Vad äter man till Pinot Noir från Systembolaget? Vad väljer man för mat till Pinot Noir? För det första – grattis till att ha hittat en toppendruva med stor mångfald när det gäller att matcha med mat: matcha Pinot Noir till kyckling, Pinot Noir till grillat, Pinot Noir till ost – du kommer garanterat alltid att hitta ett recept till Pinot Noir!


Snabbmeny för denna artikel

De flesta Pinot Noir-vinerna har en mjuk, krispig smak, som mer förknippas med vita viner än röda. Experterna säger att dessa viner ofta passar utmärkt till rätter som du har haft svårt att hitta ett passande vin till, men självklart kan du även servera något som enkelt som en bästa Pinot Noir, som alain de la treille pinot noir systembolaget. Pinot Noir fungerar också fint till kyckling eller varför inte enbart servera en förrätt till Pinot Noir Systembolaget? Pinot Noir är ett vin suom fungerar fint till exempel som

 • pinot noir till fisk              
 • pinot noir till pasta
 • kyckling pinot noir
 • ost till pinot noir

Förslag på mat till Pinot Noir-viner

Det finns hur många valmöjligheter som helst när det kommer till att hitta mat till Pinot Noir-viner, däribland många asiatiska rätter. De kryddiga smakerna från dessa rätter tar fram den krispiga sötman hos en Pinot Noir, samtidigt som vinet framhäver mångfalden av smaker som finns i den typen av rätter.

Mat till Pinot Noir:

 • Magert kött: Fågel, kalv, fläsk och filéer av nötkött.
 • Sötare grönsaker: Morötter, paprika, karamelliserad lök, rödbetor och tomater.
 • Milda ostar: Cheddar, Brie, Havarti och Camembert.
 • Korvar: Nötkött, fläsk eller lammkorvar som har blivit rökta, bräserade eller lufttorkade.

För att skapa den perfekta måltiden att servera med en flaska Pinot Noir Systembolaget, blanda smakerna med kryddor som oregano, timjan, rosmarin och mynta.

Vinjournalen tipsar om Pinot Noir box och flaska!


Produktbild för Cotes du Jura

Anima Fructus

Anima Fructus från Jura är en blend på pinot noir, trousseau & poulsard. Vinet har en väldigt lätt karaktär med en frisk och nyanserad smak med inslag av tranbär, örter & rosor.

Frankrike | Jura | Art 72698 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 159:-


Om man vänder på steken och låter vinet få bestämma maten så kan det bli:

Lätta och unga Pinot Noir viner

 • paras gärna med olika charkuterier som skinka, kallskuret och patéer. Kan även fungera med getost eller lättare vegorätter.

Fruktiga Pinot Noir viner

 • Prova kryddad och grillad mat, eventuellt även en lättare fläsk- eller fiskrätt och även rätter som innehåller frukter som exempelvis kalkon eller anka späckad med fikon eller apelsin eller Pinot Noir til kyckling.

Mer eleganta Pinot Noir viner

 • Passar utmärkt till stekt kyckling eller lamm eller vilt där köttet ska vara lite rosa. Även grillad hummar kan vara en superkombination,
pinot noir med ost

Komplexa och smakfulla Pinot Noir viner från Systembolaget

 • Fungerar utmärkt med kalv, lamm, biff, vilt som älg, hare och egentligen med alla kötträtter.

Äldre och lagrade Pinot Noir viner

 • Förutom alla kötträtter så blir en utvecklad Pinot Noir en perfekt matchning med udda fågelrätter kan bli excellenta parningar som fasan, ripa, rapphöna eller vildand.

Bildgalleri – Pinot noir till mat 

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar

Vad äter man för mat till Pinot Noir?

Vinvärldens mest mångsidiga, röda matdruva! Här finns ett enormt utbud av olika maträtter att välja på, allt från ostar, mörk choklad till Pekinganka eller grillat rött kött. Vi rekommenderar en bästa pinot noir, alain de la treille pinot noir systembolaget.                   
                     

Ge förslag vad Pinot Noir passar till för mat?

Feta fiskar som lax och tonfisk. Rostad fläskkarré eller svampbaserade umamirätter. Olika chokladdesserter gärna med mörk choklad.

Pinot Noir ost – fungerar det?

Ostbricka med Brie, Camembert, Gruyère och getostar passar fint till en bästa Pinot Noir box eller flaska.

Kan man servera alp ost till Pinot Noir?

Absolut, prova en lagrad Emmentaler, Gruyère eller de smakrika alpostarna Classic, Hirten och Weissbier blir bra till ostbrickan eller på ett gott bröd.

Kan lax fungera som mat till Pinot Noir?

För att matcha vinet med lax, tänk enkel mat. Krångla inte till det. Färsk lax fungerar otroligt bra med den naturliga färska smaken som precis likt en schysst Pinot Noir har fräscha och rena smaker. Du kan också gnugga en rökt lax med lite Dijonsenap. Suverän smakkombo!

Har du ett gott recept till Pinot Noir?

Laxpudding med najadlax är inte helt fel. Prova ICA:s goda recept med kokt potatis, äggstanning och lite dill varvat i en ugnsform. Läckert! Prova även pinot noir till fisk, pinot noir till pasta, kyckling pinot noir eller ost till pinot noir.


Vi hoppas att du lyckas med att sätta din mat till Pinot Noir. För mera tips läs relaterade artiklar.

Lär dig mer om Pinot Noir: 

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy