Pinot Noir – En elegant och svårodlad vindruva
Medan de flesta människor lätt förknippar Pinot Noir med Bourgogne-regionen i Frankrike är dessa vindruvor odlade i vingårdar världen över. I de flesta fall kommer du att finna att dessa druvor föredrar att växa i kallare och mer tempererade klimat, och de används för att producera många av de finaste vinerna världen någonsin kommer att se. Samtidigt, trots sin universella popularitet, tenderar dessa druvor att vara mycket utmanande att odla och omvandla till vin.
Enligt historiker är Pinot Noir-druvor antika och är troligen endast en eller två mutationer ifrån vilda druvor. De första beskrivningarna av en druva som liknar denna sort dök upp under det första århundradet i De Re Rustica där Columella talade om vindruvor som hade samma grundläggande egenskaper. Tiden gick och särskilt sedan vinlusens angrepp, har det skett ett flertal korsningar och mutationer, men den fundamentala Pinot Noir som odlas i dag är inte så olik de som odlades för tusentals år sedan.
Pinot Noir Vin
Det råder inga tvivel om att Pinot Noir viner från Bourgogne regionen i Frankrike till stor del är ansvariga för ryktet av denna del av Frankrike. Druvorna som odlas här används för att producera exceptionella viner som inte bara åldras väl under många år, men tenderar att utveckla mycket komplexa frukt – och skogssmaker under åren. I många fall tar dessa smaker 15 till 20 år på sig att nå sitt krön. De flesta av de vinerna som produceras i Frankrike från Pinot Noir är tillverkade i mycket små mängder i de mindre domänerna.
Detta säkerställer inte bara en överlägsen vinkvalitet, dessa viner tenderar även att vara ganska dyra. De används också i regionen Champagne och i flera andra för att producera rosé och röda viner. Under de senaste åren har Pinot Noir-viner ökat i popularitet med konsumenter i Asien, Australien, Nya Zeeland och USA som kräver mer av dem, kanske delvis på grund av deras lägre alkoholhalt.
Medan druvan ofta blandas med andra producerar Pinot Noir en rad dofter inklusive körsbär, jordgubbar, viol och läder, och närmar sig ofta de som finns i många Syrah-viner. För att upprätthålla den perfekta balansen av smaker, dofter och tanniner, byter många odlare nu sig till bio dynamiska jordbruksmetoder
Sammanfattning
Pinot Noir druvor anses vara en svart druva på grund av deras rika djupt lila färg som är så mörkt att de nästan är svarta i färgen. Pinot är franska för tall och är en träffande beskrivning av druvornas kluster som är tätt kotte-formad. Noir är franska för svart och är en självklar referens till deras färg. Länge har de associerats med den berömda vinregionen Bourgogne i Frankrike men odlas även i många länder, där de används för att producera ett antal av de finaste och dyraste vinerna i världen.
Det sägs att Pinot Noir är ansvariga för att sätta Bourgogne på kartan som en av de mest kända vinregionerna i världen. Dock är druvorna inte enbart svåra att få att växa, de är också rätt svåra att göra till vin. När de blir äldre får Pinot Noir-viner mer komplexa smaker från skog och frukt. De flesta Pinot Noir-viner är som bäst efter att de har åldrats i minst 15 till 20 år.