, nästan parfymerad med hög fruktsyra. Vinerna finns som torra, halvsöta, sött och mousserande vita viner. Riesling viner buteljeras i de karaktäristiska höga, smala flaskorna som kallas ”flûtes d’Alsace”. I Tyskland växer 56000 tunnland av druvan främst i Pfalz, Mosel, Rheinhessen, Nahe och Rheingau. I Sverige finns traditionellt ganska söta Rieslingviner, men vi vill nu slå ett slag för det torra vinet. Det går att hitta torra viner även hos oss. Leta gärna efter beteckningen ”Kvalitätswein Trocken”. Det är just den torra Rieslingen som är så förnämlig och som med sin friska, fruktiga syra passar utmärkt till skaldjur av alla slag. Under och kring hundralappen finns det några bra och goda viner i Systembolagets standardsortiment. Finare (och lite dyrare) Riesling har den tyska beteckningen Spätlese eller Prädikat.

Prova exempelvis tre tips för torra viner med liten sötma. Alla är ungdomligt fruktiga med inslag av honung, citrus, päron eller persika.

  • Stürz Riesling Mosel (nr 5059) 81 kr
  • 50° Parallel Riesling Trocken (nr 5824) 91 kr
  • Künstler Riesling Qba Trocken (nr 5375) 111 kr

Servera gärna vinet vid 6-8°C, antingen som aperitif eller till fisk och skaldjur.

Polenta med sauterade räkor och spenat

  • Smält smör och olivolja tillsammans med 3 vitlökar och hackad timjan. Skala räkorna men lämna kvar svansar och sautera 2 minuter på varje sida.
  • Koka polentan enligt anvisningar och låt den kallna. Stek den som en kaka på medelhög värme på båda sidor. Skär kakan i fyrkantiga bitar som du kan lägga upp resten på.
  • Stek spenat i olivolja och blanda med vitlök, lite salt och chili.
  • Lägg upp allt på portionstallrikar. Arrangera polentan i botten.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy