Goda viner som passar till anka

Trots ankans naturliga viltsmak kan den tillagas med lättare kryddning som te-rökning, vilket gör ett lättare vin som Bourgogne det perfekta valet. Om du å andra sidan vill ha en rätt med lite starkare smaker, som fruktkompotter eller kanske en rosépepparsås, behövs ett vin med kraftfullare smak som Zinfandel.

Man tror att anka kanske har en del gemensamt när det gäller vinval med kalkon, men det stämmer inte alls. Kalkonen är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika smakrik. Kalkonen är därför lättare att välja ett vin till, läs mer här.   Ankan är alltså en fet fågel som oftast serveras med söta tillbehör som sviskon, plommon, dadlar och exempelvis apelsinsås.

Det här är några av de populäraste vinerna att servera till anka:

  • Bourgogne: Ett väldigt populärt vin till många rätter, men Bourgogne-viner har en lättare smak än de flesta rödviner.
  • Zinfandel: Ett mycket robustare vin, som kompletterar rätter som själva har robusta smaker.
  • Rieslings från Alsace eller Tyskland: Eftersom anka passar bra i många kryddiga rätter är dessa livliga vita viner ett bra komplement till dessa.
  • Men prova även Pinot Noir, Merlot, Barolo, Gewürtztraminer

En Bourgogne eller en Pinot Noir från Frankrike, Sydamerika, USA eller Australien är en traditionell matchning till anka och ett bra val för ett vin som passar de flesta.

Oftast kommer ditt val av vin att dricka till anka baseras på vilken typ av sås du serverar till rätten. Det finns så många viner att välja bland att det kan minst sagt kan kännas lite förvirrande.

Som med alla mat- och vinkombinationer bör du välja ett vin som kompletterar din rätt snarare än övermannar den. Att matcha fruktiga viner till såser som är fruktbaserade anses vara det perfekta valet när det kommer till vin som serveras till anka.

Läs mer om olika matchningar:

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Producent:Chateau Malescot Saint-Exupery

Land: Margaux (Upptäck blommorna i vin)

Alkohol:13,5 % %

Pris:299 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna