Här en underbar fisksoppa fisk och skaldjur med smak av timjan och dill. Servera gärna en bit Pain Riche till. Vi föreslår att prova ett rödvin denna gång och varför inte en Pinot Noir som är kryddig och mustig och passar bra ihop med en smakrik fisksoppa? Det finns egentligen bara två regler:

 • #1: Det finns ingen absolut regel som heter att vitt vin alltid måste drickas till fisk. Den bästa kombinationen är den du själv tycker om.
 • #2: Matcha smaken av vinet med smaken på maten. Använd förnuft och känsla.

”Feskarn’s soppa”

Nej, du behöver du inte ”feska” själv utan kan handla din fisk hos Feskarn i saluhallen, en vi kommer att laga hans goda soppa! Soppan har sitt ursprung i gamla svenska och västgötska fisktraditioner. Börja så här:

Skala 8 små gula lökar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt en burk skalade tomater, lite vitt vin (eller en buljongtärning) och lite timjan. Koka ihop en kvart. Lägg ner 300 g blandad lax- och torsktärningar och koka ytterligare 5 minuter. Skala 250 g räkor och lägg i dessa.

Vispa 1 dl vispgrädde och rör försiktigt ner i soppan. Toppa med finhackad dill.

Tre olika Pinot Noir tips att prova till

 • Mustiga La Vignée 2013 – nr 5421 – 119 kr
  Ett gott Bourgognevin med bärig smak med inslag av lingon, skogshallon och gräs. Doftar lite lakrits. Det här vinet har en hög fruktsyra och matchar fisken ypperligt.
 • Nyanserade District 7 2012 – nr 6578 – 119 kr
  Ett gott nya världens vin från Monterey med doft med rostad fatkaraktär och med inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, kaffe och nougat. Ganska fylligt vin med bra eftersmak av pomerans.
 • Kryddiga Künstler Tradition 2012 – nr 2249 – 115 kr
  Ett gott vin från regionen Rheingau i Tyskland med mustig och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, lingon och kanel. Mindre fylligt men mer fuktigt.

Lär känna fler av de goda Pinot Noir vinerna på Systembolaget:

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy